Calendar: 20 aprilie

1808 – S-a născut împăratul Napoleon al III-lea al Franței (d.1873). Charles-Louis-Napoléon Bonaparte a fost primul președinte al celei de a doua Republici Franceze (în 1848) și a devenit apoi, în urma unei lovituri de stat din 1852, al doilea împărat al francezilor, sub numele de Napoléon al III-lea.

Napoleon al III-lea era cunoscut ca Louis-Napoléon înainte să devină împărat și a fost nepotul de frate al lui Napoleon Bonaparte, devenit împăratul Napoleon I (fiul fratelui său, Louis Bonaparte, care s-a căsătorit cu Hortense de Beauharnais, fiica din prima căsătorie a soției lui Napoleon, Joséphine de Beauharnais. 

În 20 decembrie 1848, Charles-Louis-Napoleon a fost ales președinte al Republicii Franceze, prin lovitura de stat din 2 decembrie 1851, primind titlul de „principe-președinte” și puteri dictatoriale. Exact după un an de la lovitura sa de stat și la 48 de ani de la încoronarea unchiului său, Charles-Louis-Napoleon a fost numit Napoleon al III-lea, împărat al francezilor, pe data de 2 decembrie 1852. S-a căsătorit în 30 ianuarie 1853 cu contesa spaniolă Eugenie de Montijo, cu care a avut un fiu, pe Louis Napoleon.

1839 – S-a născut regele Carol I al României, născut Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern (d.1914), domnitor al Principatelor Unite (1866-1881), apoi rege al României (1881-1914).

A domnit 48 de ani, a obținut independența țării, a redresat economia, a a pus bazele unei dinastii, dar și a statului român modern. Regele Carol a fost descris drept o persoană rece, permanent preocupat de prestigiul dinastiei pe care o fondase. Soția sa, regina Elisabeta, îl caracteriza ca „o persoană care își poartă coroana și în somn”.

1841 – A fost publicată, în revista Graham’s Magazine, prima povestire polițistă din lume: Crimele din Rue Morgue de Edgar Allan Poe. In povestire apare C. Auguste Dupin, primul detectiv fictiv din lume, care a servit mai apoi drept model ceva mai celebrilor Sherlock Holmes și Hercule Poirot.

1893 – S-a născut Joan Miro, pictor și sculptor spaniol (d.1983), influențat de suprarealism, deși nu a aderat niciodată la această grupare. A fost creator multidimensional și multilateral: pictor, sculptor, dar și ceramist.

1999 – A avut loc cel mai mare atac armat într-un liceu din SUA (Columbine High School, Colorado), soldat cu 13 victime plus cei doi atacatori.

Un gând despre „Calendar: 20 aprilie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.