Cu furculița literară prin lume – ITALIA

Furculița literară a pornit într-o călătorie prin lume. Ea vrea să descopere obiceiurile culinare ale locuitorilor ei, astăzi și în alte vremuri. În călătoria ei, are parteneri de nădejde: scriitori, mai mult sau mai puțin celebri, care ne spun povestea bucătăriilor lumii.

Furculița literară a însoțit-o pe Joanna, o tânără englezoaică, în incursiunea ei prin Toscana, în căutarea unor secrete din trecutul tatălui.

Copilul din Toscana de Rhys Bowen

O după-amiază la trattoria, puțin înainte de cină:

– Și acum încearcă bruschetta, mi-a spus bătrânul distins. Fiecare este acoperită cu arome diferite, care ne plac în partea asta a locului. Asta este cu ficat de pui amestecat cu anșoa, asta este cu tapenade și aici felii de fenicul cu brânză de capră. Mănâncă. Toate sunt bune.

un localnic din San Salvatore către Joanna

La cină în Toscana:

Angelina a venit și ea alături de noi, aducând ulei de măsline și o farfurie cu măsline. Am aflat că Renzo adusese vin din podgoria tatălui său. Am început cu unul alb, răcoros, deaorece Paola a venit cu tava cu crostini. A trebuit să gust din fiecare umplutură, așa cum făcusem în San Salvatore, în piazza. Sparanghelul învelit în felii subțiri de șuncă crudă și stropit cu ulei de trufe; felii subțiri de fenicul, o altă aromă nouă pentru mine; brânză iute de capră, servită cu dulceață de smochine. Toate aveau un gust nemaipomenit, de mici miracole, și ar fi fost suficiente doar ele pentru o masă extraordinară.

Dar a urmat risotto făcut de Renzo, orez cremos cu ciuperci fierte într-o supă consistentă.

Joanna

Gândul ridicol mi-a fost alungat de Paola care s-a întors cu o farfurie imensă cu vinete cu parmezan. Nu am crezut că mai eram în stare să înghit ceva, dar cum am luat prima înghițitură, am știut că trebuia să termin tot ce aveam în farfurie. Erau atât de consistente, atât de cremoase. Vinetele parcă erau o carne cu un gust extrem de plăcut.

La sfârșit, porțiile mici de panna cotta: cremoasă, albă, care aluneca lin pe gât și, pentru a o însoți, un pahar de limoncello, lichiorul local.

Joanna

Iar dacă vă imaginați cumva că toate astea sunt niște exagerări literare, dați o fugă în Toscana ca să vă convingeți singuri!

Cartea poate fi comandată AICI, AICI sau AICI.

2 gânduri despre „Cu furculița literară prin lume – ITALIA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.