Ce cred elevii (mei) despre Ion de Liviu Rebreanu?

Un exercițiu de sinceritate

Pentru că, după ce am publicat, zilele trecute, articolul despre romanul Ion de Liviu Rebreanu, mi-am luat o căruță de hate, gen cum îndrăznesc eu, ce profesor sunt eu și altele asemănătoare, am zis să-i întreb pe elevi ce cred ei. De data asta, nu la o clasă de a X-a, pentru care e o lectură curentă, ci la o clasă a XII-a, care au romanul în programa de bacalaureat.

Așadar, ca un profesor de marketing curios ce mă aflu, la sfârșitul orei, după test, am făcut un sondaj în rândul elevilor. Evident că eșantionul era nereprezentativ. Nu discutasem (cu ei), în prealabil, nimic despre Ion, despre bac sau despre alte subiecte asemănătoare. I-am luat „ca din oală”, cum se zice și i-am rugat să scrie pe o foaie de hârtie care este părerea lor, sinceră, părerea lor despre romanul Ion. Am făcut un exercițiu de sinceritate, cu care elevii mei sunt deja obișnuiți.

Un cântec de ascultat în timp ce citiți articolul

Ce răspunsuri am primit de la elevi?

O să precizez, de la început, că nu am avut nicio intervenție pe text, nici măcar din punct de vedere ortografic.

Iată răspunsurile:

„Eu cred că în romanul Ion este reprezentată problematica vieții satului de pe vremuri, care face parte (în continuare) din programa bacalaureatului fiindcă este o temă de actualitate care s-a transferat în orice mediu, nu doar la sat. Oamenii răi, falși, agresivi și politicienii pot fi asemănați cu personajele negative ale romanului (George – care era agresiv sau Ion care e cel mai des întâlnit personaj în zilele noastre – care era sclavul banilor mereu în căutare de combinații).”

„Nu îmi place romanul Ion și consider că nu ar trebui să facă parte din programa pentru liceu, implicit pentru bac deoarece:

  • prezintă evenimente violente
  • este în contradictoriu cu normele morale.

Înțeleg că prezintă realitatea de mai demult, poate chiar și din zilele noastre, însă ar trebui să avem opere care să ne dezvolte ca persoane într-o manieră pozitivă.”

„N-am citit opera Ion de Liviu Rebreanu, deoarece nu-mi place deloc tematica să fii înebunit după averi/pământuri.”

Ion este un roman categoric depășit pentru perioada noastră actuală. Tot romanul este o dramă, prea puțin interesantă, scrisă cu peste o sută de ani în urmă. Multe alte romane ar merita locul pe care acesta îl ocupă în programa de la bacalaureat.

Romanul prezintă problemele unui tânăr țăran din 1920 care suferă în dragoste. Consecințele faptelor lui duc la moartea uneia dintre fetele implicate. În opinia mea, Ion e un om avar, egoist care nu ar trebui considerat „exemplu” sau să fie admirat de către nimeni, nici măcar din punct de vedere al „ambiției” dictate de egoism și sete de bani.

Sper să dispară din programa de bacalaureat iar locul să fie luat de alte romane moderniste sau neomoderniste, prea puțin studiate în liceu.”

„Nu am citit romanul, după părerea mea este ceva expirat pentru vremea noastră, nici un copil fiind atras de el.” (o fi făcut un sondaj pe un eșantion reprezentativ, de e atât de sigur copilul :))

„În primul rând, tema „satului tradițional” nu mă atrage sub nicio formă, înțeleg că este trecutul nostru dar mi-a displăcut. Nu am văzut nimic interesant în carte și mi s-a părut extrem de multă informație de umplutură pentru un final abrupt și banal. Cartea este o capodoperă a culturii române, dar mie nu mi-a plăcut.”

„Părerea mea sinceră despre Ion este că e un roman foarte urât, bărbatul fiind prezentat foarte prost, cu o personalitate foarte urâtă, chiar poate puțin rupt din realitate din comportamentul multor oameni. Nu am văzut rolul finalului și motivul pentru care îl studiem la școală. Singurul lucru care ni-l arată romanul este comportamentul multor români și nu este un motiv de mândrie ca să îl studiem la școală și să dăm bacul din el.” (auch! asta a durut un pic)

„Mie nu mi-a plăcut foarte mult Ion deoarece deși era harnic și sărac era foarte parșiv. Nu mi-a plăcut deloc faptul că Ion a fost un personaj care a acționat doar din dorința de a avea bani. Deși era un personaj tipic categoriei sale sociale, cred că și-a meritat soarta după toate relele făcute.”

„Mie mi-a plăcut foarte mult romanul Ion deoarece se inspiră din realitate și prezintă foarte detaliat viața satului.

Mi s-a părut interesant romanul și are o acțiune care te ține în suspans.”

„Mie mi-a plăcut cartea Ion deoarece arată viața satului și ideile țăranilor de mai demult. Cartea mi s-a părut lipsită de acțiune, plictiseală mare când o citeam. Singura fază șmecheră a fost când a murit Ion că a fost prins de ăla bogat nu îi mai știu numele. Din carte cel mai mult mi-a plăcut de preot deoarece majoritatea țăranilor ascultau de el. Și profesoru era șmecher da păcat că nu prea avea pe cine să învețe carte, că majoritatea erau ţărani ce cultivau pământ.”

Mă bucură că elevii (spre deosebire de unii hateri de pe net) știu să-și exprime opiniile despre un subiect, aducând și argumente – cu care poți sau nu să fii de acord – pentru ele. Până la urmă, asta e important, nu dacă ți-a plăcut sau nu romanul Ion.

2 gânduri despre „Ce cred elevii (mei) despre Ion de Liviu Rebreanu?

  1. Și poate că îmi voi lua și eu hate de la mulți, dar nu mi-a plăcut romanul Ion deloc. Am terminat liceul în 2006 și recunosc am citit doar prima parte din această operă din programa de Bacalaureat. Iubesc sinceritatea elevilor amintiți în articol. Și deși nu ajută la examen, nu toți profesorii sunt interesați să afle părerile sincere. Nici să accepte că nu e un roman pe placul tuturor. Nu schimbă programa, dar s-ar schimba multe dacă elevii ar ști că nu supără profesorii cu opiniile lor. Felicitări!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.