Comunicarea non-verbală – limbajul vestimentar

Alegerile vestimentare pe care le facem transmit, cu sau fără voia noastră, mesaje celor cu care relaționăm. Sunt suficiente 20 de secunde ca să facem o primă impresie, și cum vestimentația și accesoriile sunt printre primele lucruri pe care cineva le observă, ar fi bine să facem alegerile potrivite. Mai ales, dacă vrem să impresionăm în mod deosebit persoana respectivă, de exemplu, la un interviu de angajare sau la o întâlnire de afaceri.

Ce spune vestimentația despre cel care o poartă

Obiectele vestimentare transmit informații importante despre cel care le poartă: personalitatea, profesia, statutul, consistența contului bancar sau comunitatea/grupul din care face parte persoana respectivă, inclusiv apartenența religioasă. Polițiștii, pompierii, medicii, militarii, ca să dau doar câteva exemple, poartă uniforme specifice profesiei lor. Sportivii au, de asemenea, echipamente care arată apartenenența lor la un club sau la o echipă națională. Inclusiv suporterii poartă însemnele specifice când merg să-și susțină preferații la competițiile sportive.

Când vine vorba de elevi însă, lucrurile par să stea diferit, foarte mulți par să fie de părere fie că uniforma le îngrădește personalitatea fie că e o reminiscență comunistă. Poate că japonezii or fi niște comuniști sub acoperire, din moment ce elevii lor poartă uniforme. Și nu numai japonezii. poate că și școlile private britanice sau americane or fi tot comuniste.

Chiar și preferințele muzicale dictează anumite alegeri vestimentare. Nu-i așa că n-ai cum să încurci un rocker cu un manelist? Sau cu un fan al muzicii rap?

Cultura specifică diverselor popoare dictează și ea stilul vestimentar abordat. E suficient să ne gândim la diferențele dintre îmbrăcămintea purtată de occidentali și veșmintele specifice popoarelor arabe. Sau cele specifice innuiților ori berberilor (influențate și de condițiile climaterice în care trăiesc aceștia).

Accesoriile

Accesoriile sunt și ele foarte importante și spun multe despre cel/cea care le poartă. Bijuteriile pot fi frumoase și indicate atunci când mergem la o petrecere sau la o întâlnire cu prietenii, dar, în niciun caz nu am vrea să vedem prea multe inele pe mâinile vânzătoarei de la măcelărie, de exemplu, nu? O poșetă care costă cât o mașină și pentru cumpărarea căreia trebuie să te înscrii pe o listă de așteptare, ce rol poate avea decât să transmită mesaje privind statutul social și contul bancar al celei care o poartă (sau al finanțatorului, după caz :))?

Cum transmiți un mesaj cu ajutorul vestimentației

Vestimentația este o opțiune chiar și atunci când vrei să transmiți un mesaj de protest. Așa au făcut divele de la Hollywood când au inițiat mișcarea Time’s Up și au ales să se îmbrace în negru la decernarea unor premii importante din industria filmului american. Au repetat figura și la decernarea premiilor BAFTA, la Londra, prilej cu care s-a pus o mare presiune asupra ducesei Kate referitor la ce avea să poarte în seara cu pricina. Toată lumea aștepta să vadă ce va alege ducesa: va purta o rochie neagră, ca să arate că se alătură protestului sau va fi singura femeie din sală îmbrăcată într-o rochie de altă culoare? Prinsă între mișcarea #metoo și protocolul regal, ducesa a făcut o alegere foarte inspirată, după părerea mea: o rochie superbă olive, după unii, green forest după alții, verde mai pe românește.

bafta-2018-kate-middleton-2-1518981753-min
Sursa foto: cosmopolitan.ro

M-au amuzat foarte tare reacțiile de după eveniment. Unii pretind că ducesa Kate s-a alăturat protestului vedetelor și că verdele ăla închis e, de fapt, un fel de negru (green is the new black, cum ar veni), ca să nu mai vorbim de panglica neagră de deasupra taliei. Alții, foarte numeroși, s-au năpustit s-o critice că nu a purtat o rochie neagră, supărându-le astfel pe toate femeile. Așa suna un titlu din presă „Toate femeile s-au supărat pe Kate Middleton”. Măi, nu știu cum au făcut ei recensământul ăsta, dar pe mine nu m-a întrebat nimeni. Dacă m-ar fi întrebat, aș fi spus că, nu numai că nu m-am supărat, dar mi se pare că a făcut o alegere foarte bună (ca de obicei, de altfel) și că viitoarea mămică a avut o apariție foarte reușită. Aș mai zice că ducesa Kate le-a dat unora o foarte bună lecție de marketing personal. Și mi-au plăcut mult bijuteriile (fabuloase smaralde) cu care a accesorizat rochia, simplă și elegantă. Dar asta e, desigur, părerea mea personală, extrem de subiectivă, nu vorbesc în numele nimănui așa cum pretind atât vedetele cât și jurnaliștii că o fac. Ce de purtători de cuvânt pe lumea asta….

V-ați fi gândit că o rochie verde poate stârni atâtea controverse și atâtea patimi?

Publicitate

9 gânduri despre „Comunicarea non-verbală – limbajul vestimentar

  1. Ducesa are o eleganta aparte, ii sta atat de bine cu ceea ce alege. Rafinata, subtila, perfecta pentru statutul care il are. In general, gurile rele prefera sa speculeze, sa starneasca valva, dar verdele ales o reprezinta. Mi-a placut foarte mult.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Rochia este deosebita si alegerea bine gandita. A punctat cu negrul din talie si geanta suficient si a optat pentru bijuterii cu adevarat distinse, pentru a-si reflecta pozitia care trebuie sa se situeze pe alt palier, dincolo de pro si contra. Un articol inspirat, din multe puncte de vedere.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.