9+1 verbe pentru Bastionul Pescarilor din Budapesta

Unul dintre locurile în care trebuie neapărat să ajungi dacă eşti în Budapesta este Bastionul Pescarilor.

Știai că …?

Halaszbastya, în limba maghiară, de la halasz care înseamnă pescar, a fost construit între 1895 şi 1902, cu ocazia sărbătoririi a 1000 de ani de la întemeierea statului maghiar. Este un monument în stil arhitectural neo-gotic și neo-romanic, construit în formă de T, cu şapte turnuri care îi simbolizează pe cei şapte şefi de trib maghiari care care au ajuns şi s-au stabilit pe teritoriul actualei Ungarii în 895. În apropiere, se găseşte Biserica Sf. Matthias şi statuia Sf. Ştefan, primul rege al Ungariei (1000-1038).

Numele Bastionului vine de la pescarii care locuiau la poalele dealului Buda, pe malul Dunării şi care, după unele teorii, au apărat zidurile Castelului în timpul războiului. După alte teorii, numele Bastionului vine de la piaţa de peşte din apropierea bisericii Matthias. De oriunde ar veni, cred că e un nume interesant, care stârneşte curiozitatea turiştilor şi dorinţa de a-l vedea. Nicio legătură cu vreo fortificație militară, Bastionul Pescarilor seamănă mai degrabă cu un castel de zâne. Iar de la pescari a rămas doar numele locului, fiindcă n-ai să găsești nimic în legătură cu pescuitul. Poate doar un pește în farfurie, la vreo terasă din zonă. Cred că trebuie să verific asta, data viitoare când ajung acolo :).

Ce poți face la Bastionul Pescarilor?

1. Urcă în vârful dealului cu funicularul sau pe jos. Scările largi te poartă sus pe deal și îți fac o intrare spectaculoasă înspre Castel. În drum te întâlnești cu diverse personaje, printre care Iancu de Hunedoara și Sfântul Gheorghe. Sub forma unor statui, desigur. Bine, dacă e prea cald afară poți urca cu autobuzul turistic, dar doar dacă ești nevoit. Nu trișa că e păcat :).

2. Admiră superba panoramă a Budapestei. În fața se întinde Pesta iar picioarele tale e Dunărea, cu superbele sale poduri. Nu te lăsa intimidat de aglomerația din jurul tău. La un moment dat, tot o să reușești să faci un selfie o fotografie :).

3. Vizitează Biserica Matthias. Eu n-am mai avut timp, am lăsat-o pentru următoarea vizită la Budapesta.

4. Îndulcește-te la Muzeul Marțipanului. Poți cumpăra o figurină dulce pentru cei de acasă.

DSC_9489-min

5. Savurează o cafea la una dintre terase. Nu e prea scumpă și o poți îndulci cu zahăr alb/brun sau cu miere. Panorama e din partea casei.

6. Fotografiază-te cu un cavaler în armură, dacă tot ai ajuns la castelul zânelor.

DSC_9476-min

7. Zăbovește câteva clipe și și uită-te în jurul tău.

8. Dacă vrei un suvenir frumos, cumpără un desen de la unul dintre numeroșii artiști plastici. Dacă nu cumva îl prinzi la ora siestei.

DSC_9455-min

9. Hoinărește pe străduțele pitorești din împrejurimi.

Plus:

10. Dormi o noapte la Hotelul Hilton :).

DSC_9437-min

Ce părere ai? Te tentează?

Și nu uita: citește și dă mai departe :). Nu trebuie decât să folosești butoanele de mai jos :).

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.