Pe mine m-au fascinat dintotdeauna pălăriile. Mi se par accesoriile vestimentare care marchează cel mai bine stilul și personalitatea cuiva. Dincolo de rolul foarte important de protecție pe care îl are o pălărie, foarte important este și rolul estetic și, mai ales, de purtător de mesaje pe care îl îndeplinește.
Scurt istoric al pălăriei
De-a lungul timpului, pălăria a fost purtată ca element de protecție, de exemplu în armată, din motive ceremoniale sau religioase sau, pur și simplu, ca indicator al statutului social al purtătorului său. Pălăria a definit generații și a povestit urmașilor despre timpurile în care acestea au trăit.
Nu se știe exact când a apărut prima pălărie – probabil omul preistoric își acoperea capul cu pielea sau blana animalelor – dar una dintre primele imagini în care a apărut o pălărie este o pictură din 3200 î.Hr., descoperită într-un mormânt din Teba, în care poate fi văzut un om cu capul acoperit de ceva ce pare o pălărie de pai. Alte pălării foarte vechi sunt cele pe care le purtau sclavii eliberați, ca simbol al eliberării, pileusul, un acoperământ fără boruri, în Grecia Antică sau boneta frigiană, un fel de căciuliță de lână cu vârful îndoit înainte, purtată în Roma Antică.
Una dintre primele pălării cu boruri cunoscute în Europa a fost purtată în Grecia, se numea petasos și era făcută din fetru. Legenda spune că fetrul a fost descoperit, în anii 800 d.Hr., de Sf. Clement, considerat de către irlandezi patronul spiritual al pălărierilor, dar specialiștii sunt de părere că, de fapt, a fost adus din Asia, unde era utilizat de triburile nomade pentru corturi sau îmbrăcăminte.
În Evul Mediu, pălăriile erau purtate exclusiv de membrii de rang înalt ai societății și aveau diverse forme, conice, pătrate sau ondulate, iar turbanul oriental a fost adus de cruciați. În a doua jumătate a secolului al XVI-lea, pălăriile erau purtate mai ales de către bărbați și erau confecționate după moda spaniolă (înalte, de culoare închisă, ornate cu catarame, broșe sau pene) și abia un secol lmai târziu au început să aibă un stil propriu, fără influența modei masculine. Orașul Milano era sursa celor mai moderne și scumpe materiale și accesorii pentru pălăriile de damă, de unde și termenul de milliner (modistă).
Cu toate că din cele mai vechi timpuri femeile și-au acoperit capul cu voaluri, baticuri, glugi sau bonete, abia în secolul XVI au apărut primele pălării destinate femeilor, care au împrumutat în general modelul celor purtate de nobilii de la curțile regale. Abia în cursul secolului XVII, pălăriile de damă au început să aibă un stil propriu, fără a mai fi influențate de moda masculină. Termenul modistă (în engleză „milliner”) vine de la orașul Milano, binecunoscut în acele timpuri ca locul de unde proveneau cele mai de calitate accesorii pentru pălăriile de damă, cele mai moderne și mai scumpe materiale.
Tot în secolul al VII-lea, au apărut pălăriile bicorn și tricorn, ornate cu panglici aurii și pene de struț, dar și pălăriile de pai – în Elveția și Italia – urmate de imitații din hârtie, carton, iarbă sau păr de cal.
În prima jumătate a secolului XIX, pălăriile pe care le purtau femeile erau foarte largi, fiind decorate cu panglici, flori, pene și alte ornamente, care le făceau să pară și mai mari decât erau.
În prima jumătate a secolului XX, odată cu moda părului scurt, pălăriile supradimensionate au început să dispară, locul lor fiind luat de pălăriile mai mici în formă de clopot, cilindru sau con (așa numitele pălării coif). Suprarealismul a făcut ca, prin anii 1930, pălăriile să fie tot mai fanteziste, ajungând să aibă chiar forma unei ghete.
La sfârșitul anilor ’50, interesul pentru pălării a început să scadă, odată cu preocuparea femeilor de a-și face o carieră, tendință menținută și în deceniile următoare. Interesul pentru pălării a renăscut în anii ’90, mai ales sub influența unor persoane publice, de exemplu, prințesa Diana.
Tipuri de pălării pentru femei
Lista tipurilor de pălării, diferite ca formă, mărime, caracteristici și stil este destul de impresionantă, așa că am făcut o selecție a pălăriilor care au făcut istorie:

FEDORA
Este o pălărie îndoită de-a lungul pe partea de sus și strâmtată în față și pe părțile laterale. A apărut ca un accesoriu rezervat aristocraților, la sfârșitul secolului al XIX-lea. Este de obicei purtată de bărbați, dar, în ultimul timp, este preferată și de către femei. Numele pălăriei provine de la titlul unei piese de teatru, scrisă în 1882, în care eroina principală, interpretată de Sarah Bernhardt, apărea pe scenă purtând o pălărie asemănătoare cu cea numită astăzi fedora. În următorul deceniu, pălăriile fedora au devenit un accesoriu de modă foarte purtat atât pentru bărbați, cât și pentru femei (mai ales de către activistele pentru drepturile femeilor).
Popularitatea pălăriilor fedora a fost oscilantă, dar recent ele au cunoscut o revenire spectaculoasă în modă. Și foarte bine au făcut, dacă mă întrebați pe mine.

PANAMA
Este o pălărie cu boruri de origine, nu din Panama, cum am putea crede, ci din Ecuador (unde se producea încă de la mijlocul anilor 1600), făcută din frunze împletite de paie Toquilla. Numele ei vine de la faptul că muncitorii care lucrau la Canalul Panama au folosit-o ca să se protejeze de soarele arzător.
Deși la început era un accesoriu modest, doar cu rol de protecție, pălăria panama s-a transformat într-un must have al destinațiilor tropicale sau litorale. Ea a devenit foarte populară când președintele american Theodore Roosevelt a fost fotografiat purtând o pălărie panama. Pălăria panama este purtată în special de către bărbați, dar producătorii de pălării au început să creeze modele interesante și pentru doamne. Așa cum este modelul romantic de la Pălăria Dădârlat.
Palariile Panama sunt mai puțin formale decât alte pălării, ceea ce le face ideale pentru vacanțe.

PĂLĂRIA CLOPOT
Pălăriile clopot au fost foarte la modă în anii 1900, datorită noului său design unic și foarte atractiv. Pălăriile clopot a fost concepută să fie purtată cu borul cât mai jos, așa încât să cadă elegant peste frunte.
Pălăria clopot a fost inspirată de pălăria ciupercă, apărută prima dată în anii 1870, o pălărie rotundă cu un bor care tinde să se închidă spre interior.
Se pare că pălăriile clopot erau purtătoare de mesaje prin panglicile care le decorau: de exemplu, o panglică ostentativă indica disponibilitatea pentru o relație a purtătoarei pălăriei.
CANOTIERA
Canotiera este o pălărie de pai plată și cu boruri plate, purtată înainte de marinari și utilizată în prezent la regatele din timpul verii sau la garden-party. Pălărierii de la Dădârlat au reinterpretat canotiera, de la materialul din care este confecționată (lână) la accesorizare până la accesorizare (bandă de catifea), ceea ce face din ea pălăria perfectă pentru următoarea călătorie la Veneția,.

TOCA
Este o pălărie de damă, mică, are forma unei coroane plate cu părți drepte, verticale, și fără boruri. Cea a făcut toca un accesoriu celebru în anii ’60, Jacqueline Kennedy, Prima Doamnă a SUA, iar mai târziu, prințesa Diana era văzută adesea purtând tocă.
Cum alegi pălăria potrivită?
Pălăria nu este doar un accesoriu vestimentar, ea este o stare de spirit. Ea poate indica un spirit romantic, unul nonconformist sau dimpotrivă sobru. Pălăria poate fi un accesoriu discret sau unul extravagant. Totul depinde de personalitatea celui/celei care o poartă.
Apropo de personalitate, Pălăria Dădârlat dă clienților clienților săi posibilitatea să își creeze propria pălărie, de la culoare până la accesorizare sau la citatul care va înscris pe interiorul sau pe exteriorul borului. Cât de tare e chestia asta!
Alegerea pălăriei perfecte nu e un lucru ușor, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne descurajăm s-o facem.
Iată câteva sfaturi de la pălărieri care vă pot ajuta să alegeți pălăria potrivită:
- Persoanelor cu fața alungită li se recomandă pălăriile cu boruri mari, de tip panama sau fedora. Pălăriile cu boruri înguste trebuie evitate.
- Femeile cu fața rectangulară ar trebui să poarte pălării cu calota rotundă sau tip clopot, cu boruri medii.
- Dacă aveți fața rotundă, cel mai bine vă stă cu pălării purtate pe creștet, de tip fedora, cu boruri medii, cu fesuri sau cu pălării clopot.
- Cele mai nororcoase sunt persoanele cu fața în formă de diamant, pentru că le avantajează orice tip de pălărie.
Când alegem o pălărie, trebuie să ținem cont nu doar de forma feței, ci și de vreme. Cel mai bine ar fi să avem câte o pălărie pentru fiecare sezon. Primăvara și vara, pălării din paie sau din fetru de iepure, în timp ce iarna, e nevoie de o pălărie groasă, din fetru de lână.
La fel de importantă în alegerea pălăriei este și ținuta la care o purtăm, dar și locul și împrejurarea în care ne vom afla (formală sau informală, vacanță sau la job, la munte sau la mare).
Și nu în ultimul rând, în alegerea pălăriei trebuie să ținem cont de personalitate și de preferințe. Bărbații care poartă pălărie sunt eleganți, femeile cu pălării cu boruri mari par misterioase, iar cele cu pălării în culori pastel și intens decorate sunt romantice, ș.a.m.d. Pălăria este acel accesoriu care ne spune povestea. Să nu uităm asta atunci când achiziționăm o pălărie.
∗ Articol sponsorizat