Tag: Cina literară

Fetele de la Delicatese literare m-au provocat la un tag care mi s-a părut interesant: o cină cu diverse personaje literare. Pe cine aș alege dacă aș avea ocazia să iau cina în compania unor personaje din cărți? Destul de complicat aș zice.

Dar s-o luăm sistematic.

1. Un personaj care poate/ vrea să gătească

Extraterestra din cartea lui Daniel Mafteiu, Mic tratat de management culinar, o tânără de 30 de ani, cu MBA la Paris, manager la o multinațională, care le inițiază pe alte „extraterestre” în secretele managementului culinar. Și face asta cu mult umor, așa că ne-am distra pe cinste.

2. Un personaj care are bani să plătească cina

Cred că ar fi Peggy Guggenheim, colecționara dependentă de artă, care a colecționat opere de artă, a cunoscut oameni interesanți, a călătorit mult și s-a stabilit la Veneția, unde a înființat un muzeu de artă modernă, unul dintre cele mai vizitate locuri din Veneția. Cu siguranță ar fi o cină sofisticată (să nu uităm că Peggy făcea parte din bogata familie Guggenheim :)) și ar avea ce să-mi povestească.

3. Un personaj care poate provoca o scenă

Mi-a venit în minte din prima, n-am stat prea mult să mă gândesc: Rembrandt van Rijn, pictorul descris de fiica lui, Cornelia, ca un bătrân irascibil, mereu pe punctul de a face o scenă. Mi s-a părut un personaj fascinant, care a devenit, din pictorul preferat al societății din Amsterdam, o persoană repudiată, pentru care nu s-au găsit bani să fie îngropat într-un loc decent.

4. Un personaj foarte popular

Cred că l-aș alege pe Harry Potter. O alegere care m-a uimit și pe mine, având în vedere că n-am citit (încă :)) nicio carte din celebra serie. Dar cred că, dacă am lua cina împreună, m-ar putea convinge s-o fac.

5. Un personaj amuzant

Personajul pe care l-aș alege ar fi scriitorul Peter Mayle, autorul seriei de cărți despre Provence și despre cât de mult și bine mănâncă francezii. Cred că poate fi partenerul ideal pentru o cină amuzantă.

6. Un personaj negativ

Margaret Beaufort, personajul principal din Regina roșie, un personaj puternic și interesant, dar care nu mi-a inspirat simpatie, nici măcar o secundă. Ea trăiește cu convingerea că este destinată să devină regină, dacă nu ca soția unui rege, măcar ca “milady mama regelui”, iar pentru a-și atinge scopul, nu se dă în lături de la nimic. Se căsătorește de trei ori, niciodată din dragoste și iubește, de la depărtare, un singur bărbat, pe Jasper Tudor, cumnatul ei.

7. Un cuplu admirat

Un cuplu pe care îl admir Scarlett O’Hara – Rhett Butler din Pe aripile vântului, două personaje puternice, care nu se lasă înfrânte de greutățile care le apar în cale (și au fost destule), personaje frumoase, din toate punctele de vedere.

8. Un erou sau o eroină

Malala Yousafzai, o tânără pakistaneză, militantă pentru dreptul fetelor la educație și cea mai tânără laureată a premiului Nobel pentru pace. La 12 ani, Malala scria pe un blog despre viața sa sub ocupația talibană și despre dorința sa de a continua școala. Mă întreb câți din copiii noștri ar face ce a făcut Malala? Ea nu prea era supărată că are prea multe teme de făcut. Mă întreb câți au citit măcar Eu sunt Malala?

9. Un erou subapreciat

Katherine Parr, ultima soție a lui Henric al VIII-lea, este un personaj care a avut o viață interesantă: o femeie inteligentă, cultivată și care a reușit să-i supraviețuiască acelui veritabil Barbă-Albastră. Cred că ar avea multe lucruri interesante de povestit. Îmblânzirea reginei de Philippa Gregory e un început bun, aș zice.

10. Un personaj la alegere

Zilele astea cred că nu m-aș putea gândi la un alt personaj mai îndrăgit și mai așteptat decât Moș Crăciun, personaj al multor povești.

11. Un loc pentru cină

Aș vrea să iau cina la Rembrandthuis din Amsterdam, unde am citit că se organizează cine, pentru care gătesc bucătari celebri, cu ingrediente inspirate din tablourile pictorului. Cum ar fi să-și facă apariția și maestrul?

Rembrandthuis în Amsterdam
Rembrandthuis în Amsterdam

Ce părere ai de alegerile mele? Tu cu cine ai vrea să iei cina literară? Nu fac nicio nominalizare, cine vrea poate să preia tag-ul. Dacă nu ai un blog, poți să scrii preferințele tale în secțiunea de comentarii :). Mira, Iuliana, Neli ce ziceți de asta?

Surse foto: pinterest.com, elefant.com, buzznet.com, wikipedia.org, universdecopil.ro, theredlist.com, arhiva personală

14 gânduri despre „Tag: Cina literară

 1. 1. Recomand o cina pregatita de Alexis Zorba ! Personajul iubeste viata, femeile, muzica, dansul,mancarea si vinul bun ! Toate astea dau ingredientele unei cine perfecte :))
  2.Jay Gatsby , cred ca si-ar putea permite sa plateasca o cina scumpa !
  3. Tyrion Lanister (Urzeala Tronurilor ) ,personaj deosebit de fascinant,nu esti niciodata sigur de ceea ce pregateste ! Este o provocare !:)))
  4.Personajul care mi-a marcat copilaria, Winnetou ( Karl May ),nu putea sa lipseasca de la cina !:))
  5.Nu as putea termina ce am in farfurie daca l-as avea invitat pe Soldatul Svejk ! Hohotele de ras m-ar face probabil sa ma inec cu mancarea !:)))))
  6.Musafirul nepoftit ar fi Big Brother ( 1984). Mi-ar da fiori si m-as simti permanent urmarita !:))
  7.Eva si ,,Secatura ” ( Fiul risipitor ) ,cuplul cu care m-as

  simti in plus la orice cina ! Dragostea lor este de neinteles pentru multi dintre noi !
  8.Harap-Alb, eroul tuturor domnitelor si a doamnelor !Cine ar refuza o cina cu un asemenea vlastar de vita nobila ?:)))
  9. Jane Eyre, simpla, modesta,educata, are caracterul spre care aspiram dar in zilele noastre nu il mai pute atinge, din pacate !:((
  10.Robin Hood ar fi un musafir tocmai nimerit in aceste timpuri nebune . Poate ar reusi sa faca un pic de ordine :)))
  11. Locul unde as lua cina ar fi ACASA…la mine ,ACASA !:))) . In acest loc as putea pregati cina pentru toate personajele dragi mie !:)))

  Apreciat de 4 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.