Castelul Peleș în 20 de imagini

Castelul Peleș a fost construit din inițiativa regelui Carol I, în apropierea comunei Podul Neagului, localitate care a primit mai apoi numele Sinaia.

Piatra de temelie a castelului a fost pusă, într-un cadru festiv, în august 1875. Castelul a fost inaugurat în 1883, dar a mai suferit modificări, extinzându-se și în anii următori, până în 1914. La început, castelul a servit ca reședință de vară a suveranilor români, cu funcțiuni politice, simbolice și culturale. După 1914, n-a mai fost locuit șase luni pe an, ca pe vremea regelui Carol I, dar a fost folosit pentru vizite protocolare și diverse ceremonii, inclusiv militare.

După 1947, castelul a fost naționalizat și, în 1953, a devenit muzeu, până în 1975. În 1990, a fost deschis din nou publicului, iar din 2007, a devenit proprietatea regelui Mihai, dar a rămas în administrarea statului român.

Pe domeniul Peleș se găsesc și două castele mai mici, Pelișor, reședința principilor moștenitori, Ferdinand și Maria, și Foișor, reședință a regilor Carol al II-lea și Mihai I, precum și alte clădiri cu diverse funcțiuni.

Despre Castelul Peleș:

„Îi făcea o nespusă plăcere regeluisă fie admirate ultimele schimbări și înfrumusețări ale castelului, ca de pildă tavanul care, deschizându-se la simpla apăsare pe un buton alectric, lăsa să se vadă cerul înstelat și să pătrundă aerul înviorător, încărcat cu miresme de pădure. Terasele italienești care luaseră locul pădurii ce înconjurase până atunci castelul, drumuri și podețe, ce alcătuia noi plimbări, erau cercetate de rege, care iubea mult această înfăptuire a sa, Sinaia.”

Știați că…

  • sub piatra de temelie a castelului sunt îngropate câteva zeci de monede de 20 lei, primele monede cu chipul lui Carol I?
  • la sfârșitul secolului al XIX-lea, castelul Peleș era printre cele mai moderne reședințe din Europa, beneficiind de electricitate (a fost primul castel electrificat din Europa), încălzire centrală (încă din 1883) și lift interior?
  • aspiratorul central, comandat de regele Carol I  în 1901, funcționează și astăzi?

Recomandări de lectură:

3 gânduri despre „Castelul Peleș în 20 de imagini

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.