9 lucruri pe care (poate) nu le știai despre cafea

Cafeaua, această băutură miraculoasă, care acum 1000 de ani era o doctorie venită de prin Africa cea plină de mistere, este prietena dimineților noastre, cea care dă startul fiecărei zile, dar și pretextul unei conversații cu prietenii, într-o după-amiază leneșă.

Pentru că face parte de atâta timp din viața noastră de zi cu zi, credem că știm totul despre cafea. Și totuși, ea poate fi încă plină de surprize.

Credit foto: Pexels.com

Știai că …?

1. Primele recolte de cafea se obțin după cel puțin patru ani de la plantare. În funcție de altitudine și de climat, arborele de cafea înflorește tot timpul anului, dar florile sale se ofilesc în câteva ore. Florile sunt albe, au miros puternic, asemănător celor de iasomie sau de portocal. Interesant este că, în același arbore, se găsesc, în același timp, ramuri cu flori, cu fructe verzi, în pârg sau coapte.

2. Există circa 60 de specii de Genus Coffea, cum este denumit arborele de cafea, cel mai important din punct de vedere economic fiind Coffea Arabica. Este originar din zona tropicală a Africii, madagascar și insulele Oceanului Indian.

3. Există mai multe grade de prăjire a boabelor de cafea, cele mai cunoscute fiind:

French roast – cel mai intens grad, folosit mai ales pentru soiurile de cafea de altitudine înaltă, cu boabe mai dure

Italian roast – specifică sudului Italiei, boabele prăjite în acest stil se folosesc mai ales la prepararea cafelei espresso.

4. Prima cafenea s-a deschis în Cairo, în anul 1550. Ceva mai târziu, unele cafenele din Orientul Mijlociu au fost închise, fiind considerate locuri de subversiune. În Londra, plăteai un penny ca să intri în cafenea și doi penny pentru cafea și ziar., cafenelele londoneze devenind un fel de centru de monopol al ziarelor.

5. Se spune că Honore de Balzac obișnuia să bea 5-6 cafele zilnic, după rețete inventate chiar de el, unele dintre ele destul de ciudate. Preferata lui era cafeaua cu rom.

6. Cafeaua este cea mai consumată băutură din lume, dacă nu punem la socoteală apa.

7. Cafeaua este a doua cea mai vândută marfă din lume, după petrol. Cei mai importanți producători de cafea sunt Brazilia, Columbia și Vietnam.

8. Cea mai scumpă cafea din lume costă aproximativ 80 euro/100g și este extrasă din excrementele pisicilor sălbatice civet.

9. Denumirea cappuccino vine de la asemănarea culorii băuturii cu robele călugărilor capucini.

Credit foto: starbucks.ro

Frapuccino Mint Mocha

1/2 ceașcă de cafea

2-3 cuburi de gheață

1 ceașcă lapte

2-3 linguri sirop de ciocolată

3 bucăți de ciocolată After Eight

1 lingură zahăr

Preparați cafeaua, adăugați zahăr și dați la congelator pentru 30 de minute. Puneți ciocolata în cuptorul cu microunde pentru 20-30 de secunde, adăugați 4-5 lingurițe de lapte, amestecați și dați din nou la cuptorul cu microunde pentru 10 secunde. Adăugați siropul de ciocolată și gheața și mixați totul în blender.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.