Violeta din safe de Rodica Ojog-Braşoveanu

Ce zice Editura Nemira despre roman

„Povestea începe la Restaurantul București, unde un grup bizar se dedă la acte de violență. In altă parte, un inginer care lucrează la un proiect de importanță națională găsește…o violetă într-un safé la care numai el are acces.

Cine era fata agresată în restaurant? Cum a apărut floarea într-un loc secret? Ce legătură există între cele două planuri? Răspunsurile se află în acest roman irezistibil pentru toți iubitorii de suspans.”

Ce cred eu

Violeta din safé e, de la început până la sfârşit, un zarzavat. Alt cuvânt mai potrivit nu-mi vine în minte. Începând chiar cu titlul, care m-a făcut să întreb: de ce safé, în franceză, şi nu safe, în engleză, sau mai neaoşul seif?

Am trecut rapid peste întrebare şi am purces să devorez zarzavatul. Cam aşa:

Vă întrebaţi, probabil, de ce zic că e un zarzavat, şi încă unul greu de digerat? Păi, cel puţin din două motive.

Zarzavat de cuvinte

Romanul a fost publicat în 1986, iar acţiunea se întâmpla tot cam pe atunci. Mie mi-a fost mai uşor să înţeleg unele cuvinte pe care autoarea a ales să le folosească – din prea mare dragoste pentru limba franceză, cred – pentru că-mi aduc aminte bine de perioada respectivă, dar un cititor mai tânăr cred s-ar împăca mai greu cu ele.

Putem să facem un exerciţiu, dacă vreţi. De câte ori aţi auzit folosindu-se cuvântul port-clef? Dar veilleusa? Răspundeți în căsuța de comentarii de mai jos.

Și pentru că v-ați antrenat, o întrebare mai grea :).

Și aş mai putea să vă întreb dacă știți cumva ce a fost Pentru Patrie („Ne dați la Pentru patrie?”)? Sau flit („Arăți de parcă te-ar fi dat cu flit!„)?

Zarzavat de personaje

Personajele care dau viață poveștii formează o galerie atât de numeroasă, de eterogenă și ciudată cum nu cred că am mai văzut până acum într-un roman. La un moment dat, nici nu mai știam cine-i cine. Spioni, transfugi, cercetători, șefi de spioni, tineri îndrăgostiți, un avocat arogant, o domană în vârstă captivă în propria casă și, peste toți, cuplul format de maiorul Minerva Tutovan și sublocotenentul Dobrescu (sper că nu i-am greșit gradul!), nici ei în forma lor cea mai bună.

Iar finalul a fost cam așa:

NOTĂ: Nu, n-o să vă dau răspunsurile corecte, s-a inventat Google-ul pentru asta. 🙂

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.