Veneția, miracolul din lagună

Un adevărat oraș pe apă, care strălucește și care a fermecat inimile oamenilor timp de multe secole. Aici s-a scris o bună parte din istoria artei și s-a hotărât istoria lumii în timpul Imperiului Bizantin. Chiar și acum, acest oraș străvechi păstrează un aer demn și misterios care impune respect și în același timp te invită să îi treci pragul.

O întreagă colecție de picturi așteaptă să te surprindă prin paleta lor de culoare și linii, mici restaurante pregătesc celebrele aperitive pline de savoare și stil, palate somptuoase se uită blând la tine în timp ce le vei trece pragul. Un loc care te va impresiona cu siguranță.

Cu ce să începi:

În primul rând, cu o rezervare. Veneția are o populație de 56 de mii de locuitori și atrage în fiecare an 2 milioane de turiști. Prin urmare, cazarea e un aspect destul de important și trebuie tratat ca atare. Un bilet luat printr-o agenție de turism vine la pachet de obicei cu loc de cazare. Dacă însă vrei să ai programul tău separat și ți-ai luat doar bilet de avion, interesează-te de hotelurile din zona în care vrei să stai și rezervă neapărat o cameră. Astfel scapi de tot stresul de a găsi un hotel atunci când ajungi.

Perioada:

În Veneția nu există zile plictisitoare. Mereu o să fie un carnaval sau un eveniment care atrage sute de oameni pe micile străzi pietruite care străbat orașul.

8-min

Dacă nu vrei să te intersectezi cu toată aglomerația, cel mai bine este să te interesezi dinainte dacă vor avea loc festivități în perioada în care ajungi tu acolo. Uneori însă toată magia orașului prinde viață tocmai în acele zile când oamenii se costumează și se ascund după măști. Bărbații cu vechi costume iar femeile cu rochii cu trene lungi seamănă cu vechii dogi care parcă s-au reîntors pentru o zi la conducerea  și se bucură acum de o plimbare în minunatul lor oraș însoțiți de doamnele lor.

Ce să faci:

Aici posibilățile sunt fără limite, totul depinde doar de tipul tău de personalitate și ce îți place să faci. Poți să începi cu Piața San Marco unde te așteaptă trei giganți care poartă pe umerii lor istoria locului (basilica, palatul și campanila).

9-min

Acolo vei găsi Basilica di San Marco care e simbolul independenței Veneției și locul unde se afla moaștele Sfântului Marco Evanghelistul. În vremurile trecute, orice oraș important trebuia să aibă un loc sfânt al său și Veneția nu a făcut excepție.

 

Foarte aproape se află Palatul Dogilor, fosta reședință a celor 120 de conducători ai Veneției. Domnia lor a fost una de lungă durată, 1100 de ani mai exact, între 697-1797. Un adevărat centru al justiției și al legii supreme, încă își păstrează gloria și respectul cuvenit. Cei interesați de istorie și artă, pot participa la un tur de 90 de minute în care pot afla evenimentele importante care au marcat acel loc și se pot bucura de operele de artă cu adevărat excepționale aflate în palat. Biletul de intrare nu e ieftin, dar, crede-mă, merită fiecare cent :).

O priveliște completă a Veneției se vede cel mai bine de pe Campanile di San Marco. Cu o înălțime de 100m, este cel mai înalt punct, putând să vezi, în zilele senine, toată laguna și chiar Munții Dolomiți, departe în zare. Înainte să urci în turn, îți sugerez să savurezi o cafea la celebra cafenea Florian. Nu e ieftin, dar face toți banii.

După o asemenea lecție de istorie și artă, e timpul pentru o gustare. Un aperitiv mai exact. Italienii sunt mari amatori de astfel de tipuri de mâncare, formând cozi lungi la restaurantele lor preferate. Pentru o porție gustoasă, vă recomand Naranzaria sau Barcongiro, care se află în zona Marelui Canal.

   24-min

25-min

Iar după, ca să simți într-adevăr gustul Veneției, pierde-te puțin pe străduțele mici pietruite care străbat tot orașul.

Vei simți cum tot orașul se deschide în fața ta la fiecare cotitură sau colț de stradă la care ajungi. Ferestre deschise și oameni care se uită curioși la tine, sunetul apei străbătute de gondole, muzica ușoară care se aude de la câte o mică cafenea, mirosul de croissant proaspăt și dulcele soare ce se arată când ieși de printre străduțe.

Veneția e un loc al magiei și al dragostei care te face să visezi. Vei veni cu bagajul și vei pleca, în plus, cu un întreg album de amintiri care îți vor pune un zâmbet în colțul gurii atunci când le vei revedea. O întreagă lume plină de mister te așteaptă să îi treci pragul.

33-min

Un sfat: 

Dacă planifici o vacanță la Veneția, consultă ghidul turistic Top 10. Veneția, pe care-l poți comanda aici.

Recomandări de lectură:

Publicitate

Un gând despre „Veneția, miracolul din lagună

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.