Cu furculița literară prin lume – Anglia rurală (2)

Furculița literară a pornit într-o călătorie prin lume. Ea vrea să descopere obiceiurile culinare ale locuitorilor ei, astăzi și în alte vremuri. În călătoria ei, are parteneri de nădejde: scriitori, mai mult sau mai puțin celebri, care ne spun povestea bucătăriilor lumii.

Furculița literară a fost invitată la cină, într-un conac englezesc, împreună cu Louise Canova, protagonista romanului Eleganța de Kathleen Tessaro. O cină care numai elegantă nu s-a dovedit a fi, unii comeseni sfârșind prin a arunca cu boabe de struguri unii în alții.


Eleganța de Kathleen Tessaro

eleganta

„Gazpacho este urmată de pește, care arată ca o probă de recoltare dintr-un vas Petri. Fâșii minuscule de somon afumat sunt împrăștiate pe grămezi de frunze de salată și copleșite în totalitate de linguri generoase de maioneză și castraveciori tăiați în bucăți. Pe fiecare farfurie, într-un colț, se află un mic triunghi de pâine neagră, prăjită și cu colțurile rotunjite acolo unde a fost decupată coaja. Urmează niște coaste de miel, cu garnitură de mazăre din conservă și cartofi țărănești, care reușesc să îmbine calitatea distinctivă de a fi și a arși și nefierți, în același timp. Porția e de un platou la trei persoane; platourile cu cartofi se înalță, ca niște santinele, în jurul platourilor argintii și reci cu carne. Bătaia pe sos e încă și mai mare decât pe vin, iar rezultatul este că jumătate dintre meseni pot înota în farfuriile lor, în timp ce noi, ceilalți, suntem lăsați să ne descurcăm cu grozăvia fără pic de ajutor. Împungem, împingem și tragem de miel până când se frânge în bucățele gumoase, ce pot fi mestecate mai bine de cincisprezece minute fără să se topească…

Pe post de budincă e o chestie mare, cleioasă și însiropată cu sherry, urmată de cafele reci, nu mai mari de un deget. La 9,47 ni se dă în sfârșit drumul.”

Citește mai multe în Eleganța de Kathleen Tessaro.

Lectură plăcută!

 

Un gând despre „Cu furculița literară prin lume – Anglia rurală (2)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.