Calendar: 24 februarie – Dragobete

1607 Orfeu de Claudio Monteverdi, una dintre primele piese recunoscute ca operă, a avut premiera la Palatul Ducal din Mantua, Italia. Opera Orfeu, cu un libret în cinci acte, are pasaje muzicale elaborate, interpretate de un spectru neobișnuit de larg de instrumente.

Sursa foto: wikipedia

1809Teatrul londonez Drury Lane a ars din temelii. De-a lungul timpului, au existat patru clădiri destinate teatrului Drury Lane – prima, construită în anii 1660 -, iar cea care a ars în 1809, este cea de-a treia clădire. Se povestește că R.B.Sheridan, proprietarul clădirii a fost văzut bând un pahar de vin în timp ce privea incendiul care-i mistuia clădirea și i-au fost atribuite următoarele cuvinte: „Cu siguranță, unui om trebuie să i se dea voie să bea un pahar cu vin lângă propriul foc”.

1920 Nancy Astor (1879-1964) a devenit prima femeie care a luat cuvântul în Camera Comunelor din Londra, la trei luni după ce fusese aleasă ca membru a Parlamentului britanic.

1946 – Colonelul Juan Peron (1895-1974), fondatorul mișcării politice peroniste a fost ales președinte al Argentinei. Mult mai celebră decât colonelul Peron a fost soția lui, Evita, implicată activ în politica dusă de soțul său și în viașa socială din Argentina.

Sărbători:

Dragobete – Conform calendarului creștin ortodox la 24 februarie se sărbătorește Întîia și a doua aflare a Capului Sf. Ioan Botezătorul, sărbătoare numită în spațiul slav Glavo-Obretenia. Denumirea de Dragobete provine de la cuvintele slave vechi dragu- ‒ drag și bîti – a fi (deci a fi drag).

În credința populară, Dragobetele este un duh poznaș și capricios, căruia trebuie să-i intri în grații, dacă vrei să-ți meargă bine în dragoste. Fiu al Babei Dochia, Dragobetele este considerat patronul dragostei și al bunei dispoziții, fiind un vestitor al primăverii.

Tradiția spune că fetele și femeile care nu sunt sărutate de Dragobete, rămân singure tot anul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.