3 lecții de antreprenoriat în gastronomie în „Moara cu Noroc” de Ioan Slavici

Moara cu Noroc de Ioan Slavici nu se numără, probabil, printre lecturile preferate ale românilor, poate pentru că face parte din programa de liceu și, dintr-un motiv care mie una recunosc că-mi scapă, dacă e pe lista de lecturi obligatorii e nefrecventabilă. Poate dacă ar încerca s-o citească cu alți ochi, ar fi o lectură mai agreabilă. De exemplu, cu ochii unui tânăr care vrea să pornească o afacere și căruia, sunt sigură, și manualele de educație antreprenorială i se par la fel de puțin plăcute. Și chiar pot fi.

Probabil că vă întrebați ce are Moara cu Noroc cu antreprenoriatul? Un prim răspuns ar fi afacerea de mare succes care a devenit vechea moară din apropierea orașului Ineu, din județul Arad. Alte 3 răspunsuri sunt lecții de antreprenoriat de mai jos.

Lecția 1. Să te pui bine cu toată lumea

„- Aici le merge bine la toți oamenii cu minte. N-ai decât să te pui bine cu toată lumea, să le zici „noroc bun” celor ce vin și se duc și poți să dai mulțumită lui Dumnezeu.”

(Lică Sămădăul despre Moara cu Noroc)

Lecția 2. Să nu vezi, să nu auzi și să nu vorbești

„De cârciumar să nu întrebi niciodată, căci el vede și aude atât de multe, încât trebuie să uite degrab’ și să nu mai ție nimica minte.”

(Ghiță, cârciumarul de la Moara cu Noroc)

„- Ai toată dreptatea, noi nu suntem puși aici pentru ca să le dăm drumeților știre despre cei ce vin și cei ce trec.

– Noi nu știm nimic și ne căutăm de treaba noastră! adause Ghiță scurt și hotărât.”

(Dialog între Ghiță cârciumarul și soacra lui)

Lecția 3. Să ții cont de cine depinde afacerea ta

„Aci, la Moara cu Noroc, nu putea să stea nimeni fără voia lui Lică: afară de arândaș și afară de stăpânire, mai era și dânsul care stăpânea drumurile, și în zadar te înțelegi cu arândașul, în zadar te pui bine cu stăpânirea, căci pentru ca să poți sta la Moara cu Noroc, mai trebuie să te faci și om a lui Lică.”

Trebuie să recunosc că, citind nuvela, am făcut și un exercițiu de imaginație și m-am gândit cine sunt azi arendașul, stăpânirea și Lică. Cred că am găsit și niște răspunsuri. Cât despre Ghiță, e acolo și își așteaptă clienții.

Dacă vreți să porniți o afacere în domeniul gastronomiei – sau poate o aveți deja – citiți Moara cu Noroc de Ioan Slavici, că nu veți regreta!

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.