Calendar de Advent: 15 decembrie – cine a fost Filocalus?

Calendarul lui Filocalus este cea mai veche atestare documentară a celebrării Nașterii lui Iisus pe 25 Decembrie, mai este numit și Cronografia din 354 sau Calendarul din 354.

Este o compilație de texte cronologice și calendaristice din surse creștine și laice realizată, în 354, de caligraful, ilustratorul și gravorul în piatră Furius Dionysius Filocalus pentru un roman creștin bogat, pe nume Valentinus. Deși se pare că a fost redactat în 354, el se referă la practici care existau încă din 336, deci e posibil să fie chiar mai vechi.

Este cel mai vechi codex datat care are ilustrații complete. Manuscrisul ilustrat original nu mai există, dar au supraviețuit câteva copii.

În Calendarul lui Filocalus se menționează, referitor la nașterea lui Hristos:

Hristos s-a născut în timpul consulatului lui C. Caesar Augustus și L. Emilianus Paulus pe 25 decembrie, vineri, a cincisprezecea zi a lunii noi.

O informație istorică semnificativă: este cea mai timpurie referire la sărbătorirea anuală a Crăciunului pe 25 decembrie, chiar dacă această dată (25 decembrie 3 sau 4 î.Hr.) a fost menționată mult înainte, de către Hipolit al Romei, în perioada 202-211.

Filocalus a fost gravorul oficial al papei Damasus (304-384), descriindu-se ca „admirator și prieten personal al acestuia”.

Glögg  este o băutură cu mirodenii, de obicei alcoolică (vin fiert sau o băutură spirtoasă). Este o băutură de iarnă, de origine scandinavă, care se consumă mai ales în perioada sărbătorilor de Crăciun. Termenul glögg  vine de la glödgat, care în suedeză înseamnă vin fierbinte.

Sursa foto: dreamstime.com

Scurt istoric. În Scandinavia, vinul fiert a fost o băutură populară încă din secolul al XV-lea. La început, glögg-ul, un lichior condimentat, era consumat de mesageri sau de poștași care se deplasau călare sau cu ajutorul schiurilor, în timpul iernii. La începutul secolului al XIX-lea, a devenit o băutură încălzită consumată iarna, în amestec cu suc de fructe, sirop și, câteodată cu o băutură spirtoasă sau punch. 

Din Suedia, glögg-ul a ajuns și în Finlanda, sub denumirea de glögi. La sfârșitul secolului al XIX-lea, era o băutură obișnuită, dar odată cu instaurarea prohibiției, consumul aproape a încetat. La ridicarea ei, în 1930, a început să fie promovat tot mai intens, iar la sfârșitul anilor 1960 devenise deja o tradiție de Crăciun în toată Finlanda.

Cum se prepară. Se fierbe apă, se adaugă suc de fructe sau băuturi alcoolice, de preferință dulci – vin alb, brandy, coniac sau rom – și condimente: scorțișoară, cuișoare, ghimbir, cardamon. Se mai pot adăuga coajă de portocale sau de lămâie, stafide sau migdale. 

Glögg nealcoolic. Glögg-ul se poate prepara și fără băuturi alcoolice, doar cu suc de fructe – de struguri, de coacăze negre sau de mere.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.