7 cărți pe care nu le-aș reciti dar mă bucur că le-am citit

7 cărți pe care nu le-aș reciti

Lista de cărți de mai jos cuprinde cărți pe care le-am citit și mă bucur că am făcut-o, dar pe care, din motive diferite, nu le-aș reciti, cel puțin nu în viitorul previzibil, ca să zic așa.

1. Vânătorii de zmeie de Khaled Hosseini

Este o poveste tulburătoare, adesea șocantă despre prietenie, trădare, tensiuni etnice, sacrificiu, teamă, remușcare, răscumpărarea păcatului, dragoste. E o carte greu de citit, care te pune serios pe gânduri. Efectiv nu mi-a venit să cred de câtă cruzime sunt capabili unii reprezentanți ai rasei umane. E o carte atât de tulburătoare încât, atunci când am citit-o, am simțit de multe ori nevoia unor pauze în care să-mi trag sufletul.

2. În umbra eșafodului de Carol Birch

Este povestea dramatică, care decurge lin, dar, în același timp, cu o forță care te emoționează profund, a nei femei condamnată la moarte de două ori (a doua oară pentru evadare), dar sentința îi este comutată în deportare, așa că ajunge în Australia, unde rămâne până la sfârșitul vieții sale, în 1819. O reconstituire impresionantă a vieții familiilor engleze și a coloniștilor din Australia, la sfârșit de secol XVIII și început de secol XIX. O poveste foarte frumoasă despre iubire și destin, despre viață și moarte. O carte prea dramatică pentru o a doua lectură.

3. Fiica negustorului de mătase de Dinah Jefferies

Un roman de ficțiune istorică despre trădare, tragedii personale și colective, dragoste, corupție, crimă care putea fi ceva mai elaborat. Nu te prinde de la început, trebuie să ai răbdare să te acomodezi cu ea. E dificil și să te hotărăști de partea cui ar trebui să fie Nicole, a francezilor sau a vietnamezilor, dar și cu care dintre cei doi bărbați ar trebui să rămână. În ansamblu, un roman bun, ușor de citit, dar cu o scriitură uneori prea grăbită, alteori prea descriptivă. În plus, mi-a fost imposibil să empatizez cu vreun personaj, poate cu excepția unuia secundar, O-Lan, prietena vietnameză care a ajutat-o pe Nicole de fiecare dată când se afla în situații critice. De citit o dată în viață.

4. Aurul maorilor de Sarah Lark

Este o incursiune în viața comunităților de maori, mai consistentă decât cea din trilogia Norului Alb, așa încât am putut afla multe lucruri interesante despre tradițiile și ritualurile lor. Dar tocmai fiindcă am citit trilogia și mi-a plăcut mult, am început incursiunea cu așteptări mult prea mari. Și de aici, probabil, o ușoară dezamăgire. Ce-i reproșez cărții? O dimensiune exagerată, puteau să-i lipsească liniștit vreo 200 de pagimi. Și o traducere foarte proastă, dar asta e vina editurii, nu a autoarei.

5. Cumpătarea de Maria Duenas

Deși se pare că s-a dorit să fie un „thriller pasionant, plin de aventură, conspirații și romantism”, romanul Cumpătarea a reușit să fie unul prea lung, o lectură greoaie, un thriller bine camuflat, cu vagi urme de aventură și conspirații și niciun dram de romantism. Nu ajută nici versiunea în limba română, prost tradusă și neadaptată. O carte dezamăgitoare, mai ales că vine de la autoarea Iubirilor croitoresei.

6. Ultimul tren spre Istanbul de Ayșe Kulin

Ultimul tren spre Istanbul este o carte despre dragoste, istorie, religie, onoare, familie, tradiție, respect, prietenie, compasiune. Toate teme generoase și profunde, și abordarea lor într-o carte de 300 și ceva de pagini poate fi dificilă. Cartea nu are profunzimea la care m-am așteptat, dar este o carte bine scrisă și a fost o călătorie plăcută, dar una pe care o faci o dată în viață.

7. Vertigo de Boileau-Narcejac

Un thriller psihologic foarte bun, dar atât de intens și de tulburător, încât m-a încărcat emoțional extrem de tare, așa încât va fi greu să-l recitesc. Poate mult mai târziu, cine știe?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.