Castelul Peleș a fost construit din inițiativa regelui Carol I, în apropierea comunei Podul Neagului, localitate care a primit mai apoi numele Sinaia.
Piatra de temelie a castelului a fost pusă, într-un cadru festiv, în august 1875. Castelul a fost inaugurat în 1883, dar a mai suferit modificări, extinzându-se și în anii următori, până în 1914. La început, castelul a servit ca reședință de vară a suveranilor români, cu funcțiuni politice, simbolice și culturale. După 1914, n-a mai fost locuit șase luni pe an, ca pe vremea regelui Carol I, dar a fost folosit pentru vizite protocolare și diverse ceremonii, inclusiv militare.
După 1947, castelul a fost naționalizat și, în 1953, a devenit muzeu, până în 1975. În 1990, a fost deschis din nou publicului, iar din 2007, a devenit proprietatea regelui Mihai, dar a rămas în administrarea statului român.
Pe domeniul Peleș se găsesc și două castele mai mici, Pelișor, reședința principilor moștenitori, Ferdinand și Maria, și Foișor, reședință a regilor Carol al II-lea și Mihai I, precum și alte clădiri cu diverse funcțiuni.
Știai că…
- sub piatra de temelie a castelului sunt îngropate câteva zeci de monede de 20 lei, primele monede cu chipul lui Carol I?
- la sfârșitul secolului al XIX-lea, castelul Peleș era printre cele mai moderne reședințe din Europa, beneficiind de electricitate (a fost primul castel electrificat din Europa), încălzire centrală (încă din 1883) și lift interior?
- aspiratorul central, comandat de regele Carol I în 1901, funcționează și astăzi?
Recomandări de lectură:
- Povestea Castelului Peleș de Principele Radu al României
- Ultima romantică. Biografia reginei Maria de Hannah Pakula.
Este într-adevăr impresionant și merită vizitat. 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Posibil castelul meu preferat din Romania! 🙂
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Am vizitat castelul Peleș de multe ori pana acum, dar am aceeași senzație de fiecare data când intru: mândrie! Mândrie că poți vedea așa ceva!
ApreciazăApreciat de 2 persoane