Comunicarea asertivă

Comunicarea asertivă – cheia succesului în comunicare și afaceri

Comunicarea asertivă reprezintă o modalitate de exprimare a gândurilor și sentimentelor în mod onest, direct și respectuos, oferind argumente pentru lucrurile relevante pentru noi, pentru acelea care ne-au deranjat și pentru modul în care am prefera să evolueze pe viitor. De aceea, comunicarea asertivă este cheia succesului în comunicare, în general, și în comunicarea de afaceri, în special.

Comunicarea pasivă

Persoanele care adoptă acest stil de comunicare sunt exagerat de amabile, indiferent de situația în care se găsesc. Sunt dornice să evite conflicetele așa încât sunt, în general, de acord cu decizia grupului. Comunicatorii pasivi le oferă celorlalți dreptul de a trece fără întrebări peste dorințele și nevoile lor. Acceptarea continuă a cerințelor altora poate duce la evitarea conflictelor, dar poate avea și multe consecințe negative: stres, epuizare, resentimente, sentimentul de victimă, dorința de răzbunare și chiar furie.

Comunicarea agresivă

Persoanele agresive își susțin drepturile fără a ține cont de drepturile celorlalți, folosesc adesea un ton ostil, blamează și acuză, obișnuind să aleagă atât activitatea lor cât și a celorlalți. Își ating scopurile fără a ține cont de sentimentele celorlalți. Nu inspiră încredere sau respect și sunt frecvent evitate.

Comunicarea asertivă

Persoanele care comunică asertiv au încredere în ele, își exprimă ideile, opiniile și sentimentele într-un mod calm, respectuos, care nu încalcă drepturile celorlalți. Obișnuiesc să discute problemele cu ceilalți, să-și susțină drepturile și să-și aleagă singuri activitatea.

Activitate pentru elevi

Știți vorba-ceea: teoria ca teoria, dar practica ne omoară. De aceea cred că este important să dăm elevilor ocazia să exerseze comunicarea asertivă, ca să înțeleagă mai bine de ce este ea cheia succesului în comunicare.

Propuneți elevilor câteva situații în care comunicarea asertivă ar putea fi eficientă. Solicitați-le să răspundă agresiv, pasiv și asertiv la fiecare dintre ele. Când vor recunoaște diferența dintre cele trei modalități de comunicare, le va fi mult mai ușor să folosească, în viața reală, comunicarea asertivă, care, în lipsa exercițiilor, ar putea să pară un concept puțin abstract.

Exemple de scenarii:

  • Te afli într-un magazin de produse electronice și vrei să afli informații despre ultimul model de telefon mobil. Lucrătorul comercial care ar trebui să ți le furnizeze stă de vorbă cu un coleg și nu te bagă în seamă.
  • Profesorul tău ți-a pus o notă mai mică decât crezi tu că meritai.
  • Un coleg te strigă folosind o poreclă care te deranjează.

Realizați apoi un brainstorming în care să explorați variantele propuse de elevi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.