Gruyères – un orășel medieval pitoresc

Gruyères este un orășel medieval pitoresc, cu o arhitectură fermecătoare, situat în valea superioară a râului Saane. Orașul vechi, fortificat, cu casele sale de piatră, biserica albă, magazinele de suveniruri este unul dintre cele mai idilice locuri din Țara Cantoanelor.

  

2012-05-05-11-44-07-min

2-min

3-min

   

De unde vine numele localității? Reprezentarea heraldică a Casei de Gruyères era un cocor („grue” în limba franceză), astfel încât această pasăre a inspirat numele orășelului, care, la rândul său, a dat numele binecunoscutei brânze de Gruyère.

603px-gruyc3a8res-coat_of_arms-svg-min

Cea mai importantă clădire este castelul, cocoțat la o înălțime de 830 de metri, care oferă vizitatorilor un tur prin opt secole de arhitectură, istorie și cultură.

2012-05-05-12-01-32-min

Castelul a fost construit între 1270 și 1282, după un plan pătrat tipic fortificațiilor din perioada Savoia. A fost reședința unui lung șir de conți de Gruyères (nouăsprezece la număr, între secolele al XI-lea și al XVI-lea), până la falimentul Contelui Michel în 1554.

2012-05-05-12-07-52-min

2012-05-05-12-01-35 (1)-min

În 1493, un incendiu devastator a distrus castelul aproape în întregime. Doar temnița a scăpat de furia flăcărilor. Michel, ultimul conte, a acumulat datorii uriașe pentru a reconstrui spațiile rezidențiale în stilul Casei de Savoia. Creditorii săi, cantoanele Fribourg și Berna au împărțit tot ceea ce aparținuse contelui. Intre 1555 și 1798, castelul a devenit reședinta magistraților si apoi a prefecților trimiși de oficialitățile din Fribourg. Interioarele în stil baroc amintesc de perioada în care magistrații din Fribourg au locuit acolo.

picture-256-min

picture-254-min

picture-272-min

2012-05-05-14-22-09-min

In 1849, castelul a fost scos la vânzare și cumpărat de înstăritele familii din Geneva, Bovy și Balland, care foloseau castelul ca reședință de vară și l-au restaurat cu ajutorul unor pictori, buni prieteni. Printre pictorii care au fost găzduiți în castel s-a numărat și peisagistul francez Jean-Baptiste-Camille Corot.

În 1938, castelul a fost răscumpărat de către cantonul Fribourg și transformat în muzeu. Începând cu anul 1993, o fundație asigură conservarea, precum și valorificarea clădirii și a colecției de artă.

În curtea din spatele castelului, am zăbovit o vreme ca să admirăm atât splendida grădină franceză cât și idilicul peisaj montan.

picture-283-min

picture-259-min

Castelul găzduiește trei cape ale Ordinului Lânii de Aur. Ele au fost o parte din prada de război capturată de către Confederația Elvețiană în bătălia de la Morat împotriva lui Carol Temerarul (după unii, Carol cel Chel), duce de Burgundia, în 1476.

picture-247-min

 

După ce am vizitat castelul, am mâncat la un restaurantul Le Chalet. Casa în care este restaurantul a fost recuperată din altă parte și apoi reconstruită aproape de intrarea în castel. Un restaurant mic, cochet, cu o priveliște minunată asupra orașului.

picture-237-min

Restaurantul este frumos decorat, cu farfurii și șervețele de masă cu personaje din poveștile elvețiene, iar chelnerițele purtau rochii tradiționale. Restaurantul poate fi foarte aglomerat la prânz, așa cum a fost și când am ajuns noi acolo.

picture-230-min

picture-231-min

Am ales un fel de mâncare locală, paste cu șuncă și brânză Gruyères, iar, pentru desert, uriașă înghețată cu smântână Gruyères. Yummy!

2012-05-05-12-52-02-min

2012-05-05-13-26-22-min

picture-236-min

Ultima priveliște de care ne-am bucurat înainte de plecarea din Gruyères a fost cea a muntelui Moléson (2002 m), care se înalță falnic deasupra orașului. Observatorul din vârful muntelui este dotat cu cel mai mare telescop din lume, cu ajutorul căruia poate fi admirată o spectaculoasă panoramă a părții vestice a Elveției. Există chiar și un cântec popular elvețian dedicat muntelui  Moléson. Îl puteți asculta aici.

2012-05-05-11-45-14-min

Dacă ți-a plăcut Gruyères, lasă-mi un comentariu și distribuie articolul să-l citească și prietenii tăi :).

6 gânduri despre „Gruyères – un orășel medieval pitoresc

  1. Excelente si articolul si zona povestita! 🙂 Si un mic amanunt interesant: exista un orasel Gruyeres si in nordul Frantei si o branza Gruyere frantuzeasca, dar care nu are legatura cu acel orasel, ci se produce in departamentele din apropierea granitei elvetiene. Gruyere-ul frantuzesc aduce mai mult cu cascavalul pentru noi, caci are si gauri in el. Ce e si mai interesant, e ca si Franta si Elvetia s-au „batut” pentru a obtine titlul de „indicatie protejata europeana” si „denumire de origine controlata”…si, pana la urma, din cate stiu, ambele tari poseda aceste titluri, cele 2 tipuri de „fromage Gruyere”, francez si elvetian, fiind diferite. 🙂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.