Călător prin lume cu Agatha Christie: Croazieră pe Nil

Agatha Christie nu mai are nevoie de nicio prezentare, fiind cel mai vândut scriitor din toate timpurile și cel mai cunoscut și citit scriitor de romane așa zis polițiste (mai exact, detectivistice sau ficțiune cu crime). Dincolo de misterele în care este neîntrecută până acum, am descoprit în Agatha Christie și o pasionată călătoare, care și-a dus personajele prin locurile pe care ea însăși le-a vizitat. De aceea, vă propun să o urmăm și noi în călătoriile ei literare și să descoperim lumea prin ochii autoarei și a personajelor sale. Călătorie plăcută!


Unele dintre cele mai cunoscute și mai apreciate romane ale Agathei Christie, și, cu siguranță, preferatul meu, Moarte pe Nil, prilejuiește cititorului o croazieră pe Nil, pe un vas la bordul căruia s-a îmbarcat și detectivul Hercule Poirot.

Sursa de inspirație a fost, probabil, o călătorie pe care Agatha Christie a făcut-o în Egipt, prima dată în 1920, apoi în 1930, când l-a cunoscut pe Max Mallowan, un arheolog cu 14 ani mai tânăr ca ea, și care avea să devină al doilea ei soț.

Personajele din Moarte pe Nil s-au îmbarcat la bordul vasului Karnak în anul 1937. La vremea respectivă, Egiptul, condus de regele Farouk, era considerat o destinație turistică sigură, fiind preferat de mulți europeni pentru climatul său plăcut și însorit.

Aswanlocul unde a început călătoria

Hotel Cataract

Hotelul Cataract a fost ales de Agatha Christie pentru a-i găzdui pe turiștii care urmau să se îmbarce pe vasul Karnak pentru croaziera pe Nil. Hotelul, denumit azi Sofitel Legend Old Cataract Hotel sau Old Cataract Hotel, este un resort de 5 stele, situat în Aswan, pe malul Nilului.

A fost construit de Thomas Cook, în1889, și i-a avut ca oaspeți, printre alții, pe țarul Nicolae al II-lea, Margaret Thatcher, Francois Mitterand, prințesa Diana, regina Noor a Iordaniei, Winston Churchill și, bineînțeles pe Agatha Christie.

În restaurantul hotelului luau masa și socializau Hercule Poirot și colegii săi de călătorie. Sursa foto: all.accor.com

Hotelul a fost complet renovat în perioada 2008-2011 și are, în prezent, două aripi: Palace Wing (fostul Old Cataract) și Nile Wing (fostul New Cataract), cu 72 de camere și 45 de apartamente, respectiv 62 de camere și 37 de apartamente.

Înainte de a se îmbarca pe vasul Karnak și a porni în croaziera pe Nil, călătorii Agathei Christie au vizitat două locuri interesante din apropiere.

Insula Elefantină

Elefantina (Abu sau Yebu în limba egipteană antică) este o insulă de pe Nil (are cca 1200m lungime și 400m lățime maximă), insulă care, în epoca antică, era garnizoană pe graniță de sud a Egiptului cu Nubia. Privită de sus, are forma unui colț de fildeș, de unde și numele său, de origine greacă (elephas sau ελέφας). Insula este situată în avalul primei cataracte a Nilului, fiind actualmente o parte a orașului modern Aswan.

Printre turiștii care au preferat să vadă insula Elefantina, s-a numărat și Hercule Poirot.

„Atmosfera era liniștită pe râu – stâncile negre, masive, strălucitoare și netede treceau agale pe lângă ei și o briză plăcută le răcorea fețele.”

Nu la fel de plăcută s-a dovedit atmosfera creată de „un grup mic de creaturi negricioase, care rânjeau, se schimonoseau și întindeau mâini rugătoare, șoptind din când în când bakshish, pline de speranță.”

Philae

Philae a fost o insulă pe Nil, în Egiptul de Sus, considerată lăcașul sacru al zeiței Isis. Pe teritoriul ei se aflau mai multe temple, cel mai vechi datând din secolul VII î.Hr. După construirea barajului Aswan (finalizat în 1970), templele de pe insulă au fost mutate pe insula Agikia, iar Philae a fost acoperită de apele lacului Nasser.

Dacă vreți să ascultați muzică pe parcursul croazierei, aveți aici o sugestie.

Vasul Karnak O călătorie de 7 zile între prima și a doua cataractă și înapoi

„Întinderea de apă dinaintea lor, stâncile lipsite de vegetație care ajungeau până la țărm aveau un aspect sălbatic. Ici-colo se vedeau rămășițe ale unor foste case, abandonate și distruse de acumularea apei în spatele barajului.”

Abu-Simbel – templul lui Ramses

Pasagerii au vizitat templul lui Ramses de două ori (la ducere și la întoarcere), ca să-l poată admira și în lumina dimineții, dar și seara, la lumină artificială, când „dușmanii aceia cărora regele le taie capul ies atât de bine în relief.”

„Patru figuri uriașe, dăltuite în piatră, priveau în eternitate apele Nilului, cu fața spre soarele răsăritului.”

Templul de la Abu-Simbel. Sursa foto: wikipedia.com

Două temple (marele templu și micul templu) tăiate direct îm piatră formează complexul arheologic de la Abu Simbel. El a fost construit în timpul domniei faraonului Ramses al II-lea, pentru a comemora bătălia de la Kadesh, și face parte din patrimoniul UNESCO.

Marele templu, considerat cel mai frumos templu ridicat de Ramses al II-lea, are o fațadă de 33 metri înălțime și 38 metri lățime, și este păzită de patru statui uriașe ale lui Ramses al II-lea. La picioarele uriașelor statui se află altele, mai mici, ale membrilor familiei sale: mama sa, soția sa Nefertari, și copiii lor.

În urma construcției barajului de la Assuan, în anii ’60, apele Nilului au crescut, amenințând integritatea templelor, așa încât acestea au fost dezmembrate și mutate cu 65 și 200 de metri mai sus, în spatele locației originale.

Wadi-Halfa – a doua cataractă

Wadi Halfa este o localitate situată pe malul lacului Nasser, la granița dintre Egipt și Sudan. Ceea ce se vede azi este, de fapt, noul Wadi-Halfa, cel vechi (adică ceea ce au văzut pasagerii Agathei Christie) fiind scufundat sub apele lacului, după construcția barajului de la Asswan.

Nu cred că a impresionat-o prea mult pe Agatha Christie, fiindcă nu i-a acordat prea multă importanță.

Shellal – sfârșitul călătoriei

Shellal este un mic sat antic de pe malul Nilului, la sud de Aswan, în Egiptul de Sus. În trecut, era de nord a Nubiei cu Egiptul, dar și cu Imperiul Roman. În perioada Egiptului Antic, era o zonă foarte importantă de exploatare a granitului.

Shellal a fost un oraș important și în timpul dominației timpurii musulmane; câteva minarete din secolul al XI-lea fiind scufundate sub apele lacului Nasser.

Dacă n-ar fi fost o călătorie cu crime, ar fi putut fi o croazieră plăcută, chiar dacă nu prea liniștită, după părerea unora dintre pasageri.

„- Dacă ai putea să ai un pic de liniște în Egipt, mi-ar plăcea mai mult, spuse doamna Allerton. Dar nu ești lăsat în pace nicăieri. Oriunde mergi, te pisează cineva, fie cerându-ți bani, fie oferindu-ți măgăruși, sau mărgele, sau excursii în satele tradiționale, sau vânătoare de rațe.”

Vă tentează o croazieră pe Nil? Pe mine foarte tare.

7 gânduri despre „Călător prin lume cu Agatha Christie: Croazieră pe Nil

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.