Femei remarcabile în ficțiunea istorică: Katherine Parr

Katherine Parr (1512-1548) a fost una dintre reginele Angliei despre care se vorbește destul de puțin și e păcat, fiindcă a fost o personalitate remarcabilă, și nu doar pentru că a fost a șasea soție a lui Heniric al VIII-lea și a reușit să-i supraviețuiască, fără să fie repudiată. Dintre cele cinci predecesoare ale sale, doar una, Anne de Cleves, mai trăia în 1547, anul morții regelui. Prima soție, Katherine de Aragon, a fost repudiată și a murit exilată într-un castel izolat, alte două soții, Anne Boleyn și Katherine Howard, au fost decapitate, iar Jane Seymour, a murit dând naștere mult așteptatului moștenitor regal.

10 lucruri de reținut despre Katherine Parr

1. A fost botezată Katherine după prima soție a lui Henric al VIII-lea

Mama ei, Maud Green, era doamnă de companie a reginei Katherine de Aragon și și-a botezat prima fiică, născută la trei ani după ce Katherine de Aragon s-a căsătorit cu Henric al VIII-lea, în cinstea reginei. Așa se face că atât prima, cât și ultima soție a regelui au avut același nume, Katherine.

2. Henric al VIII-lea nu a fost primul său soț

De fapt, n-a fost nici măcar al doilea, cum s-a întâmplat în cazul tizei sale, prințesa spaniolă, ci a fost al treilea. Și dacă n-a fost primul, regele n-a fost nici măcar ultimul soț. Prima dată, Katherine Parr, descendenta unui cavaler, s-a căsătorit cu Sir Edward Borough, iar după moartea acestuia s-a recăsătorit cu Sir John Neville, Lord Latimer, care a lăsat-o văduvă a doua oară. Cea de-a treia căsătorie, cu regele, a avut loc în 12 iulie 1543. Henric avea 52 de ani, Katherine 31.

3. Katherine Parr era îndrăgostită de alt bărbat când s-a căsătorit cu regele

După ce a rămas văduvă a doua oară, Katherine a venit la curtea lui Henric al VIII-lea, unde s-a îndrăgostit de Thomas Seymour, fratele celei de-a treia soții a lui Henric, Jane Seymour. Povestea lor de dragoste se pare că n-a fost neapărat una romantică, ci, mai degrabă, una mânată de ambiții. Familia Seymour era foarte influentă, iar Katherine are bogată, dar și inteligentă, ceea ce putea să-l ajute pe Thomas în negocierile lui. Romantică sau nu, povestea lor a fost pusă pe pauză în ziua în care Katherine s-a măritat cu regele.

4.  Katherine a fost o adevărată „icoană” a modei vremurilor

Katherine Parr a rămas cunoscută mai ales pentru că a trebuit să-l suporte pe regele ursuz și bolnav în ultimii săi ani de viață. Dar a fost mai mult decât atât, era una dintre cele mai bine îmbrăcate femei și dădea tonul în moda vremii. Îndată ce a devenit regină, Katherine s-a dovedit preocupată de felul în care se îmbrăca și se împodobea cu fabuloase bijuterii.

5.  Katherine Parr a fost prima femeie de rând care a condus Anglia

S-a întâmplat în vara anului 1544, când Henric al VIII-lea, plecat la război în Franța, a lăsat-o regentă pe soția lui. Era a doua oară când Henric o lăsa pe soția lui la cârma regatului, prima dată s-a întâmplat în 1513, când Katherine de Aragon a rămas regentă, dar ea era de origine regală, fiind fiica monarhilor spanioli, Isabela de Castilia și Ferdinand de Aragon.

6.  Era să fie condamnată la moarte

Katherine Parr era cât pe ce să urce și ea pe treptele eșafodului, când a fost acuzată de curtenii fideli regelui de înaltă trădare, din cauza părerilor ei religioase. Ea s-a dovedit suficient de inteligentă încât să-l convingă pe suferindul Henric că nu e vinovată, scăpând astfel, ca prin urechilor acului, de arestare și de decapitare.

7.  Katherine s-a recăsătorit după moartea regelui

Katherine a fost sursa unui imens scandal regal, când, la câteva luni după moartea regelui, s-a căsătorit, pentru a patra oară. Noul soț era bărbatul pe care-l iubea când s-a căsătorit cu regele, Thomas Seymour, unchiul noului monarh, Edward al VI-lea. A obținut astfel, din nou, un loc foarte aproape de cel care se afla ep tronul Angliei.

8.  Katherine Parr a fost prima femeie care a publicat în Anglia o carte sub propriul nume

Prayers or Meditations, scrisă în 1545, a fost prima carte publicată în Anglia de o femeie sub propriul ei nume și în limba engleză. Cartea a fost precedată de un volum de rugăciuni publicat anonim în 1544. Prayers or Meditations s-a bucurat de mare succes în secolul al XVI-lea și a fost tradusă în latină, franceză și italiană, de către prințesa Elisabeta, viitoarea regină Elisabeta I, ca dar de Anul Nou pentru tatăl său.

9.  Katherine Parr și-a acuzat soțul că a încercat s-o ucidă

Și n-a fost vorba despre Henric al VIII-lea, deși se pare că acesta semnase un mandat de arestare pe numele soției sale, ci de cel de-al patrulea soț, Thomas Seymour. S-a întâmplat după nașterea fiicei lor, în 1548, când Katherine s-a îmbolnăvit și l-a acuzat pe Thomas că-i împiedică pe medici să ajungă la patul ei de suferință. A murit la câteva zile după naștere.

10.  Katherine a avut parte de funeralii istorice

Înmormântarea sa a fost prima ceremonie protestantă oficiată public pentru o personalitate majoră care a avut loc în Anglia. A fost înmormântată în capela Castelului Sudeley, iar Lady Jane Grey (viitoarea regină de nouă zile) a condus ceremonia.

Dacă amintim și influența majoră pe care Katherine Parr a avut-o asupra fiicei sale vitrege, viitoarea regină Elisabeta I, nu mai e nicio îndoială că a fost una dintre cele mai interesante regine engleze, pe care istoria (dar și literatura) a cam nedreptățit-o.

Recomandare de lectură

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.