Pastila de vorbă: Cum și de ce a apărut expresia OK?

Ce înseamnă OK?

OK, o abreviere asimilată unui cuvânt (probabil cel mai folosit cuvânt de pe planetă și împrumutat ca atare în multe limbi, inclusiv în limba română), provine din engleza americană și se ortografiază și ca okay, O.K. sau ok).

OK înseamnă acceptare, aprobare, acord, recunoaștere sau chiar indiferență. Aș zice că e un cuvânt versatil, poate însemna adecvat în contrast cu rău, dar și mediocru în contrast cu bun, poate indica îndoială, dar și confirmare. Este folosit ca adverb, adjectiv sau interjecție.

La început a fost o glumă

Se pare că OK și-a făcut debutul în lume ca o glumă jurnalistică în 23 martie 1839, când a apărut în Boston Morning Post, la sfârșitul unui articol, ca o abreviere a expresiei all correct, ortografiată intenționat greșit ca oll korrect. Gluma a fost reluată trei zile mai târziu, în același ziar, ca să fie preluată, mai apoi, și de alte publicații americane, iar expresia a păstruns astfel, încet, dar sigur, în engleza americană populară.

Apoi a fost o campanie electorală

Mai exact, campania prezidențială din SUA, din anul 1840, când Martin Van Buren încerca să câștige un nou mandat. Van Buren s-a născut în orașul Kinderhook din statul New York, așa încât era poreclit Old Kinderhook. Susținătorii lui au început să folosească OK, de la Old Kinderhook, ca pe un fel de slogan de campanie cu dublu sens „Old Kinderhook era corect”.

Old Kinderhook a pierdut alegerile în fața lui William Harrison, dar OK a devenit tot mai popular, iar în 1864 a apărut chiar în Dicționarul argoului cuvintelor vulgare :).

Controverse

Asupra adevăratei origini a expresiei OK, s-au iscat, de-a lungul timpului, câteva controverse. În timp ce unii o atribuie lui Van Buren, alții cred că e porecla unor biscuiți din Războiul Civil american produși de Orrin Kendall sau că ar proveni de la numele unui șef Choctaw, Old Keokuk. Chiar președintele Woodrow Wilson credea că OK provine de la un cuvânt al indienilor Choctaw, ortografiat „okeh”.
De-o fi una, de-o fi alta, cred că putem să fim OK cu oricare dintre variantele astea, important să nu folosim cuvântul atât de des și în orice împrejurare așa încât să devină un tic verbal.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.