5 cărți cu nume de orașe în titlu de citit neapărat

De la St.Petersburg la Paris, trecând prin Londra, Varșovia și New Orleans, cărțile din lista de mai jos invită cititorii la călătorii interesante. La care dintre ele te tentează să iei parte?

1. Maestrul din Petersburg de J.M.Coetzec

Dostoievski imaginat de Coetzee este aparent un antierou: un bărbat între două vârste, care și-a pierdut credințele tinereții și se îndreaptă cu pași repezi spre ruina trupească și spirituală. Tocmai acest bărbat își asumă însă elucidarea unui mister cumplit, pe o veche schemă a datoriei și paricidului simbolic: moartea fiului său vitreg, Pavel. Intr-o Rusie violentă și opresivă, Dostoievski găsește printre hârtiile fiului său o listă neagră, ceea ce confirmă asocierea lui Pavel cu gruparea anarhistă Răzbunarea Poporului, condusă de oportunistul Neciaev, chiar posibilul ucigas. Un bildungsroman derulat în sens invers, Maestrul din Petersburg urmărește traseul psihologic al scriitorului, care, pe fondul unei stranii și contorsionate povești de dragoste târzii, își descoperă fiul prezent prin absență. Revelația din final, când Dostoievski se vede reflectat în ochii lui Pavel prin intermediul unor povestiri ale acestuia pe tema paricidului, pune coroana de spini pe fruntea unei civilizații aflate în pragul descompunerii. Romanul lui Coetzee lansează întrebări despre conștiință, luciditate și suferință, despre adevăr și iubire într-un stil nuanțat, deloc emfatic, chiar dacă sunt filtrate prin mai multe secole literare, fiecare cu răspunsurile lui.

Despre St.Petersburg:

 1. Orașul poartă numele Sf.Petru.
 2. A fost fondat în anul 1703 și s-a dezvoltat spectaculos, devenind capitala Rusiei în 1710.
 3. St.Petersburg a fost proiectat după un plan inspirat de Amsterdam și Veneția.
 4. Pentru vizitarea întregului Muzeu Ermitaj ar fi nevoie de 8 ani, cu opriri de doar un minut la fiecare exponat.
 5. Orașul are aproape 800 de poduri, dintre care 22 pot fi ridicate.

2. Protocolul Varșovia de Steve Berry

Malone, fost agent de informații al Departamentului de Justiție, care deține acum un anticariat în Copenhaga, este în Belgia pentru a participa la cel mai mare târg de carte antică din Europa. Când trei bărbați fură o relicvă, actiunea se precipită și Malone este aruncat într‑o luptă sângeroasă între trei națiuni pentru un secret care, dacă este dezvăluit, ar putea schimba echilibrul de putere în Europa. De pe străduțele cu parfum de epocă ale orașului Bruges, din Belgia, până la interioarele elegante ale Castelului Wawel, din Polonia, și în adâncurile unei uriașe mine de sare, romanul vă poartă într-o aventură plină de surprize, în care singura necunoscută rămâne… Protocolul Varșovia.

Despre Varșovia:

 1. Orașul a fost reconstruit aproape în totalitate după al Doilea Război Mondial, când a fost dsitrus în proporție de 85%.
 2. Biblioteca Universității din Varșovia are pe acoperiș o grădină botanică care se întinde pe un hectar.
 3. Aproape o treime din oraș este spațiu verde.
 4. Multe dintre muzeele din Varșovia au câte o zi pe săptămână în care pot fi vizitate gratuit.

Citește și: 10 cărți cu nume de orașe în titlu (1)

3. Adio, New Orleans! de Ruta Sepeys

Cu personaje la fel de interesante ca acelea din romanul său de succes internațional, Printre tonuri cenușii, Ruta Sepetys țese cu măiestrie o poveste bogată în secrete și trădări, cu avertismentul tulburător că deciziile pe care le luăm ne pot modela destinul.

Suntem în New Orleans, în 1950. Josie Moraine, o adolescentă de 17 ani, fiica unei prostituate și aflata neoficial sub tutela unei matroane de bordel, se simte sufocată de intrigile interlopilor din cartierul cu reputație îndoielnică în care a crescut. Incepe să creadă că merită mai mult de la viață, de exemplu să ajungă la un colegiu de elită și să nu se mai întoarcă niciodată în New Orleans. Insă, în orașul în care banii murdari se obțin ușor, visul de a-și depăși condiția nu se lasă la fel de ușor de îndeplinit. Orice evadare pe cont propriu înseamnă desprinderea din tentaculele răului, care parcă se înmulțesc și se strâng, cu cât mai mult ea încearcă să scape de ele. Minciuni, furturi, depravare, escrocherii, crime conduc la alte minciuni, alte compromisuri, alte pierderi – o avalanșă în care visul evadării pare tot mai îndepărtat. Josie învață pe pielea ei că destinul ni-l croim, fiecare, prin deciziile proprii. Și, într-o ultimă răsturnare de situație, i se va dovedi adevărat ceea ce a tot citit prin cărți, că norocul e întotdeauna de partea celor curajoși.

Despre New Orleans:

 1. A fost fondat în 1718 și poartă numele lui Phillipe d’Orleans, regent al Franței în perioada respectivă.
 2. New Orleans a fost vândut SUA de către Napoleon Bonaparte, în anul 1803.
 3. În 2005, uraganul Katrina a inundat orașul în proporție de 80%.
 4. New Orleans riscă să se scufunde, fiind construit pe un sol nu prea dens și prea aproape de coastă.
 5. Orașul a fost, pe rând, teritoriu francez, spaniol, din nou francez și, în cele din urmă, american.

4. Ultima librărie din Londra de Madeline Martin

August 1939: Londra se pregătește de război, în timp ce forțele lui Hitler mătură întreaga Europă. Grace Bennett a visat mereu să locuiască în oraș, dar buncărele și perdelele negre care blochează lumina nu sunt deloc ce se aștepta să găsească. Și nici nu s-a văzut vreodată lucrând la Primrose Hill, o librărie veche și prăfuită din inima Londrei.

Războiul devine din ce în ce mai greu, întunericul și lipsurile din ce în ce mai apăsătoare, iar Grace descoperă puterea poveștilor care îi unesc pe oameni în moduri total neașteptate – o forță care triumfă asupra umbrei războiului.

Despre Londra:

 1. Centrul orașului se află într-o biserică, St.Martin in the Fields din Trafalgar Square.
 2. Primul semafor din lume a fost montat în Parliament Square din Londra, în anul 1868.
 3. Ideea torturilor de nuntă a venit de la un cofetar londonez care s-a inspirat din arhitectura catedralei Sf.Paul.
 4. Prima grădină zoologică din lume a fost deschisă în 1829 la Londra.
 5. Rețeaua londoneză de metrou, inaugurată în 1863, este cea mai veche din lume.

5. Secretele Parisului de Natasha Lester

Anglia, 1939: Surorile Penrose sunt cum nu se poate mai diferite. Skye pilotează avioane, cu mult curaj, iar Liberty îi critică fiecare mișcare. Chiar dacă femeile nu sunt primite in Forțele Aeriene Regale Britanice, Skye e hotărâtă să contribuie la căștigarea războiului. Când se reîntâlnește cu sufletul ei pereche, Nicholas, bucuria e de scurtă durată, fiindcă acesta e logodit cu o misterioasă franțuzoaică.

Paris, 1947: Creatorul de modă Christian Dior își lansează prima colecție strălucitoare, într-o lume secătuită de război. Primul său parfum – Miss Dior – îi e dedicat surorii sale, Catherine, care s-a împrietenit cu Skye în Rezistența Franceză.

In zilele noastre: Kat Jourdan este uluită să găsească o neprețuită colecție vintage de rochii Dior, în cabana bunicii sale. Pe măsură ce se afundă în misterele trecutului, Kat descoperă o femeie fascinantă și o poveste de dragoste unică.

Despre Paris:

 1. Numele Paris vine de la Parisii, primul trib galic care a ocupat această așezare.
 2. Parisul este denumit Orașul Luminii datorită adoptării timpurii timpurii a iluminatului stradal, dar mai ales a faimei sale ca centru de educație și idei.
 3. In Paris există 450 de parcuri și grădini.
 4. Parizienii au inventat, printre altele, uscătorul de păr, bicicleta, bateria și fotografia.
 5. Prima companie de taxi a fost deschisă la Paris.

Citește și: 10 cărți cu nume de orașe în titlu (2)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.