Curtea Veche Publishing și Diverta se implică în campania pro-vaccinare. De ce cred că strategia e greșită?

O să spun de la început că, evident, atât Editura Curtea Veche cât și lanțul de librării Diverta sunt firme private și au, prin urmare, dreptul să abordeze ce strategii și tactici de marketing poftesc și cred că fac bine afacerilor. Dar e și dreptul meu să fiu de acord sau nu cu ele. O să mă întrebe unii: da’ cine te crezi tu? Mă cred un consumator oarecare, la fel ca voi toți, care încă se mai bucură de libertatea de a-și expune argumentat și decent opiniile. Atât și nimic mai mult.

Pentru cei care au fost ocupați cu alte treburi (norocoșii!) o să spun, pe scurt, la ce strategie mă refer. O editură, Curtea Veche, și o librărie, Diverta, au decis să se implice în campania pro-vaccinare și să ofere un bonus, zic unii, o mocangeală, zic alții, sub forma unei cărți clienților care vin în librărie și prezintă certificatul de vaccinare. S-a întâmplat ca o utilizatoare de rețele sociale să nu fie de acord cu asta și să folosească un limbaj de șantier. Pe persoană fizică, e fix alegerea ei. Pe persoană juridică însă, lucrurile se schimbă puțin. Pentru că cele două companii i-au răspuns persoanei fizice cu același limbaj și cu asupra de măsură. Mai mult, au plus cu promisiunea unui certificat de fătălău sa de amețită, după caz, celor care primesc cartea.

De ce cred eu că au făcut o alegere greșită?

1. Am mai spus-o și cu alte ocazii, nu cred că e treaba unei companii să se implice în probleme sociale controversate. Ce aștept eu de la o editură și de la o librărie? Cărți frumoase, la prețuri acesibile mie, dacă se poate. În niciun caz, nu aștept să mă trimită să mă vaccinez sau nu. Voi ce așteptări aveți de la o editură?

2. O strategie de marketing presupune concentrarea eforturilor de marketing asupra segmentului de piață țintă. Care este segmentul de piață căruia i se adresează cele două companii? Celui care apreciază limbajul suburban? Celui format din oameni dispuși să se vaccineze doar ca să primească o carte gratis? Atât de mult vă desconsiderați clienții? Nu-i vorbă că mulți o merită, judecând după frenezia cu care aplaudă limbajul grobian și stau cu mâna întinsă la o carte și la un certificat de fătălău.

3. Îndemnând, în felul acesta, cetățenii să se vaccineze, cred că își asumă un mare risc. Acela ca, la un moment dat, efectele negative ale vaccinului să se manifeste. Răspund editura sau librăria pentru asta? Cu siguranță, nu. Aceeași situație ar fi și dacă ar îndemna lumea să nu se vaccineze. Eu cred că noi, ăștia, profanii în chestii medicale, am face bine să ne abținem de la a face recomandări într-un sens sau altul.

4. Un mesaj scris cu majuscule, folosind limbaj de șantier și emoji-uri care simbolizează greața, nu face decât să-i îndepărteze pe cei care nu se simt confortabil să fie făcuți fătălăi și să li se spună Marș! Sigur, sunt și unii, destul de mulți, recunosc, foarte satisfăcuți de treaba asta. Unii aproape că experimentau un orgasm (intelectual :))). Atât de încântați sunt, că simt nevoia să-i insulte pe cei care au altă părere, inclusiv pe pagina lor (a celor insultați, adică).

5. Am citit și păreri că e frumos din partea unei companii să bage mâna în buzunarul propriu în interesul campaniei pro-vaccinare, să nu se limiteze doar la îndemnuri verbale. Nu sunt sigură că e o mare pagubă financiară, rămâne să vedem ce cărți au primit „pricopsiții” (poate unele care zac oricum pe rafturile librăriilor?). Sigur se vor lăuda cu ele pe net, ca și cu certificatele de fătălăi, de altfel. Și chiar dacă ar fi un efort financiar, nu cred că e treaba unei companii private să facă asta, așa cum am arătat deja. Părerea mea.

6. Având această abordare, cele două companii nu au făcut decât să se vorbească mai mult despre persoana fizică cu pricina. Dacă o lăsau în bula ei, erau mai câștigați. Sau poate nu. In România educată, iată, sunt oameni care apreciază așa ceva! Așa cum mulți au apreciat cândva un cap în gură dat de o persoană (foarte) publică unui nimeni.Pare ca și cum s-ar fi înțeles să provoace valuri, ca să-și crească reciproc popularitatea.

7. Și care e eficiența acestei campanii? Îmi și imaginez pe unul nevaccinat, dând buzna în centrul de vaccinare, acum că i s-a promis o carte moca! Iar pentru un certificat de tăntălău (sau cum era, fătălău?) poate face și rapelul. Până la urmă, care e diferneța între un mic plus bere și o carte moca? Că-i văd pe intelectualii ăștia subțiri cum tot spun că nu-i totuna.

Ca să evităm orice posibile speculații, o să spun că eu m-am vaccinat. Demult, pentru protecția mea, nu pentru vreo mocangeală. Nu cred că e treaba nimănui, dar am spus-o ca să nu se înțeleagă din ce am scris că aș fi cumva împotriva vaccinării. În rest, să ne auzim sănătoși!

Publicitate

11 gânduri despre „Curtea Veche Publishing și Diverta se implică în campania pro-vaccinare. De ce cred că strategia e greșită?

 1. Eu sunt de acord ca firmele trebuie sa se implice. CSR inseamna nu doar sa plantezi copaci, ci si sa te implici in alte activitati de „responsabilitate”.

  Publicul tinta e tot publicul din Romania.

  Repet, prefer o implicare tip Diverta decat sa sustii vaccinarea, dar sa nu dai nimic de la tine. Sa o sustii doar pe banii altora.

  Raspunsul dat Danei Budeanu e de santier. Aici suntem de acord.

  Apreciat de 2 persoane

  1. Să se implice da, dar nu în probleme controversate, care nu aduc nimic bun, cel mult o dezbinare și mai mare. În plus, cine garantează că publicul tău țintă nu e de partea cealaltă a baricadei la care mai pui și tu o cărămidă? Nu-ți dai singur o palmă atunci? La firme mă refer, evident. Ce aduce bun treaba asta, că eu nu mă prind? Și atunci care-i responsabilitatea socială?

   Apreciază

 2. Campania de CSR e OK, modul în care au răspuns Danei Budeanu… cel puțin pentru mine lasă de dorit, deși văd prin online că unii apreciază modul în care au acționat. Sincer, nu cred că publicul Diverta și Curtea Veche e și publicul Danei Budeanu, deci de unde exprimarea de autobază?

  Apreciat de 2 persoane

  1. Dacă nu era limbajul de șantier, nici nu băgam în seamă campania. Dar modul acesta de adresare, mie una mi se pare inadmisibil. Și văd că o dau înainte cu chestia asta. Și-au împărțit publicul în aplaudaci și hateri, au uitat de dezamăgiți, printre care mă număr și eu. Acuma cică vine planul 2 al planului NOM (Noua Ordine Mondială), orice o mai fi și asta. Anunțul este însoțit de emojiuri cu coarne. Oribil. Dar, da, chiar intelectuali subțiri, unii aplaudă frenetic. Problema lor. Alți aplaudaci au probleme cu scrisul corect, dar se dau mari cititori. Tot problema lor.

   Apreciază

   1. Și eu tocmai am văzut… urât, încearcă să „mulgă” tot ce pot din asta. Oare nu au făcut vreo înțelegere cu Dănuța… nu m-ar mira la cât se coboară 😆

    Apreciat de 1 persoană

 3. Nu sunt de acord cu limbajul de șantier, cu faptul că s-au coborât la mintea cuiva de factura respectivă. Sunt de acord cu promoția. Este un act de implicare civică. (Și poate, la o categorie de vârstă mai tânără și mai rebelă, prinde și certificatul de amețită, că din spirit de frondă a provenit oricum…)

  Cei care nu vor să se vaccineze, nu o vor face oricum. Nu te vaccinezi pentru o carte, ci pentru că ești convinsă că este actul responsabil cu care contribui la propria ta sănătate și la oprirea pandemiei. Dar dacă îndeplinesc criteriile (da, mi-am făcut rapelul săptămâna aceasta), mă voi duce să văd ce e și cu oferta de cărți. Niciodată nu strică o carte în plus (pe care poate aș fi luat-o oricum, mai târziu).

  Apreciază

   1. Asemenea certificat nu am luat. Oferta de cărți diferă de la o librărie la alta. La unele am înțeles că era disponibil SCRISORAR de Mihail Șișkin. L-aș fi vrut, dar nu exista în librăria în care am putut ajunge eu, așa că am luat un roman de un scriitor chilian. Fiind pasionată de America Latină (și profesorul de spaniolă din liceu, dintre refugiații chilieni, m-a făcut să mă îndrăgostesc de această țară) chiar mă interesa.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.