O vizită la muzeu nu e o idee așa de rea cum ai putea să crezi

Muzeul Victoria and Albert din Londra (aka the V&A) este cel mai mare muzeu de arte decorative și design din lume. Muzeul a fost fondat în 1852. La început a fost cunoscut ca Muzeul Manufacturii, mai târziu s-a numit Muzeul South Kensington, iar din 1899 poartă numele reginei Victoria (care l-a inaugurat în 1857 în actuala locație) și a prințului consort Albert.

img_7056-min

Colecția permanentă a muzeului numără peste 4,5 milioane de obiecte. Sculpturi, desene, ceramică, sticlărie, mobilier, bijuterii, costume, fotografii și alte obiecte provenite din lumea întreagă acoperă 5000 de ani de istorie a artei.

victoria-and-albert-museum

Dintre toate colecțiile din muzeu, vreau să vă povestesc despre colecția de costume.

Nu înainte să trecem rapid prin Cast Courts, în aripa sculpturilor, două încăperi înalte cât două etaje de bloc. De ce?

Pentru că într-una din încăperi se găsește o copie în mărime naturală, dar tăiată în două din motive de spațiu, a Columnei lui Traian de la Roma.

victoria-and-albert-museum

În afară de copia Columnei lui Traian, în Cast Courts se regăsesc reproduceri ale unora dintre cele mai faimoase sculpturi din lume. Printre ele, sculpturi ale Renașterii italiene, inclusiv trei copii ale lui David: a lui Michelangelo, a lui Donatello și a lui Verrocchio. Cele mai multe reproduceri au fost făcute în secolul al XIX-lea și multe au rezistat mai bine decât originalul.

Cast Courts au fost redeschise pentru vizitatori în toamna anului trecut, după ce, timp de trei ani, exponatele au fost supuse unui atent proces de curățare și restaurare.

victoria-and-albert-museum

Colecția de costume are peste 14.000 de costume plus accesorii. Cele mai vechi piese sunt costumele medievale, cum ar fi Opus Anglicanum și costumul de nuntă lui James al II-lea al Angliei, expus în galeriile britanice.

victoria-and-albert-museum

Colecția de costume cuprinde și piese ale unor designeri celebri, cum ar fi Coco Chanel, Christian Dior, Yves Saint Laurent, Pierre Cardin, Christian Lacroix și mulți alții.

Mai sunt multe de văzut la V&A, așa că eu zic că merită să-i aloci câteva ore atunci când ajungi la Londra. În plus, intrarea este gratuită, la fel ca la multe alte muzee naționale britanice.

Sursa foto: Andra Dănilă

4 gânduri despre „O vizită la muzeu nu e o idee așa de rea cum ai putea să crezi

  1. Multumesc Dorina pentru o aceasta ocazie de a revizita unul dintre cele mai frumoase muzee pe care le-am vazut pana acum. Arhiva mea foto e pe film, deci e ceva mai redusa. Pe film parca te gandesti de mai multe ori inainte de a apasa pe buton! :))) Cred ca am fost 2 zile la rand si tot nu am reusit sa vizitam tot! E o minune acest muzeu! Nici nu imi vine sa cred cum trece timpul, cred ca deja au trecut aproape 20 de ani de atunci.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.