Care este originea cuvântului Crăciun?

De unde vine cuvântul Crăciun? Cu toții știm, probabil, care este originea sărbătorii de Crăciun, dar știm mai puține despre originea cuvântului Crăciun.

Chiar dacă ziua de 25 decembrie a fost recunoscută oficial ca data nașterii lui Hristos, cuvântul Crăciun a început să fie folosit ceva mai târziu, la o mie de ani după nașterea lui Hristos. În engleza veche, din anul 1038, sărbătoarea a început să fie numită Cristes Maesse, care înseamnă Liturghia lui Hristos. Mai târziu, a fost folosită denumirea Cristes-messe, prescurtată apoi la Christemass, care a devenit, în cele din urmă, Christmas.

Xmas

Xmas, abrevierea cuvântului Christmas se citește exact la fel, nu eksmas, așa cum tind s-o facă unii. Și nu e o blasfemie, menită să-l scoată pe Hristos din sărbătoarea Crăciunului, așa cum par să creadă unii. De fapt, X este abrevierea numelui lui Hristos în limba greacă (Χριστός), cuvânt care începe cu începe cu litera grecească Chi (X). Această abreviere este veche de multe secole, ea regăsindu-se în documente din 1100 d.Hr.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.