Despre autor:
Alexander von Schönburg, Conte de Schönburg-Glauchau (n.1969) este un jurnalist și scriitor german. S-a născut în Mogadiscio, Somalia. În 1999 s-a căsătorit cu prințesa Irina de Hesse, strănepoata reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Au împreună trei copiii și locuiesc la Berlin.
A lucrat ca jurnalist freelancer și a scris pentru publicații prestigioase – Vogue, Esquire, Die Zeit, Vanity Fair. A scris mai multe cărți în limba germană.
Despre carte:
Produs publicat în 2017 de Baroque Books & Arts
Data apariției: Ianuarie 2017
Colectia Noblesse
Format: 135×210
Tip copertă: Broșată
Număr pagini: 224
„Cum devii rege? • De ce regele nu are voie să fie prea înțelept? De fapt, de ce poartă regii coroană? • Există diferențe de rang între regi? • Trebuie neapărat ca regii să locuiască în palate? • Ce fac regii când sunt en famille? • De ce regii se dau în vânt după absurdități? • Regii sunt politicoși și când vine vorba despre sex? • Cum se poate agăța un prinț moștenitor? Ce ține regina în poșetă? • Și alte secrete regale • De ce nu au regii cărți de credit? • Cum trebuie să moară un rege?”
La aceste întrebări și la multe altele răspunde Alexander von Schönburg în cartea sa, un adevărat tablou al regalității, tablou populat de figuri mitice, de personaje tragice ale istoriei, dar și de suverani contemporani.
Originea sa nobiliară și descendența soției sale l-a dus de multe ori în preajma unor suverani și a membrilor unor familii regale, ceea ce l-a făcut să afle câteva dintre secretele acestora. Secrete pe care le dezvăluie și cititorilor săi, cu o anumită discreție mărturisită, totuși.
Am aflat lucruri interesante citind această carte și cred că istoria ar fi o disciplină mult mai interesantă pentru cei care o studiază dacă evenimentele din trecutul omenirii ar fi redate într-o formă mai relaxată, pe alocuri chiar amuzantă.
De exemplu, răspunsul la întrebarea De ce stă regele pe tron? ar putea fi dat sub forma unor istorioare.
„I-aș povesti cum Carol cel Mare a pus să i se facă un tron din piatra adusă din Templul de la Ierusalim. Iar urmașii lui s-au simțit atrași de el ca de un magnet. Mai mult de treizeci de împărați s-au încoronat pe acel tron, considerându-l sacru, convinși fiind că doar stând pe el pot fi cu adevărat Rex Germaniae. Și, ca să-i stârnesc râsul, i-aș mai spune cum nu a scăpat de puterea lui de atracție nici Napoleon, un parvenit corsican. Iar soția lui, Josephine de Beauharnais, în timpul vizitei făcute în 1805 la capela palatului din Aachen, a insistat să stea și ea puțin pe tron. Victor Hugo a avut bunăvoința să consemneze, spre folosul posterității, că s-a ales astfel cu o supărătoare cistită.”
Mărturisesc că m-am întrebat uneori ce poartă regina Elisabeta în poșetă și de ce o plimbă mereu după ea, chiar și atunci când se află acasă, adică în palatul Buckingham? Citind cartea, am aflat că în poșeta regală se găsesc obiectele aflate de obicei în poșetele doamnelor, mai puțin bani, chei și acte de identitate, dar și că regina folosește poșeta ca să transmită cu ea mesaje însoțitorilor săi.
Cât despre prințul Charles, pe care românii îl privesc cu simpatie – ba chiar vor unii să-l facă Prinț de Translivania, sau ceva – am aflat că este un personaj plin de ciudățenii. De exemplu, la micul dejun, i se aduc patru ouă, fierte la intervale de 30 de secunde de celălalt, ca să poată depista care e oul perfect.
O lectură plăcută, amuzantă, ușor de citit, din care poți afla multe lucruri interesante. I-am dat 4/5 stele pe Goodreads, mi-ar fi plăcut dacă fotografiile ar fi fost mai reușite.
Mulțumesc Târgul cărții pentru această carte! Iar ție, cititorule, îți recomand să arunci o privire pe site, o să găsești acolo multe alte titluri interesante.
O voi citi și eu 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
🙂 Multumesc pentru pont! Am citit Cum sa scapeti cu stil de acelasi autor si a fost o lectura grozava, chiar mi-am adus aminte ca este imprumutata de vreun an la un prieten, sa i-o cer inapoi! Abia astept sa o citesc si pe aceasta
ApreciazăApreciază
Multumesc si eu pentru recomandare :)! O sa caut „Cum sa scapeti cu stil” :).
ApreciazăApreciază
De fapt este Arta de a scapata cu stil! Si chiar este o carte foarte foarte buna!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mi se părea mie că nu sună prea bine „scapeți” :))).
ApreciazăApreciază
Mi se pare foarte interesant ce scrie in carte si cred ca istoria ar placea mult mai mult daca ar fi abordata diferit.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cu siguranță ar fi mai atractivă.
ApreciazăApreciat de 1 persoană