Turist în țara mea: Mănăstirea Bârsana – un loc de poveste

Pe-un picior de plai,/Pe-o gură de rai…

Dintre toate locurile pe care le-am văzut până acum, cred că Mănăstirii Bârsana din Maramureș i se potrivesc cel mai bine aceste versuri.

Odată ce treci poarta (în stil maramureșean) a Mănăstirii Bârsana, simți că ai pătruns într-un tărâm de poveste. Clădiri din lemn, construite în stilul inconfundabil maramureșean, vegetație superbă, bine îngrijită și liniște, foarte multă liniște. E ca și cum toate problemele lumii au rămas undeva în urmă, pe șoseaua de pe care tocmai ai venit. E drept că indicatorul care-ți arată unde s-o iei la stânga e în intersecție și ascuns cumva după un gard, așa că ai toate șansele să ratezi intrarea. Tipic pentru multe atracții turistice din România.

Ați văzut indicatorul? Când sunteți în mașină, e deja prea târziu să virați la stânga.

N-are sens să vă povestesc eu aici despre istoricul mănăstirii și despre ce poate fi vizitat odată ajuns acolo, găsiți multe informații pe această temă, cel mai bine pe site-ul Mănăstirii Bârsana. Eu o să spun doar ce mult mi-a plăcut locul acesta, iar faptul că l-am vizitat într-o zi de iulie cu ploaie tomnatecă, nu a știrbit nimic din frumusețea lui.

Am admirat, în mod deosebit, vechea biserică de lemn, cu o pictură diferită de ce am văzut în alte biserici și mănăstiri ortodoxe, pe un fundal ocru absolut superb (am simțit nevoia să folosesc amândouă cuvintele ca să exprim frumusețea picturilor).

Mi-a mai plăcut mult muzeul etnografic, relativ recent, în care au fost recreate vechi interioare maramureșene, muzeu care poate fi vizitat în schimbul unei donații simbolice de un leu. Ați mai văzut muzee la care intrarea să coste un leu? Sigur că se cuvine să fii generos și să lași în cutia de donații ceva mai mult.

Dacă, în drumurile voastre prin țară, ajungeți în Maramureș, nu uitați să treceți pe lista de obiective de vizitat, și Mănăstirea Bârsana. Vă asigur că n-o să vă pară rău!

Publicitate

4 gânduri despre „Turist în țara mea: Mănăstirea Bârsana – un loc de poveste

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.