Lello – cea mai frumoasă librărie din lume?

Unul dintre locurile pe care îmi propusesem să le văd neapărat în Porto a fost librăria Lello. Și asta pentru că am citit că e una dintre cele mai frumoase librării din lume, după unii și una dintre cele mai vechi din Europa sau din lume (părerile par împărțite :)). Și pentru că fotografiile pe care le-am văzut m-au convins că nu trebuie s-o ratez.

Librăria a fost fondată în 1906 de doi frați pasionați de cărți, Jose și Antonio Lello. De la deschidere și până în zilele noastre, Lello a fost un punct de atracție pentru oameni de cultură, pentru scriitori celebri și pentru cititorii lor, ca să nu mai vorbim de turiștii care vizitează Porto.

Programul pe care l-am avut în Porto a fost unul destul de încărcat, dar într-o după-amiază am pornit spre librărie. Am alergat mai degrabă decât am mers și, la 7,20 am fost în fața librăriei. Așa că am avut doar 10 minute la dispoziție până la ora închiderii.

Am cumpărat bilet de intrare (3 euro) și am intrat în grabă. Celebra fațadă neogotică era ascunsă după doi copaci, dar mai ales după niște placaje uriașe, fiindcă părea să fie în renovare. Apropo de biletul de intrare, poți să recuperezi suma din contravaloarea unei cărți pe care o cumperi din librărie. E valabil doar pentru cărți, nu pentru suveniruri. Decizia de a percepe o taxă de intrare a fost luată de conducerea librăriei după ce au constatat că foarte mulți turiști intrau, pozau ce pozau și apoi plecau fără să cumpere nimic. Inteligentă mișcare, după părerea mea. La urma urmei e o afacere, nu un muzeu public, nu?

Prima impresie a fost că e un spațiu cam întunecat, dar imediat atenția mi-a fost atrasă de spectaculoasa scară roșie din mijlocul librăriei. Scara e principalul punct de atracție a librăriei și unii spun că a fost o sursă de inspirație pentru J.K.Rowling pentru scara din Harry Potter.

Se pare că scriitoarea britanică obișnuia să petreacă mult timp în librărie sau prin împrejurimi, așa că nu e de mirare că Harry Potter tronează în vitrină.

La etaj, poți admira superbul tavan, care pare din lemn sculptat, fiind, de fapt, ghips pictat, dar ceea ce îți atrage atenția este frumosul vitraliu de 8 m lungime și 3,5 m lățime, cu inscripția „Decus in labore” (demnitate în muncă), încadrată de monogramele fraților Lello.

După ce ai terminat de căscat gura la tavan, merită să-ți îndrepți atenția și spre pereții cu detalii ArtDeco și coloana care urcă de la parter. Iar dacă te apropii de fereastră, poți admira frumoasa panorama a Turnului Clerigos.

În concluzie, este Lello una dintre cele mai frumoase librării din lume? Habar n-am, dar este cu siguranță un excelent exemplu în care o strategie de marketing bine gândită poate duce la creșterea spectaculoasă a cifrei de afaceri. Trebuie doar să spui o poveste, adevărată sau nu, cred că este irelevant (și J.K.Rowling și Harry Potter sunt subiecte foarte atractive), să găsești bloggeri, scriitori de travel, reviste și site-uri cu mare audiență care să răspândească povestea plus câțiva fotografi profi și ai rezolvat problema.

Oare la librăria Cărturești din București nu și-au băut cafeaua, în așteptarea inspirației, Mircea Cărtărescu sau Igor Bergler? Că de bloguri de travel și de cărți, nu ducem lipsă, slavă Domnului!

În concluzie, o librărie foarte frumoasă, dar puțin overrated, după părerea mea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.