Un desert care te va face să iubești Brașovul

Pe lista noastră de locuri de vizitat vara asta se găsește, printre altele, orașul Brașov. Și cum va fi o vizită scurtă, fiindcă ne propunem să vedem cât mai multe, în timp cât mai scurt, îmi place să mă documentez înainte, ca să văd ce e de văzut și ce e de făcut pe unde ajung. Printre lucrurile importante pentru noi atunci când vizităm un loc e și gastronomia locală. Obișnuim să fim spontani și să mâncăm în localuri care ne fac cu ochiul când trecem pe lângă ele, dar ne place și să avem o listă de rezervă. Doar așa, să fie acolo.

Tot căutând pe Internet ce papa bun se poate mânca în Brașov, am dat peste un site cu #desert, și încă de desert! Curcubeu în cerul gurii, doar uitându-mă la ele! Mai întâi, mi-a atras atenția profiterolul, desertul copilăriei mele, apoi eclerele cu tot felul de arome, una mai apetisantă ca alta. Ca să nu mai zic de hot brownie cu gelato, o combinație care sună tare bine.

Când mă gândeam că e cam greu să mă decid care-mi place mai mult, am observat în ofertă The Taste of Luado (apropo, cred că și Gustul Luado n-ar suna prea rău), un desert în care te poți delecta cu o selecție din produsele expuse în vitrină: înghețată artizanală, brownie, fructe trase în ciocolată, un mini-ecler și o pralină belgiană.

O mică lecție de gastronomie dulce

Pralinele belgiene, din ciocolată albă, neagră sau cu lapte, au umpluturi menite să satisfacă și cele mai exigente gusturi: creme de fructe, marțipan, ganache, nuci, fulgi de ciocolată, rom, cognac, șampanie, vin Riesling, infuzie de mentă și ghimbir, biscuiți franțuzești și mai sunt. Pentru mine, o pralină cu vin Riesling, vă rog!

Eclerul este o prăjitură de origine franceză, care, înainte de 1850, se numea pâinea ducesei (pain de la duchesse) și avea forma unui deget, rulat în migdale. Cel care a modernizat și perfecționat eclerul a fost renumitul patisier al secolului al XIX-lea, Antonin Carême, cel care a inventat și profiterolul.

Acesta a renunțat la migdale, a umplut prăjitura cu o cremă de patiserie sau cu gem și a acoperit-o cu fondant. Aceste transformări au încântat pe toată lumea și prăjitura s-a răspândit rapid în toată Franța, cu viteza fulgerului (éclair!). E o primă explicație a numelui pe care-l poartă această prăjitură de origine franceză și de formă alungită. Abia după 20 de ani de la moartea lui Antonin Carême desertul și-a pierdut denumirea veche de „pâine a ducesei” și a fost rebotezat ecler.

Profiterolul este descris într-o rețetă franceză din secolul al XVII-lea ca o supă fiartă la foc mic în bulion de migdale şi garnisită cu creastă de găină şi trufe. Abia în secolul al XIX-lea, a luat forma în care îl cunoaștem și noi azi. Este original din Gibraltar, iar cuvântul profiterol a existat în limba engleză încă din 1604, fiind împrumutat din franceză.

Genială idee de marketing acest Taste of Luado! Guști din toate și apoi te hotărăști care-ți place mai mult, ca să știi ce să comanzi data viitoare când calci pragul Luado.

Tot uitându-mă la bunătățile de pe site, am remarcat un Fondue Luado, cu delicioasă ciocolată belgiană – cea mai bună din lume, cum se laudă belgienii – cu fructe proaspete de sezon și crocanți franțuzești. Apropo de ciocolata belgiană, poate că vă întrebați prin ce se diferențiază ea de ciocolata obișnuită, comercială? Prin ingredientele folosite (unt de cacao în loc de grăsimi vegetale), prin modalitatea de preparare (cacao mai multă, cu zahăr mai puțin) și, ați ghicit, prin preț, considerabil mai mare, corespunzător calității superioare. Nu trebuie să-i credeți pe cuvânt pe belgieni, puteți verifica singuri, printr-un test prin care să comparați ciocolata comercială cu cea belgiană, din punct de vedere al timpului de topire, al mirosului și al gustului care rămâne în gură după topirea ciocolatei. Dacă faceți testul, dați de știre să afle și tribul (Seth Godin zice că toți ăștia care scriem și citim pe-aici suntem un trib și cine suntem noi să-l contrazicem?).

Elveția, Belgia și Franța la un loc, pe masa ta, ce poate fi mai apetisant? Produsul Fondue Luado cică e recomandat pentru două persoane, dar cred că m-aș descurca foarte bine și de una singură :). Cealaltă persoană se poate mulțumi cu conversația, fiindcă un fondue, fie el de brânză sau de ciocolată ajută mult la convivialitate.

Deserturile Luado pot fi savurate la fața locului, în magazinele proprii din Brașov, unul în str. Poarta Șchei nr.2, în Centrul Vechi, iar celălalt înCoresi Shopping Resort, str. Zaharia Stancu nr.1.

Produsele din ciocolată sunt disponibile și la voi acasă, prin comandă pe site, sau la telefon 0737390000, sau e-mail: office@luado.ro.

O săptămână dulce vă doresc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.