
Toată lumea știe ce înseamnă idiot (o persoană lipsită de inteligență; sinonime: cretin, nerod, netot, tâmpit).
Probabil că mai puțin cunoscută este originea cuvântului. În greaca veche, idiot însemna privat, particular, un idiot fiind un om care-și vede de treaba lui.
Lucrurile s-au schimbat puțin când, în urmă cu 2500 de ani, atenienii au inventat democrația și idiotes a devenit opusul lui polites, cetățenul, persoana implicată în treburile cetății. Idiotul devenise, deci, unul care nu era interesat de binele comun. De aici și mesajul pe care vechii grecii l-au trimis, chipurile, urmașilor lor, anume că trebuie să se implice în binele comun (reprezentat după unii de politică), în caz contrar neavând dreptul la nicio pretenție.
Așa stând lucrurile, cred că a venit momentul să recunosc: sunt o idioată, viața politică nu mă interesează, absolut deloc și nici pretenții nu cred că mai am, că n-am de la cine.
Recomandare de lectură:
- Idiotul de Feodor Dostoievski – un roman scris în 1867–1868 și publicat prima dată în revista Russky Vestnik, din Sankt Petersburg, 1868–1869.
Foarte faină ideea cu podcastul, l-am auzit mai devreme, doar că după ce se termină pare să mai fie lipită încă o bucată audio identica 😟
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Trebuie să văd ce s-a întâmplat 😅. Deocamdată experimentez 😁.
ApreciazăApreciază
Te înveți tu, până la urmă 😁
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Musai :).
ApreciazăApreciază
Vad ca recomandati „Idiotul”, deci banuiesc ca v-a placut. M-ar interesa parerea dvs mai elaborata despre acest roman.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
O să vină, la un moment dat.
ApreciazăApreciază