Turist în țara mea: Oradea – un regal arhitectural de văzut neapărat

Nu mai e, probabil, un secret pentru nimeni că Oradea este unul dintre cele mai frumoase oraşe din România. Şi nici că a fost aleasă destinaţia turistică a anului 2022.

Locuri frumoase din Oradea care mi-au plăcut şi pe care vreau să le dau mai departe

Casa Darvas-La Roche

1. Casa Darvas-La Roche

E, de departe preferata mea, putând să concureze, fără probleme, cu oricare dintre casele-muzeu din Amsterdam, de exemplu.

Casa Darvas-La Roche e un muzeu viu, în care se întâmplă tot timpul câte ceva şi pe care o vizitez de câte ori ajung în oraşul de pe malul Crişului Repede. Ultima dată când am fost acolo, am vizitat trei expoziţii temporare: una de miniaturi de maşini, alta de stampe japoneze şi una de pălării.

În fiecare joi, la Casa Darvas-La Roche se organizează diverse evenimente, la care participarea este gratuită. Îi urmăresc pe rețelele de socializare și, adesea, sunt invidioasă pe orădeni că au parte de tot felul de activități, de la demonstrații de machiaj la degustări de produse de patiserie, primele care-mi vin acum în minte.

Casa Deustch

2. Casa Deustch

Casa Deutsch, aflată pe strada Vasile Alecsandri nr. 4, în apropiere de Piața Unirii, a fost construită în stil Art-Nouveau, în perioada 1906-1910, după proiectul lui Sztarill Ferenc. Fațada clădirii cu două niveluri este superb decorată cu motive florale. Partea superioară se termină în semicercuri, în mijloc cu un timpan trilobat, cu o fereastră în formă de inimă. Se spune că decorațiunile florale ale fațadei ar fi fost inspirate de vestele muncitorilor slovaci care lucrau în fabrica de sticlărie.

Casa Deustch a fost magazin de sticlărie, porțelan și lămpi, și aparținea lui Charles Károly Ignác. În anii ’70, în timpul renovării, clădirea a fost demolată, păstrându-se doar fațada. Ar fi fost și păcat să fie distrusă!

Casa Deustch este învăluită în mister, nu se știe mare lucru despre ea, dar e atât de frumoasă încât, odată ajunși în Oradea, e păcat să n-o vedeți!

3. Palatul Episcopiei Greco-Catolice

Palatul a fost construit în 1903, după planurile arhitectului Rimanoczy Kalman Jr., în stil Renaștere, cu elemente Baroc și Roccoco. Sfințirea clădirii a avut loc în 1905.

Printre oaspeții importanți ai Palatului Episcopiei Greco-Catolice s-au numărat Regele Ferdinand și Regina Maria, care au fost găzduiți aici în 1919, când au vizitat Oradea.

În 1948, clădirea a fost transformată în școală, iar, mai târziu, a devenit și sediul bibliotecii județene Bihor.

În august 2018, clădirea a fost devastată de un incendiu dar, ca o adevărată pasăre Phoenix, a renăscut din propria cenușă și astăzi, palatul este o adevărată emblemă a orașului, atrăgând ca un magnet turiștii care vizitează Piața Unirii.

Palatul Rimanoczy

4. Palatul Rimanóczy Sr.

Este, după părerea mea, cea mai spectaculoasă clădire de pe Strada Republicii, aducând aminte trecătorului de palatul Ca d’Oro din Veneția. A fost construită în 1905, în stil eclectic (bizantin și maur), cu elemente ale goticului venețian, pe un teren de 2000 mp, aparținând familiei de arhitecți Rimanóczy Kálmán. La parterul clădirii se află spații comerciale, iar la cele două niveluri superioare, apartamente de locuit.

La moartea lui, arhitectul Rimanóczy senior a lăsat palatul moștenire orașului Oradea.

Palatul Vulturul Negru

5. Palatul Vulturul Negru

Palatul Vulturul Negru este cea mai monumentală, dar și cea mai cunoscută, clădire din Oradea. Pe amplasementul clădirii se afla, în 1714, un han (Vulturul Negru sau Berări orașului) unde aveau loc cele mai importante evenimente din oraș (spectacole, întruniri, baluri, evenimente politice). În clădire a funcționat, până în 1861, și Primăria orașului. În 1807, a fost extins și supraetajat, iar, după reconstrucția din 1835, a devenit unul dintre cele mai importante hoteluri din Oradea.

În 1903, primăria a lansat un concurs de proiecte pentru reconstruirea hotelului, dar, până la urmă, s-a decis că vânzarea terenului și a clădirilor, costurile de construcție fiind considerate prea mari. Noii proprietari au preluat proiectul câștigător al concursului organizat de primărie. Clădirea veche a fost demolată în 1906 și, în 1907, a început ridicarea noului complex.

Clădirea, construită în stil Secession, a fost terminată în 1908, fiind inaugurată în 1909. Unul dintre cele mai spectaculoase elemente este pasajul, cu vitraliul cu vulturul negru la intrare. La momentul inaugurării, în 1908, hotelul avea două fațade, două săli de spectacole, o cofetărie, o cafenea şi 75 de camere, în pasaj existau 35 de magazine, iar în corpul cu turn, la etajul I, își desfășura activitatea Banca Maghiară. În aripa dinspre strada Vasile Alecsandri se afla un atelier de forografie, o școală de pictură, o cofetărie și hanul Arborele Verde.

Începând cu anul 2011, clădirea a intrat într-un amplu proces de restaurare, astăzi putând fi admirată în toată splendoarea ei de trecătorii prin Piața Unirii.

Palatul Moskovits Miska

6. Palatul Moskovits Miska

Palatul poartă numele inginerului Moskovits Miksa, care a cumpărat terenul în 1904, pentru suma de 52000 de coroane. Familia Moskovits deținea, la vremea respectivă, una dintre cele mai mari întreprinderi din Oradea, Fabrica de spirt, drojdie, rom, lichior și chimicale Moskovits Mór și fiul. La începutul secolului al XX-lea, produceau un lichior special, denumit Lotus, după numele plantei din care era obținut (Nimphaea Lothus Thermalis de la Băile Episcopal, azi Băile 1 Mai). Lichiorul Lotus era destinat era destinat înaltei societăți, fiind comercializat doar în anumite cofetării și magazine.

Clădirea a fost ridicată între anii 1904-1905, pe strada Republicii, principala stradă pietonală din Oradea. Palatul este bogat ornamentat, în stil Secession, predominând elementele vegetalo-simbolice, specifice Lilienstilului, cel mai bine exprimate în decorațiunea absidei de peste balconul din colț, cu „Pomul vieții”, dar și cu sceptrul zeului Mercur sau cu simbolurile masonice, compasul și echerul.

Palatul Apollo

7. Palatul Apollo

Palatul Apollo a fost construit, în 1912-1914, pe artera comercială principală a orașului, la intersecția străzii Republicii (Fő utca) cu strada Mihai Eminescu (Szaniszló utca). Numele palatului vine de la hanul care, în secolul al XIX-lea, exista pe amplasamentul lui, han în locul căruia, în 1910, Consiliul Orășenesc a hotărât să fie ridicat un imobil de raport, singurul ridicat la inițiativă publică.

Decorațiunile faţadelor  reprezintă o îmbinare de stiluri Empire berlinez cu elementele decorative ale anilor 1900, cu bovindouri reliefate, logii şi balcoane și cu patru statui alegorice, reprezentând muzica, literatura, arhitectura și pictura.

La parterul clădirii, a funcționat Cafeneaua Orașului, care era un loc de întâlnire pentru tineret, dar și pentru comercianți, medici sau micii industriași. Astăzi, în locul cafenelei, funcționează un club de jocuri de noroc.

Sper că v-am convins că Oradea e un oraș pe care merită să-l aveți pe lista de călătorii viitoare (asta dacă nu l-ați vizitat deja)! Mai sunt multe locuri frumoase de văzut!

Publicitate

Un gând despre „Turist în țara mea: Oradea – un regal arhitectural de văzut neapărat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.