Un tur literar prin palatele lui Henric al VIII-lea

Henric al VIII-lea (1491–1547) a fost regele Angliei din 1509 până la moartea sa. A fost al doilea monarh al Casei Tudor, succedând tatălui său, Henric al VII-lea. Este unul dintre cei mai clebri suverani englezi, mai ales pentru faptul că a avut șase soții: Catherine de Aragon, Anne Boleyn, Jane Seymour, Anne de Cleves, Catherine Howard și Catherine Parr.

Henric VIII a fost al doilea fiu al lui Henric VII și al Elisabetei de York. Fratele său mai mare, a murit în 1502, iar a devenit prinț de Wales și moștenitor al tronului.

La început cel mai frumos prinț al creștinătății, cu o curte regală la care se cultivau artele și sportul, Henric s-a transformat treptat într-un rege necruțător cu dușmanii, capabil să trimită la moarte pe orice îi stătea în cale, inclusiv două dintre soțiile sale. Spre sfârșitul vieții devenise un tiran bolnav, dizgrațios, de care le era teamă tuturor.

Palatul Greenwich

Palatul Placentia, cunoscut și ca Palatul Greenwich a fost construit în 1443 de către Humphrey, Duce de Gloucester. După ce acesta a fost acuzat de înaltă trădare, palatul, denumit Bella Court, a fost preluat de Margareta de Anjou și redenumit Palace of Placentia. Se afla pe malul Tamisei, în apropierea Londrei. Henric al VII-lea a renovat masiv palatul, iar Charles al II-lea l-a demolat, în 1660, pentru a construi un nou palat, lucru care nu s-a mai întâmplat. Patruzeci de ani mai târziu, pe locul fostului palat a fost construit Greenwich Hospital, cunoscut azi ca Old Royal Naval College.

Credit foto: Wikipedia

Palatul Greenwich a jucat un rol important în viața lui Henric al VIII-lea,, chiar din ziua în care s-a născut acolo, în 1491. Tot acolo s-au născut fiicele lui, viitoare regine, Mary (în 1516) și Elizabeth (în 1533). Tot la Greenwich s-a căsătorit Henric al VIII-lea cu cea de-a patra lui soție, Anne de Cleves, în 1540.

… un palat construit pentru o țară pașnică, un palat măreț, bogat, minunat de frumos ca oricare alt palat din Franța. Fațada lui dă spre fluviu și e cea mai frumoasă clădire din piatră și sticlă venețiană prețioasă din câte am văzut de când sunt.

Anne de Cleves în Moștenirea Boleyn de Philippa Gregory

Hampton Court

Hampton Court a fost construit pentru cardinalul Wolsey, lordul cancelar, la începutul secolului al XVI-lea, dar acesta a fost nevoit să-i cedeze somptuoasa reședință lui Henric al VIII-lea, care a folosit-o pentru a-și arăta măreția și puterea. Palatul putea găzdui întreaga curte regală, pe lângă apartamentele destinate regelui și reginei, având spații de cazare pentru curteni, dar și pentru vizitatorii de rang înalt.

Credit foto: Wikipedia

La Hampton Court a murit a treia soție a regelui, Jane Seymour, după ce a dat naștere mult doritului și mult așteptatului moștenitor regal, Edward. Și tot aici a fost arestată a cincea soție, Katherine Howard, acuzată de trădare și adulter.

Este într-adevăr un palat imens, construit din cărămidă frumoasă, de un roșu aprins, cel mai costisitor dintre toate materialele de construcție, cu arcade și chei de boltă din piatră albă, strălucitoare. Habar n-am avut că e atât de măreț și elegant! … Reședința aceasta poate să adăpostească sute de oameni, e un palat uriaș, construit pentru plăcerea curții.

Anne de Cleves în Moștenirea Boleyn de Philippa Gregory

Palatul Whitehall

A fost reședința principală a monarhilor englezi între 1530 și 1698, anul în care o mare parte din palat a fost distrusă de un incendiu. Henric al VIII-lea a mutat reședința regală la Whitehall după ce apartamentele regale din Palatul Westminster, aflat în apropiere, au fost mistuite de flăcări. Din Palatul Whitehall nu a mai rămas nimic în urma incendiului, dar zona în care era situat se numește încă Whitehall și a rămas centru guvernamental.

Credit foto: Wikipedia

Whitehall a fost unul dintre cele mai mari palate din Europa, avea mai mult de 1500 de încăperi, până când a fost depășit de Palatul Versailles, cu cele 2400 de camere ale sale.

Frumusețea palatului Greenwich m-a năucit, dar Whitehall mă impresioanează și mai puternic. Mai mult oraș decât palat, are o mie de săli și de încăperi, de grădini și de terenuri, prin care doar cei de viță nobilă prin naștere par să-și găsească drumul. A fost întotdeauna căminul regilor Angliei și fiecare mare lord, împreună cu familia sa, are propria casă undeva, pe cele două hectare și jumătate ale acestui palat întins.

Anne de Cleves în Moștenirea Boleyn de Philippa Gregory

Castelul Windsor

Castelul Windsor este cel mai mare și mai vechi castel locuit din lume, fiind una dintre reședințele principale ale monarhilor britanici (împreună cu Palatul Buckingham din Londra și Palatul Holyrood din Edinburgh). Este situat în comitatul Berkshire, pe malul Tamisei.

Credit foto: windsor.gov.uk

Construcția castelului a început în timpul lui Wilhelm Cuceritorul, castelul având funcțiune de garnizoană, fortăreață, închisoare și locuință regală.

Henric al VIII-lea este înmormântat în Capela St George din Castelul Windsor, alături de cea de-a treia lui soţie, Jane Seymour.

Castelul Windsor, unul dintre cele mai frumoase castele ale lui Henric, se afla pe vârful unui deal, ca o perlă cenușie pe o catifea, cu stindardul regelui fluturând pe turn, podul mobil coborât și o forfotă permanentă de cărucioare, negustori ambulanți și căruțe ale fabricanților de bere.

Surorile Boleyn de Philippa Gregory

Palatul Oatlands, Surrey

Palatul a fost o reședință regală situată în Weybridge, Surrey, construită de Henric al VIII-lea, pentru Anne de Cleves, a patra sa soție, pe locul unui conac achiziționat de rege în 1538. Piatra folosită la fundație a provenit în mare parte de la Mănăstirea Chertsey, ajunsă în ruină după desființarea mănăstirilor din ordinul lui Henric al VIII-lea.

Credit foto: wikipedia

În 1540, regele s-a căsătorit aici cu Katherine Howard, doamnă de companie a reginei Anne de Cleves, pe care Henric a repudiat-o la scurtă vreme după căsătorie.

Palaltul a servit ca reședință și pentru fiicele lui Henric, Mary I și Elizabeth I, dar și pentru alți suverani englezi. Mai târziu, a fost demolat și, pe locul unde era situat palatul astăzi se află un hotel.

„A fost construit pe râu, lângă Weybridge, pentru Anne de Cleves, ca palat pentru luna de miere… Nefericirea și dezamăgirea lui Anne de Cleves se simt în fiecare curte. Domnișoara ei de onoare, Katherine Howard, a fost cununată triumfal cu regele chiar n capela de aici.”

„Palatul a fost zidit cu piatra luată de la mănăstirea din Chertsey și fiecare bloc frumos de gresie a fost scos din clădirea dedicată lui Dumnezeu pentru a rezista veșnic… Este un palat imens și însorit, aflat în apropiere de râu și proiectat ca un castel, cu câte un turn la fiecare colț și o curte interioară enormă. Odăile mele dau spre sud și sunt luminoase și plăcute.”

Kateryn Parr, a șasea soție a lui Henric al VIII-lea în Îmblânzirea reginei de Philippa Gregory

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.