Casa Gucci – cartea sau filmul?

Mă întreb, de multe ori, ce mi-a plăcut mai mult: cartea sau filmul care s-a făcut după ea? Uneori câştigă cartea, alteori filmul, depinde de situaţie. Nu şi în cazul poveştii celebrei familii toscane, Gucci. Aici răspunsul e simplu: amândouă mi-au plăcut la fel de mult.

Mai întâi a fost cartea. Primul audio-book pe care l-am ascultat vreodată. N-aş putea spune că experienţa mi-a plăcut în mod deosebit, nu cred că o voi repeta prea curând. Noroc că am cartea în format fizic, aşa că o voi (re)citi cândva. Am parcurs cam un sfert când s-a nimerit să văd filmul. Eram sigură că nu o să-mi placă să mai ascult cartea, din moment ce ştiu ce se întâmplă. Dar nu. O să continui cel puţin cu acelaşi interes.

Cartea

Cartea, Casa Gucci de Sarah Gay Forden, este o minuţioasă cronică de familie, începând cu cel care a fondat firma (în 1921), Guccio Gucci, şi continuând cu fiii şi nepoţii lui. O poveste despre ascensiunea și prăbușirea uneia dintre cele mai mari dinastii din lumea modei. Poveste despre bani, putere și modă, care se sfârșește cu o crimă (crimă prezentată, de altfel, încă de la început și la care se revine, la sfârșit).

Totul a început – și a continuat multă vreme – cu o afacere de familie:

„- Suntem ca o trattoria italiană, a spus odată. Toată familia e în bucătărie.”

Aldo Gucci despre firma familiei sale

Iar, la final (al cărții, nu al brandului), niciunul dintre membrii familiei Gucci nu mai era în companie, din care a rămas doar numele. Esențial, de altfel, pentru că „Totul e Gucci”, ceea ce înseamnă că „totul e bine, cool sau grozav”.

Mi-a plăcut să aflu cum a apărut şi cum s-a dezvoltat brandul Gucci.

„De-a lungul anilor, brandul Gucci a trecut prin creșteri bruște, prăbușiri și reveniri. Membrii familiei Gucci s-au iubit și au luptat unii împotriva celorlalți. În ciuda tuturor, Gucci a ajuns în vocabularul contemporan.”

Mi-a plăcut mai puţin numărul mare de personaje (multe dintre ele cu numele Gucci), care mă cam încurcau uneori.

Dacă vă imaginați că este doar o cronică de familie cu tentă de documentar, eu zic că vă înșelați. Citiți cartea și o să descoperiți o poveste tensionată, chiar dramatică, adesea, dar și savuroasă, uneori.

„- Noi nu suntem comercianți, suntem poeți! declara Aldo de la biroul lui din lemn masiv din Via Condotti în timpul unui interviu. Vreau să fiu precum Sfântul Părinte. Papa vorbește întotdeauna la plural.”

Filmul

Filmul cu acelaşi nume se concentrează pe povestea de iubire dintre Maurizio Gucci şi soţia sa, Patricia Reggiani, prezentată într-o combinație de film clasic italian și glamour hollywoodian.

Pentru că e un film (și) despre modă, evident că avem parte de o mare varietate de costume, mai ales că filmul acoperă perioada 1978-1995, perioadă cu multe schimbări în modă. Doar Lady Gaga a purtat 54 de ținute pe parcursul filmului. Cele mai multe dintre ele ținute Gucci, după cum era de așteptat.

Mi-au plăcut mult:

  • Lady Gaga interpretând-o pe Patrizia
  • coloana sonoră, foarte bine aleasă şi inserată în poveste
  • secvențele în care apare Bella Italia.

Mi-au plăcut mai puţin seniorii familiei, Rodolfo (Jeremy Irons) şi Aldo (Al Pacino) care aduceau mai mult a caricaturi.

În film apare (pasager, e drept) și o româncă, Mădălina Ghenea, în rolul Sophiei Loren.

Gucci, pornită ca o afacere de familie, nu mai e de mult așa. N-a mai rămas decât numele (un nume care produce în continuare mult cash-flow), niciunul dintre numeroșii membri ai familiei nemaifăcând azi parte din companie.

Povestea Casei Gucci e o adevărată comedie a erorilor, în care personajele se manipulează unele pe altele, reușind, în cele din urmă, să distrugă ceea ce, cu multă trudă, au construit.

Fie că o vezi din perspectivă literară, fie cinematografică, e o poveste care a fost spusă și merită auzită.

2 gânduri despre „Casa Gucci – cartea sau filmul?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.