Paris…un oraș fascinant, care a atras dintotdeauna ca un magnet oameni din toate colțurile lumii. Paris…orașul iubirii, dar și al artiștilor. Paris…o sursă nesecată de inspirație pentru scriitori.
Iată zece titluri de cărți care te vor face să visezi să mergi să vezi sau să revezi Parisul.
1. Un apartament la Paris de Michelle Gable
„Două povești se întâlnesc în Un apartament la Paris: una din La Belle Epoque, alta din lumea contemporană. Pornind de la fapte istorice, una urmărește spectaculosul jurnal al lui Marthe de Florian, celebra demimondenă a Parisului de la sfârșitul veacului al XIX-lea, cealalt, viața unei experte în mobila europeană de la casa de licitații Sotheby’s, April Vogt. Pe măsură ce April, ajutată de un seducător avocat parizian, descoperă secretele vieții tumultuoase a lui Marthe, o întreagă epocă, strălucitoare și frământată, se conturează aducând în prim-plan figurile unor personaje cunoscute, precum pictorul Giovanni Boldini sau Robert de Montesquiou, dar și locuri sau cafenele din vechiul Paris: Maxim’s, Cafe Zephyr, Folies Bergeres, Opera Garnier, Pigalle.
April Vogt, expertă în mobila europeană, e trimisă de casa de licitații Sotheby’s să evalueze obiectele dintr-un apartament parizian care n-a fost deschis de șapte decenii. Odată ajunsă la Paris, în apartamentul plin de mobile spectaculoase, April va identifica un tablou al pictorului Giovanni Boldini care o înfățișează pe faimoasa proprietară – curtezana Marthe de Florian. Hotărâtă să afle mai multe despre frumoasa demimondenă, April găsește o serie de cărți de vizită ascunse în interiorul mobilelor și primește de la avocatul care se ocupă de moștenire scrisorile și jurnalul acesteia, descoperind astfel ca viața lui Marthe de Florian fusese una fascinantă, petrecută printre poeți, artiști și oameni politici importanți. Pe măsură ce pune cap la cap firele poveștii existenței agitate a lui Marthe, April încearcă să-și facă ordine în propria viață.” (©elefant)
Am citit cartea, mi-a plăcut foarte mult.
2. Un apartament la Paris de Guillame Musso
„Te afli în fața unui thriller irezistibil, pe care pur și simplu nu îl vei putea lăsa din mână. Așa cum te-ai aștepta de la orice poveste care poartă semnătura lui Musso. In rest, tot ceea ce ține de acest roman este 100% surprinzător.
„Cine sunteți dumneavoastră și ce căutați la mine în casă?”, întreabă o voce misterioasă. „Exact aceeași întrebare voiam să vă pun și eu”, i se răspunde cu furie. Dintr-o întamplare inexplicabilă, Madeleine și Gaspard au închiriat același apartament în Paris. Madeleine lucrase în brigada criminalistică din Manchester, apoi la New York. Locuise și la Paris o vreme, iar aici se întorcea de fiecare dată când simțea nevoia să își oblojească rănile. Gaspard, un scriitor în căutarea inspirației, obișnuia să petreacă anual o lună în capitala Franței pentru a scrie o nouă piesă de teatru.
Al treilea personaj principal al romanului este chiar apartamentul din arondismentul 6 în care s-au întâlnit Madeleine și Gaspard. Clădirea se afla pe aleea Jeanne-Hauterne, o fundătura închisă cu o poartă metalică situată chiar în fața restaurantului Chez Dumonet. Din exterior, e un cub din beton armat care iese în evidență doar prin cărămizile roșii și negre cu aspect de tablă de șah. Deasupra porții tronează o inscripție din fier forjat: „Cursum Perficio” – „Călătoria mea s-a sfârșit” -, totodată denumirea ultimei case în care a locuit Marilyn Monroe. De dincolo de poartă se ivește casa-atelier din anii 1920, perfect restaurată. Se întinde pe trei niveluri, iar în centrul ei vibrează o insulă de vegetație. Acest spațiu care i-a aparținut celebrului pictor Sean Lorenz este de-a dreptul seducător.
Devastat de asasinarea fiului sau, Lorenz murise cu un an în urmă, la numai 49 de ani. Pentru că picta puțin, iar operele lui își câștigau imediat statutul de capodopere, acum ajunseseră aproape de negăsit și valorau enorm. Atelierul lui se afla la primul etaj al apartamentului. Prin ferestrele înalte de peste patru metri se văd doar cerul și crestele copacilor. Pare că toate lucrurile au rămas exact așa cum le-a lăsat artistul: petele de pe podea, pânzele, șevaletele, tuburile de culori, pensulele, periile, recipientele metalice care păstrează încă memoria gesturilor lui. Pentru Madeleine și pentru Gaspard, această descindere în intimitatea pictorului va lua forma unei experiențe ciudate și tulburătoare. S-au trezit parcă într-o altă dimensiune, într-un spațiu familiar și în același timp misterios. Fascinați de povestea lui Sean Lorenz, cei doi află că pictorul a lăsat în urma lui trei tablouri încă nedescoperite. Atunci decid să își unească forțele pentru a le găsi. Dar tragica anchetă care va scoate la iveală secretul lui Lorenz le va schimba viețile pentru totdeauna. Fiecare dintre ei va fi pus in situația de a-și înfrunta proprii demoni pe parcursul acestei aventuri contracronometru.” (©elefant)
3. Răzbunare la Paris de Steve Berry
„Conspirație, răzbunare și o moștenire istorică secretă.
Cu doar câteva zile înaintea Crăciunului, fostul agent secret Cotton Malone se vede nevoit să-și întrerupă traiul în anticariatul său liniștit, pentru a sări în ajutorul bunului său prieten, miliardarul Henrik Thorvaldsen. Bătrânul danez este hotărât să-și răzbune fiul ucis într-un schimb de focuri în capitala Mexicului, dar ambiția lui nu numai că îi pune viața în pericol, ci ajunge să scoată la iveală o adevărată conspirație internațională. O aventură amețitoare, cu numeroase răsturnări de situație, îl poartă pe Cotton Malone între Copenhaga, Londra și Paris, punându-i la încercare intuiția, priceperea, dar și loialitatea. Aflat într-o permanentă luptă cu timpul, americanul va face tot posibilul să împiedice o serie de atacuri teroriste ce au ca țintă mai multe monumente din capitala franceză, încercând totodată să nu-și dezamăgească cel mai bun prieten.” (©elefant)
4. Un bilet pentru Paris de Jojo Moyes
„Nell are douăzeci și șase de ani și nu a fost niciodată la Paris. De fapt, nu a fost plecată niciodată într-un weekend romantic, niciunde. Să călătorească în străinătate nu e ceva ce ar face în mod obișnuit. Dar când iubitul ei nu apare pentru minivacanța plănuită, Nell are ocazia să le dovedească tuturor – inclusiv sieși – că viața poate oferi întotdeauna surprize.
Singură în Paris, Nell își descoperă o latură pe care nu și-o cunoștea: aceea de ființă independentă și îndrăzneață. Ar putea deveni acest weekend cel mai aventuros din viața ei? Amuzantă, fermecătoare și irezistibilă, Un bilet pentru Paris este o carte care nu-i va dezamăgi pe fanii lui Jojo Moyes.” (©elefant)
5. Notre Dame de Paris de Victor Hugo
„Notre-Dame de Paris este povestea unei tinere prostituate, Esmeralda, care-și practica meseria in fața Catedralei Notre-Dame, cea mai înaltă construcție a Parisului medieval. Incălcând jurămintele sfinte, arhidiaconul se îndrăgostește de ea și încearcă să o seducă. Este salvată de clopotarul catedralei, diformul Quasimodo, urmărita de poliție și condamnată la moarte. Sub titlul Esmeralda sau Cocosatul de la Notre-Dame, a fost ecranizată de multe ori, de la filmul mut din 1905, la musicalul din 1999.” (©elefant)
6. Iarnă la Paris de Imogen Robertson
„Romanul lui Imogen Robertson – o poveste pătrunzătoare, întunecoasă și opulentă din Parisul perioadei Belle Epoque – aduce în prim-plan un complot meșteșugit artistic, detalii istorice bogate și personaje puternice și memorabile. Maud Heighton vine la Paris pentru a învăța să picteze la faimoasa Academie Lafond, dar și pentru a scăpa de constrângerile și sărăcia din micul său oraș natal. Această aventură presupune mult curaj, căci Parisul înghite o mulțime de bani: în vreme ce colegele sale se bucură din plin de strălucirea orașului și de beneficiile unei vieți lejere și boeme, Maud alunecă periculos spre o existență sordidă, pe muchie de cuțit. Fiind pe punctul de a muri de foame și de frig în iarna pariziană, ea acceptă să devină însoțitoarea tinerei și frumoasei Sylvie Morel. Dar aceasta are un secret: dependența de opiu. Pe măsură ce Maud se afundă tot mai mult in lumea lui Morel – o lume a eleganței și a luxului -, secretele acesteia devin secretele ei.
Iar inainte de sosirea Anului Nou, ajunge să se confrunte cu o minciună care o va propulsa direct în intunericul periculos și adanc ce pândește de dincolo de strălucirea orașului luminii.” (©elefant)
7. Catherine-Paris de Martha Bibescu
„Catherine-Paris e o prințesă adevărată. Știe doar din poveștile bunicii că țara ei se află undeva departe, unde se vorbește altă limbă și unde sunt ținuturi mlăștinoase pe malul unui râu numit Prut, și că strămoșii ei sunt nobili, iar rudele ei, capete încoronate.
Catherine e o prințesă adevărată care locuiește în orașul căruia îi poartă numele, pe o străduță de lângă Matignon, cu bunica, bucătăreasa și camerista. E o fetiță cuminte, care ia lecții de latină și se plimbă ore întregi prin Tuileries. Nimic mai străin de zvonul palatelor, de desăvâșita etichetă a saloanelor și de obligațiile rangului nobiliar. Viața aceasta tihnită și limpede se întrerupe neașteptat: dintr-un automobil strălucitor coboară un prinț adevărat.” (©elefant)
Mi-a plăcut mult Catherine-Paris, m-a convins să citesc și alte cărți de Martha Bibescu.
8. Revedere la Paris de Barbara Taylor Bradford
„In cartea de față, eroinele, patru tinere frumoase și deosebit de talentate, se întâlnesc la prestigioasa Școală de Arte Decorative din Paris. Aspirațiile comune le vor apropia, făcându-le de nedespărțit. Dar mici invidii, proprii naturii umane, și gelozia caracteristică firilor pasionale ale artiștilor, le vor dezbina într-atât încât vor ajunge să se urască.
După zece ani, când primesc o invitație la aniversarea unei venerabile profesoare, fiecare se va simți năpădită de sentimente confuze și porniri contradictorii, amintirile de neuitat luptând cu durerea încă vie provocată de trădarea prieteniei lor.
Va reuși acest moment să le aducă din nou împreună sau va învinge orgoliul, neatenuat de trecerea timpului ?” (©elefant)
9. Amor la Paris de Juliet Sobanet
„Charlotte Summers, o profesoară de franceză tânără și plină de viață, mai are două zile până să se mute la Paris cu iubirea vieții sale. Ea descoperă însă pe un dating site că logodnicul ei s-a văzut pe ascuns cu o roșcată voluptuoasă. Așa că se desparte de el și decide să plece singură la Paris.
Ca să nu pățească și alte femei ca ea, Charlotte creează un blog anonim în care le sfătuiește cum să acționeze în amor ca… un bărbat – mai precis, cum să sară din pat în pat fără a se îndrăgosti vreodată. Dar cu atâția parizieni sexy, Charlotte nu mai este deloc sigură că nu va cădea săgetată de Cupidon de-adevăratelea.” (©elefant)
10. O amintire de la Paris de E.O.Chirovici
„James Cobb – un celebru psihiatru newyorkez – este angajat de un milionar în vârstă pentru a-l ajuta prin metoda hipnozei să elucideze misterul unei crime petrecute la Paris în urmă cu treizeci de ani.
„Ședea în mijlocul propriei bunăstări cu aerul unui chiriaș stingher, căruia îi plăcea ceea ce vedea, însă știa în același timp că nimic nu-i aparține cu adevărat. (…) Fiecare gest, fiecare privire și fiecare cuvânt păreau studiate, făcându-te să te întrebi dacă nu cumva ceea ce vedeai nu era decât o mască șlefuită cu migală în timp, în spatele căreia se ascundea un necunoscut imprevizibil, ca toți marii timizi.“ (©elefant)
Voi ce cărți care ne invită într-o călătorie imaginară la Paris ne propuneți?
Greu de ales o carte despre Paris. Însă, cât de curând, vreau să ajung și eu pe malurile Senei.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Și eu la fel.
ApreciazăApreciază
Foarte frumoase propuneri, ma tenteaza cateva din ele. Multumesc!
ApreciazăApreciază
Cu drag!
ApreciazăApreciază
Notre Dame de Paris este singura carte din aceasta lista pe care am citit-o. De vreun an imi tot propun sa o recitesc, dar nu am apucat.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Parisul cred că e o sursă inepuizabilă de inspirație pentru toți artiștii, nu doar pentru scriitori. Din lista ta am citit Notre Dame de Paris care îmi pare o lectură obligatorie pentru oricine declară că are o cultură literară!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Minunate recomandari!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumim pentru recomandări! Deja am o preferată printre ele. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Care? 😊
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Catherine-Paris de Martha Bibescu. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Bună alegere! 😊
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Iubesc parisul, iubesc cartile si iubesc selectiile de acest gen Puse pe lista!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Am citit si eu jumatate de lista. 🙂 Parca orice titlu care include numele orasului suna promitator. 😀
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Și eu cred asta 😊.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu am citit din păcate nici una dintre aceste cărți, dar as recomanda ca lectură Mizerabilii de Victor Hugo și Micuța englezoaică de Catherine Sanderson.
ApreciazăApreciat de 1 persoană