Despre autoare:
Jocelyne Godard s-a născut în Franța, a lucrat ca jurnalistă de investigații, a înființat revista de artă și poezie Sepia, după care s-a dedicat scrisului. Romanele sale au ca eroine femei celebre sau mai puțin cunoscute, femei uitate sau despre care s-a scris prea puțin. Toate poveștile sale s-au bucurat de succes, fie că acțiunea se întâmpla în Evul Mediu european, în Egiptul Antic sau în Japonia medievală. Locuiește la Paris.
Despre carte:
Produs publicat în 2011 de Nemira
Colecția Nemira Damen Tango
Format: 107×178
Tip copertă: Broșată
Număr pagini: 624
ISBN: 978-606-579-172-5
Evantaiul lui Yasumi face parte din seria japoneză a scriitoarei și este povestea unei tinere din Japonia anului 1000, din timpul dinastiei Heian.
După moartea mamei sale, Yasumi pleacă din provincia natală, Masushi spre curtea imperială de la Kyoto ca să-și găsească tatăl și frații vitregi și să reabiliteze numele bunicului său.
Călătoria e lungă și grea, trec mai multe anotimpuri până când Yasumi reușește să ajungă la Kyoto. Pe drum are parte de mai multe peripeții, dar și de întâlnirea neașteptată cu bărbatul de care se va îndrăgosti.
La Kyoto, lucrurile sunt mai complicate decât a crezut Yasumi atunci când pornit la drum. E greu de pătruns într-o societate erudită și rafinată, dar cu reguli foarte stricte. Cu atât mai mult cu cât îi avea ca adversari chiar pe unii membri ai familiei sale.
Citind povestea lui Yasumi, pătrundem într-o lume în care conversațiile se purtau adesea în versuri, sub forma unor waka scrise pe hârtii de diverse culori și pe care doamnele le înmânau domnilor pe vârful evantaiului. Aceste schimburi de versuri erau atât de utilizate încât membrilor aristocrației nu le trebuia prea mult să le descifreze sensul și să dea răspunsul cel mai potrivit.
O lume în care casele de ceai erau adevărate instituții. Pavilionul Glicinelor era o casă de ceai unde se întâlneau oamenii pentru „a-și confrunta ideile, priceperea și cunoștințele în materie de literatură.” Dar era și un loc unde bărbații veneau să discute despre evenimentele de la curte sau afacerile militare iar femeile despre moda vestimentară, procesiunile legate de anotimpuri sau festivitățile imperiale.
Apropo de moda vestimentară. Ea ocupă un loc important în viața locuitorilor din Kyoto și, prin urmare și în poveste.
„Apoi își îndreptă din nou privirea spre chimonoul demodat. Era de un purpuriu-deschis, acest purpuriu luminos, acest purpuriu fără pereche, teribil de intens, profund, pur, cu o cingătoare și un obi galben-auriu care îi strângea talia fină. Motivele chimonoului reprezentau un soare la asfințit, un pod, un râu, munți încă înzăpeziți și, pe frumosul obi galben-auriu – un răzor de flori primăvăratice.”
Demodat sau nu, mie mi se pare un chimono splendid :).
Și nu în ultimul rând, lumea în care pătrundem odată cu Yasumi este o lume parfumată.
„Pavilionul Glicinelor mirosea a nalbă moscată, a lemn de aloe, a lotus și a camfor purificat. Uneori, acestor arome li se alătura parfumul unui iris sau al unei azalee purpurii, iar când peste toate acestea se suprapunea mirosul de ceai sau de sake, totul nu mai era decât bucurie și încântare.”
Ce mi-a plăcut:
- scriitura ușoară, care te faci să parcurgi romanul foarte ușor, în ciuda celor 6oo și ceva de pagini
- e un roman care-ți induce o stare de bine, de liniște, în ciuda câtorva (puține) momente mai violente
- grădinile japoneze:
„Grădinile aveau o asemenea importanță pentru demnitari, încât acestora le era, la drept vorbind, imposibil să se gândească la cumpărarea unei locuință fără a adăuga grădina. De obicei, în grădină se înălța replica unui peisaj de munte, de câmpie sau de țărm de mare. Se foloseau o mulțime de decoruri, de pildă un mic pod peste un ochi de apă în care înotau crapi, o cascadă micuță care curgea peste un bolovan adus special în acest scop, o insulă în care se aduceau găinușe de apă, fluierari, șorlițe, canari cu cioc roșu, bâtlani, gâște sălbatice. Toate lucrurile care făceau splendoarea unui univers erau reconstituite acolo în miniatură.”
Ce nu mi-a plăcut:
- numele prea complicate ale personajelor, mai ales ale celor masculine
- sfârșitul (mă așteptam la cu totul altceva, dar cred că și asta dă frumusețea unei cărți).
I-am dat 4/5 stele pe Goodreads.
Poți comanda cartea pe Elefant.ro sau pe Nemira.ro.
Multumesc pentru recomandare! Pare interesanta cartea, felicitari!
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Multumesc :).
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Wow, o adevarata tentatie pentru mine! ❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
☺ ❤
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Eu nu, dar voi tine cont de ea pe viitor. Imi place mult cultura asiatică!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Si mie la fel :).
ApreciazăApreciază
Minunata recenzia ta, cartea la randul ei sunt sigura ca e incantatoare, ma fascineaza cultura asiatica. Sper ca si sfarsitul, chiar daca neasteptat, sa nu strice starea de bine a data de lectura cartii (nu-mi plac finalurile triste). Multumesc pentru recomandare!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nici mie nu-mi plac finalurile triste.
ApreciazăApreciază