Despre autor:
Jason Goodwin este un scriitor englez, despre care poți citi mai multe aici.
Despre carte:
Produs publicat în 2008 de RAO
Colecția RAO Class
Tip copertă: Broșată/Cartonată cu supracopertă
Număr pagini: 280
Coloana șerpuită e al doilea roman din seria dedicată de Jason Goodwin detectivului-eunuc Yashim și o să spun de la bun început că mi-a plăcut mai mult decât primul, Copacul ienicerilor.
Este un mystery istoric care-și plimbă cititorul prin Istanbulul secolului al XIX-lea, pe străduțele sale aglomerate, prin palatele sultanului dar și prin tunelele subterane, de unde vine apa, cea mai de preț comoară a marelui oraș.
Ca orice mystery care se respectă, povestea începe cu o crimă – un anticar grec este asasinat în Marele Bazar – și cu o tentativă de crimă – un zarzavagiu, tot grec, supraviețuiește unui atac asupra sa, comis de persoane necunoscute. Să fi fost la mijloc Hetira, o organizație secretă grecească, despre care nu se știau prea multe lucruri?
Lucrurile se complică odată cu apariția unui arheolog francez, care pare să caute niște relicve demult pierdute și este găsit mort, după ce se refugiase în casa lui Yashim și îi ceruse să-l ajute să plece în Franța. Se părea că Yashim a fost ultimul care l-a văzut în viață pe arheolog, așa că, de teamă să nu fie suspectat că l-a ucis, încearcă să dezlege misterul.
Am citit cartea destul de încet, nu m-am grăbit, am vrut să savurez fiecare pagină așa cum se cuvine. Bine, mai puțin cele în care era vorba despre crime, recunosc.
Cred că aș putea să mă gândesc la „Coloana șerpuită” ca la un roman senzorial: poți simți aromele Istanbulului (condimentele din bazar, sau mâncărurile gurmandului Yashim), poți auzi sunetele lui (negustorii din piață sau clipocitul Bosforului) sau poți vedea frumusețea clădirilor peste care au trecut secole și care mai farmecă și astăzi turiștii.
Cât despre Coloana șerpuită:
Fusese construită cu mai bine de două mii de ani în urmă. Era un miracol al artei meșteșugărești în amintirea miracolului victoriei grecilor asupra perșilor la Plataea și avea trei capete fioroase de șarpe care susțineau un cazan mare de bronz. Timp de secole aparținuse Oracolului din Delphi, până când Constantin o capturase și o târâse aici, în frumoasa lui capitală. Secolele care au urmat nu fuseseră blânde cu ea. cazanul dispăruse demult, iar capetele mai recent.
Istanbulul secolului al XIX-lea este populat de o galerie de personaje interesante: un detectiv-eunuc, un ambasador fără țară, arheologul francez care era, de fapt, medic elvețian, o franțuzoaică din Martinica, ajunsă în seraiul sultanului în urmă cu peste șaizeci de ani și devenită sultană-mamă, sultanul Mehmet însuși, muribund în noul său palat de pe malul Bosforului, luntrașii albanezi care păzeau un apeductele, dar nu numai, greci din cartierul Fanar (cred că numele Mavrocordat sau Ypsilanti îți sună cunoscute). Lordul Byron este prezent și el chiar dacă numai în amintirea unor personaje.
Atmosfera creată, personajele și intriga captivantă fac din „Coloana șerpuită” un roman căruia i-am acordat 5/5 stele pe Goodreads.
Recomandare
- citește câte ceva despre Istanbul, înainte să te apuci de carte, așa va fi mai ușor să-l urmărești pe Yashim în aventurile lui. Dacă l-ai vizitat deja, cu atât mai bine :).
Dacă vrei să citești cartea, o poți comanda AICI.
Foarte tentantă recenzia! Vreau să citesc și eu cartea.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mi-e mi-a plăcut mult :).
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mi-am dat seama din recenzie 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Daaa :).
ApreciazăApreciază