Turist în țara mea: O călătorie cu Mocăniţa pe valea Vaserului

Călătoria cu Mocănița pe valea Vaserului a fost pentru mine o surpriză foarte plăcută, de la organizare până la peisajele de pe traseu.

Inițial, adică în 1932, când a fost construită calea ferată forestieră, Mocănița era un tren cu care erau transportate lemnele din pădure și avea un traseu de vreo 60 km prin pădurile maramureșene.

Măriuța – cea mai veche Mocăniță

Astăzi, Mocănița este un tren turistic cu aburi care circulă pe valea Vaserului, după un program diferit, în funcție de sezon, pe o distanță de 21,6 km, între Vișeu de Sus și Paltin și retur.

Ca să prindem primul tren, la ora 9, a fost nevoie să plecăm devreme din Breb, unde eram cazați, dar am ajuns ușor la gara din Vișeu de Sus și pentru că, spre deosebire de alte atracții turistice, pe tot traseul erau indicatoare cu direcția în care trebuia s-o iei și numărul de kilometri rămași.

La gară totul a decurs rapid și simplu, fiindcă aveam biletele rezervate online (ceea ce vă recomand și vouă), dar nu au fost probleme nici pentru cei care au cumpărat biletele din stație. De remarcat, curățenia desăvârșită, inclusiv la toalete.

Trenul cu care am călătorit noi

Ne-am îmbarcat în primul tren (în urma noastră am mai pronit încă patru) și am pornit la drum, pe o ploaie mocănească, ce nu ne-a scutit toată ziua. Asta nu ne-a împiedicat să ne bucurăm de călătorie în vagonul deschis (denumit terasă). Până la ultima stație, am mai făcut un popas, unde am putut servi o cafea, o băutură răcoritoare și/sau un produs de patiserie.

Călătorie cu Mocănița pe o ploaie mocănească

La stația Paltin, unde întoarce trenul, un nou popas. Am fost așteptați cu cântece și dansuri populare maramureșene și cu mâncare și băuturi răcoritoare. Noi am avut bilete Mocănița Special, așa că am avut inclus un platou grill și (dacă nu le-am consumat la popasul precedent) o băutură răcoritoare și un produs de patiserie. Servirea mesei a fost organizată impecabil, fără timpi de așteptare prea mari, cu mâncare caldă, băuturi reci, muzică și multă voie bună. Și curățenie impecabilă.

Călătoria cu trenul cu aburi a durat de la 9 până la 14 și a fost pentru noi o excelentă ocazie de a ne conecta la natură și la peisajele superbe pe care le-am parcurs. Da, trenul te cam zguduie și da, scoate aburi. Am precizat asta pentru unii care au fost surprinși că s-a întâmplat asta, motiv pentru care nu le-a prea plăcut experiența. Și da, te poți aștepata să rămâi adesea fără semanl, deci dacă crezi că nu poți fără telefon, atunci călătoria cu Mocănița nu e pentru tine. Pentru toți ceilalți e o adevărată plăcere de car vă invit să nu vă lipsiți!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.