Grădina de iasomie de Jane Coverdale

La miezul nopții, când înflorește iasomia în grădină, o femeie își așteaptă iubitul…

Pentru Sara Archer, viitorul de soție devotată a unui funcționar britanic în India pare asigurat, dar întâlnirea cu frumosul și puternicul Ravi Sabran schimbă totul.

Sub soarele torid al Indiei, poleiala înaltei societăți se topește, iar Sara observă curând că nimeni nu e ce pare a fi, în special soțul ei, Charles.

Dar în frumoasele grădini cu iasomie de la palatul maharajahului, Sara urmează o cărare plină de pericole, ce o îndepărtează de soțul ei cel brutal și o duce spre Ravi și taina legată de nașterea ei.” (Editura Litera)

Grădina cu iasomie de Jane Coverdale este un roman de debut promiţător. O ficţiune istorică bună, de citit în vacanţă (nu te solicită intelectual deloc), totuşi de parte de romanele Lucindei Riley, cu care am văzut că unii o compară.

Dincolo de povestea de dragoste, romanul evocă atmosfera Indiei sub ocupaţia britanică şi, mai ales, viaţa femeilor, indiene şi britanice, în epocă. De citit de toate doamnele şi domnişoarele care încă pretind că nu s-a schimbat nimic în ce priveşte drepturile femeilor.

O doamnă nu avea voie să fie văzută singură pe stradă fără să fie însoțită de cel puțin un servitor. O doamnă nu trebuia să pară niciodată prea îndrăzneață în compania unui domn sau să discute politică cu aerul că s-ar pricepe la așa ceva. O femeie trebuie mereu să recunoască autoritatea unui gentleman, chiar dacă crede că nu are dreptate. O doamnă nu trebuie să întrerupă un gentleman când acesta vorbește. Și, mai presus de toate, nu trebuie să fie văzută că se amuză sau că este interesată de compania unui bărbat indian, dacă va întâlni vreodată unul, indiferent de statutul său. Trebuie să fie mereu conștientă că orice relații dintre rase trebuie păstrate la distanță.

Plus

  • Locul acțiunii: India, cu toate luminile și umbrele ei.

Minusuri

  • Redactarea cumva „pe repede înainte”, cu destul de multe greșeli (asta e vina editurii, nu a autoarei).
  • E vizibilă lipsa experienței în scris, cumva acceptabilă la un roman de debut.

Jane Coverdale, o scriitoare de urmărit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.