Castelul Peleș în 20 de imagini

Castelul Peleș a fost construit din inițiativa regelui Carol I, în apropierea comunei Podul Neagului, localitate care a primit mai apoi numele Sinaia.

Piatra de temelie a castelului a fost pusă, într-un cadru festiv, în august 1875. Castelul a fost inaugurat în 1883, dar a mai suferit modificări, extinzându-se și în anii următori, până în 1914. La început, castelul a servit ca reședință de vară a suveranilor români, cu funcțiuni politice, simbolice și culturale. După 1914, n-a mai fost locuit șase luni pe an, ca pe vremea regelui Carol I, dar a fost folosit pentru vizite protocolare și diverse ceremonii, inclusiv militare.

După 1947, castelul a fost naționalizat și, în 1953, a devenit muzeu, până în 1975. În 1990, a fost deschis din nou publicului, iar din 2007, a devenit proprietatea regelui Mihai, dar a rămas în administrarea statului român.

Pe domeniul Peleș se găsesc și două castele mai mici, Pelișor, reședința principilor moștenitori, Ferdinand și Maria, și Foișor, reședință a regilor Carol al II-lea și Mihai I, precum și alte clădiri cu diverse funcțiuni.

Știai că…

  • sub piatra de temelie a castelului sunt îngropate câteva zeci de monede de 20 lei, primele monede cu chipul lui Carol I?
  • la sfârșitul secolului al XIX-lea, castelul Peleș era printre cele mai moderne reședințe din Europa, beneficiind de electricitate (a fost primul castel electrificat din Europa), încălzire centrală (încă din 1883) și lift interior?
  • aspiratorul central, comandat de regele Carol I  în 1901, funcționează și astăzi?

Recomandări de lectură:

3 gânduri despre „Castelul Peleș în 20 de imagini

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.