Calendar: 29 iunie

1613Teatrul londonez Globe a ars timpul unei reprezentații cu piesa Henry al VIII-lea de William Shakespeare.

1713 – Țarul Petru I al Rusiei (1672-1725) vizitează Moldova și îl cunoaște pe domnitorul moldovean Dimitrie Cantemir (1674-1723).

1819 – S-a născut, la București, într-o familie de mici boieri, Nicolae Bălcescu (d.1852, Palermo), istoric, scriitor și revoluționar român. A participat la Revoluția din 1848. Prin capodopera sa, Românii supt Mihai Voievod Viteazul, Nicolae Bălcescu l-a impus în canonul național pe voievodul Mihai Viteazul.

1866 – Parlamentul României a adoptat prima constituție a țării, una dintre cele mai avansate a acelor timpuri, adoptată după modelul Constituției Belgiei din 1831. Constituția a fost adoptată în timpul regelui Carol I, fiind cea mai longevivă constituție (1866-1923).

Sursa foto: Pinterest

1880 – Franța a anexat Tahiti (numele original Otaheite), cea mai mare insulă din Polinezia franceză. Este situată în Pacificul de sud și are capitala în orașul Papeete. Tahiti are o suprafață de 1.042 km², fiind compusă din roci vulcanice care ating altitudinea de 2200m. Limba oficială este franceza, dar 20% dintre locuitori vorbesc o limbă polinezienă (cei mai mulți limba tahitiană).

1900 – S-a născut Antoine de Saint-Exupéry (d.1944), scriitor francez. A fost poet, jurnalist, aristocrat, romancier și eseist francez, aviator căzut pe frontul antifascist. Este cunoscut în special pentru Micul prinț (1943), una din cele mai răspândite cărți din lume, tradusă în trei sute șaizeci și una de limbi.

1940 – A decedat Paul Klee, la Muralto, Elveția (n.1879,  Münchenbuchsee, Elveția), artist plastic elvețian, de naționalitate germană. A fost pictor, desenator și teoretician al artei. A fost membru al grupărilor avangardiste germane, îmbinând tendințele moderne în artă într–un desen sintetic, cu linii cromatice îndrăznețe.

2003 – A murit Katharine Hepburn (n.1907), actriță americană de teatru, televiziune și film, laureată a patru premii Oscar, record încă neegalat. Katharine Hepburn a jucat în nouă filme alături de actorul american Spencer Tracy, cu care a format un cuplu atât pe ecran cât și în viață, deși nu s-au putut căsători niciodată, Tracy fiind deja căsătorit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.