Dragă Poona de Karin Fossum – recenzie

Despre autoare

Karin Fossum (n.1954, Sandfjord) este o scriitoare norvegiană care și-a început cariera literară cu poezie, dar este cunoscută pe plan internațional pentru cărțile cu inspectorul Konrad Sejer, care au fost traduse în 25 de limbi și care au primit mai multe premii – cele mai recente fiind Premiul Gumshoe și Los Angeles Time Book Prize pentru literatură mystery & thriller.

Pentru romanul Nu privi înapoi! a primit premiul Glass Key și Riverton, iar în 2005 romanul Dragă Poona a ajuns în finala pentru Crime Writer’s Association Gold Dagger.

Prezentarea cărții

Roman desemnat „cartea anului” de Washington Post Book World

Singuraticul și ciudatul Gunder Jomann pleacă în India. După două săptămâni se întoarce căsătorit, lucru care-i năucește pe locuitorii din Elvestad. Insă chiar în ziua când soția lui ar fi trebuit să vina în Norvegia, poliția descoperă, la marginea satului, trupul neînsuflețit al unei femei. Deși toți se disculpă și dezbat pe marginea subiectului cu o oarecare detașare, inspectorul Konrad Sejer știe că, de fapt, nimeni nu e complet nevinovat – la urma urmei, când pătrunzi în mintea locuitorilor, descoperi un peisaj dezolant.

Un thriller procedural de excepție, obsedant, cu atmosferă unică și care te face să te întrebi ce monștri poate naște hazardul.

Ce spun alții despre roman

„Un page-turner irezistibil, un fel de anchetă scandinavă a lui Sherlock Holmes, cu personaje de Bergman și sânge de Tarantino.” Entertainment Weekly

„Cu o măiestrie pe care puțini o pot egala, Fossum îi zugrăvește cu perspicacitate pe locuitorii din Elvestad, reunind portretele vii cu un mister și un detective intelligent, dar supus greșelii. Finalul nu e cel la care s-ar aștepta cei mai mulți cititori, însă se potrivește perfect acestei povești despre vieți triste și mărunte și despre consecințele tragice ale hazardului.” Publishers Weekly

„Răvășitoare… Fossum are capacitatea să vadă până în adâncul sufletului unui sat întreg.” The New York Times Book Review

Toți se disculpă, deși toți par vinovați

Așa cum stă bine unui thriller foarte bun, toate personajele par vinovate, pe măsură ce dai pagină după pagină, fiecare devine suspect: unul are mașină roșie, apoi se dovedește că nu e singurul, altul aruncă o valiză maro în apă, iar valiza se dovedește a femeii indiene ucise cu brutalitate la scurt timp după ce a ajuns în Norvegia, cineva care minte poliția asupra lcoului unde se aflase al ora crimei este arestat și tot așa.

Dar toată lumea ascunde ceva și nu este neapărat o crimă. Asta-i făcea profesia atât de dificilă: toată lumea purta o urmă de vinovăție care-i punea într-o lumină negativă, uneori nemeritată. Cruzimea de a se amesteca adânc în viețile altora era partea care-i plăcea cel mai puțin.

Inspectorul Konrad Sejer

Plusuri

• Intriga: o indiancă este ucisă la scurt timp după ce a ajuns în Norvegia, ca să înceapă o viață nouă, împreună cu proaspătul său soț (proaspăt, dacă ne referim la data căsătoriei, fiindcă, după vârstă, mirele era ușor „trecut”)

• Locul acțiunii: Elvestad, un sat norvegian, cu biserică, benzinărie, magazin cu de toate, cafenea și sală de evenimente. Un sat aparent liniștit, în care majoritatea locuitorilor erau fermieri, dar erau și unii care lucrau în orășelul apropiat. De ce e un plus? Pentru că lectura cărții mi-a dat posibilitatea să explorez viața dintr-o mică localitate norvegiană, prezentată uneori în contrast cu viața locuitorilor din India.

Personajele: complexe, foarte bine conturate, cu cele mai diverse trăsături de personalitate. Bunătate și răutate, calm și ieșiri colerice, blândețe și duritate, toate se regăsesc în personajele romanului. Ba chiar și o mică doză de romantism.

• Interogatoriul: profesionist, fără duritate, cu deznodământul dorit.

Minusuri

• Inspectorul Sejer a rămas pentru mine un mister până la sfârșit și nu s-a alăturat celorlalte personaje din lista mea de detectivi preferați. O să cut și alte cărți din seria care îi este dedicată și poate voi avea un personaj mai bine conturat.

• Sfârșitul – cam prea deschis pentru gustul meu.

Evaluarea mea

O carte foarte bună, pe care o recomand tuturor amatorilor de romane mystery. Și aș mai adăuga, o carte bine tradusă, lucru foarte important, după părerea mea.

Evaluare: 4 din 5.

Cartea poate fi comandată pe crimescenepress.ro

Lectură plăcută!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.