Te gândești deja la vacanța de vară și ai început să faci planuri? Dar mai e atât de mult până atunci… În plus, vara înseamnă mare, soare, plajă, lazy-days.
Până la vacanță, poate că e timpul să te gândești, deocamdată, la o pauză. Așa că îți sugerez o escapadă. I se mai zice și city-break. Solitară (mulți preferă să călătorească singuri) sau în doi. Departe de lumea dezlănțuită de acasă. Tocmai la Amsterdam. Fiindcă are de toate: muzee, distracții, artă culinară, restaurante, cafenele. Plus canale pe care te poți da cu bărcuța.
Cele 90 de insule pe care este construit orașul sunt unite prin 1300 de poduri. Casele stau frumos aliniate de-a lungul canalelor. Unele din ele sunt acolo încă din secolul al XVII-lea.
Nu este un oraș foarte mare, poți străbate centrul la pas, ca să te poți bucura de tot ceea ce are Amsterdam de oferit.
Ce să vizitezi?
Rijksmuseum
Muzeul național al Olandei deține aproape 7 milioane de opere de artă. Sunt expuse aici operele unor mari artiști, printre care preferații mei, Johannes Vermeer si Rembrandt. Cel mai celebru tablou este Rondul de noapte, dar preferatul meu este Mireasa evreică.

Poți vizita și Casa Memorială Rembrandt, locul unde acesta a trăit și a pictat în perioada 1639-1656.

Muzeul Van Gogh
Muzeul găzduiește cea mai mare colecție de picturi ale lui Van Gogh și ale contemporanilor săi. Sunt expuse și scrisorile pictorului către fratele său, Theo.
Muzeul Madame Tussauds
La muzeul figurilor de ceară, te poți fotografia cu personajele tale preferate sau poți cânta împreună cu starurile favorite.
Begijnhof
Este o oază de liniște în centrul orașului, o grădină superbă, înconjurată de case vechi. A fost fondată în 1346, de către comunitatea beguinelor. Încă se mai păstrează o casă de lemn din secolul al XV-lea (se spune că e cea mai veche casă din oraș) și o biserică superbă din aceeași perioadă. E foarte interesantă istoria beguinelor. O să o povestesc în curând.

Oude Kerk
Biserica Veche, cel mai vechi monument al orașului, este o biserică gotică impresionantă, aflată în centrul Red Light District. Am nimerit aici din greșeală, ne-am dat seama unde am ajuns doar când am văzut perdelele roșii la ferestre. În epoca medievală, aici era cartierul depozitelor.
Biserica a fost construită pentru pescarii din Amsterdam și a funcționat o perioadă ca han pentru săraci.
Muzeul Amstelkring
Cunoscut și ca Muzeul Ons’ Lieve Heer op Solder este de fapt o casă tipică cu trei etaje, situată pe un canal, construită în secolul al XVII-lea. Din lipsă de spațiu, a fost construită mai mult pe verticală (ca toate casele de pe canale), frontul stradal fiind atât de mic încât trebuie să fii foarte atent ca să nu ratezi intrarea. Casa păstrează atmosfera unei gospodării medii din secolul al XVII-lea. Poți vizita câteva camere și bucătăria, dar ceea ce o face deosebită este biserica din casă.
În podul casei, a fost construită o biserică clandestină, care a funcționat între 1661 și 1663. Aici se țineau slujbe catolice și ale altor religii, interzise în timpul Reformei olandeze. Din 1888, biserica a fost transformată în muzeu.
Muzeul Van Loon
Este o casă de secol XVIII a unei familii înstărite, cofondatori ai Companiei Indiilor de Est, apoi bancheri și curteni. O casă de mogul, cum am botezat-o noi. Casa reflectă perfect atmosfera vremurilor, într-un mod familiar. Nu te simți deloc ca la muzeu, ci parcă ai venit în vizită la cineva. Te poți plimba nestingherit peste tot, poți să calci pe covoare, poți să atingi obiectele dacă vrei (totuși n-am văzut pe nimeni făcând asta :D) sau poți da o raită prin bucătăria de la subsol. Grădina este amenajată după planurile inițiale și se termină cu o fațadă neoclasică impunătoare a … remizei. M-a impresionat atenția acordată detaliilor.
Casa Annei Frank
Casa evocă o pagină tragică din cel de-al Doilea Război Mondial. Două familii de evrei s-au ascuns în această casă, mai mult de doi ani, după care au trădați și deportați. Anna Frank a murit în lagăr la numai 15 ani, iar jurnalul ei a făcut-o celebră în întreaga lume.
Ah, să nu uit de Muzeul Poșetelor!
Absolut fabulos (pentru amatoare, desigur). Am fost atât de preocupată încât nu am făcut nicio poză. E unul dintre motivele pentru care trebuie să mă întorc cândva :D. Poți admira peste 5000 de poșete și genți, din 1600 până în prezent. O veritabilă lecție de modă, artă și istorie. Trebuie neapărat văzut.
Între timp, dacă nu are chef să te însoțească, el se poate bucura de Heineken Experience (un fel de muzeu al berii).
Ar mai fi de vizitat piețele, parcurile, morile de vânt sau grădina botanică. Plus piața de flori. E superbă primăvara.
Sfat
Ai grijă la bicicliști! Dacă nu ești atent și te plimbi pe pista de biciclete, s-ar putea să ai un contact neplăcut. Bicicliștii din Amsterdam par să se grăbească totdeauna undeva. Cel puțin asta a fost impresia mea.
La întoarcerea din călătorie, te aștept să ne spui cum a fost :D.
Recomandări de lectură:
- Dacă vreți să aflați mai multe despre olandezi, vă sugerez să citiți Mania lalelelor de Mike Dash. Veți afla multe lucruri interesante din această veritabilă lecție de istorie și economie. Pe lângă povestea fascinantă a lalelelor, aflăm și cum trăiau olandezii în secolul al XVII-lea, așa-numitul secol de aur.
- Miniaturista de Jessie Burton – Nu se dorește a fi un roman biografic, totuși are la bază o poveste reală, aceea a Petronellei Brandt și a căsuței ei de păpuși, care astăzi poate fi admirată la Rijksmusem din Amsterdam.
- Mireasa evreică de Luigi Guarnieri – Romanul lui Guarnieri spune povestea a două iubiri, la peste trei secole una de cealaltă, una în Amsterdam iar cealaltă la Paris. Ce au în comun cele două povești de dragoste despărțite de timp și de spațiu? Un tablou al lui Rembrandt.
Da, eu am bifat-o vara trecuta! Dar de Cartierul Rosu nu zici nimic?:))) Eu as mai recomanda o croaziera pe canale si Keukenhof, gradina de lalele, ce-i drept, langa Amsterdam.
ApreciazăApreciază
Am ajuns in cartierul felinarelor rosii in drum spre Oude Kerk. Este si o poza de acolo. Recunosc ca nu mia- starnit prea mare interes. Probabil barbatii il gasesc mai interesant. Iar plimbarea cu barcuta e chiar la inceput. e adevarat ca merita un spatiu mai mare :).
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Scuze, n-am fost eu atentă. Oricum, destinația este perfectă de văzut/ făcut într-un city-break. Mie una mi-a plăcut tare mult.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Si mie. As vrea sa ma intorc candva.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nu am vazut pana acum Amsterdamul si nu il pusesem chiar pe loc de cinste nici pe lista cu dorinte… dar atat de frumos si interesant l-ai prezentat ca tare mi-ar placea sa ajung si eu cat mai curand. Ai avut o minivacanta grozava.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Trebuie neaparat sa-l pui pe lista de dorinte :).
ApreciazăApreciază
Da, chiar mi-as dori si eu o astfel de escapada.Multumesc pentru recomandari, o sa tin cont de ele.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Cred ca o sa-ti placa :).
ApreciazăApreciază
Momentan Amsterdamul nu e pe lista mea largita de destinatii de vacanta. Doar gradina aceea celebra, plina cu flori, in special cu lalele de toate culorile, ma atrage din Olanda.
Ca sa vreau sa vizitez un oras trebuie sa ma atraga in primul rand arhitectura sa medievala. Muzeele, cultura, mancarea si shoppingul vin pe locul 2. De fapt shoppingul nu ma intereseaza absolut deloc, ca am si acasa magazine nice. :))
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Nici eu nu am shoppingul pe lista mea atunci cand calatoresc. Totusi, as zice ca arhitectura e interesanta. Mi-au placut casele de pe canale, construite mai mult pe verticala, din lipsa de spatiu. E un oras altfel, mi s-a parut interesant :).
ApreciazăApreciază
Si mie imi place Amsterdam-ul. In Olanda sunt insa si multe alte locuri care merita vizitate. Breda, Gorinchem, Zwijndrecht. Mie, ca si arhitectura, mi-a placut in mod deosebit Papendrecht-ul.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Așa e. Peste tot în lume sunt locuri care merită vizitate. Nu mi-am propus să le epuizez pe toate :).
ApreciazăApreciază