5 călătorii fascinante în Toscana prin intermediul unor povești pe care trebuie să le citești

Sursa foto: libris.ro

1. Agonie și extaz de Irving Stone

„Romanul Agonie si extaz își brodează povestea pe marginea vieții unui personaj celebru al artei europene: Michelangelo Buonarroti. Ca să ducă la bun sfârșit această neobișnuită biografie, Irving Stone a trăit o vreme în Italia, unde s-a documentat încercând să creeze fundalul unei epoci înfloritoare, Renașterea. Așa aflăm cum s-a școlit tânărul Michelangelo, cum a început să lucreze în marmură, cum a devenit apoi interesat de arhitectură și pictura. Biograful american nu ocolește nici detaliile amoroase ale vieții marelui artist renascentist, nici amănuntele legate de familia Medici sau relațiile, uneori conflictuale, cu unii dintre contemporanii sai: Leonardo da Vinci, Donatello, Botticelli, Rafael, papa Iulius al II-lea sau papa Leon al X-lea.” (©Elefant.ro)

„Pentru Rafael, crearea unei opere de artă e o zi strălucitoare de primăvară în Campagna; pentru mine, e tramontana mugind la vale de pe culmile muntelui. Lucrez din zori până-n noapte, adeseori la lumina lumânării sau a lămpii cu ulei. Arta pentru mine e un chin, o agonie când merge rău, un extaz când merge bine; dar întotdeauna mă subjuga. Când termin o zi de lucru sunt ca o păstaie seacă. Tot ce-a fost în mine se află acum în marmură sau în frescă. Iată de ce n-am nimic de dat în altă parte.”

2. Love&Gelato. Vacanță la Florența de Jenna Evans Welch

„Oamenii vin în Italia pentru două lucruri: love și gelato, i-a spus cineva odată. Dar uneori au parte de mult mai mult.

Lina își petrece vacanța de vară în Toscana, dar nu pentru că ar fi fascinată de ținuturile însorite, ca de basm, ci pentru că a fost ultima dorință a mamei sale ca ea să vină aici să-și cunoască tatăl. Dar ce tată stă departe de familie timp de șaisprezece ani? Așa că tot ceea ce Lina vrea este să se întoarcă acasă.

Dar înainte de a-și pune în practică hotărârea, primește un jurnal pe care mama ei îl ținuse cât timp trăise în Italia. Dintr-odată, Lina descoperă o lume magică de iubiri ascunse, artă și brutării secrete, care o împinge, alături de foarte chipeșul Ren, pe urmele pașilor mamei sale și-i dezvăluie un secret ascuns de ea de prea multă vreme. Un secret care îi va schimba tot ceea ce știa despre mama ei, tatăl ei, și mai ales, despre ea însăși.” (©Elefant.ro)

„Întins peste râu, la vreo cinci sute de metri depărtare, se vedea un pod care părea c-a fost construit de zâne. Trei arcade de piatră se ridicau grațioase din apă și, pe toată lungimea lui erau șiruri de clădiri colorate, plutind și pe toată lungimea lui erau șiruri de clădiri colorate, plutind deasupra apei. Arcadele erau despicate la mijloc și întreg podul era luminat, iar reflecția din apă îl făcea și mai strălucitor în întuneric.”

Ponte Vecchio din Florența
Sursa foto: libris.ro

3. Julieta de Anne Fortier

„Plin de mister, pasiune și suspans, romanul Julieta este o abordare inedită și îndrăzneață a poveștii de dragoste care a stat la baza celebrei piese shakespeariene Romeo si Julieta. Cartea, a cărei acțiune se petrece, în cea mai mare parte, în decorul romantic al orașului Siena, descrie aventurile incredibile ale tinerei Julie Jacobs. Primind drept moștenire cheia unui seif misterios, aceasta descoperă că este urmașa frumoasei Giulietta, a cărei iubire tragică pentru Romeo a zguduit nu doar Italia medievală, ci lumea întreagă. Căutând să dezlege misterul unei fabuloase comori de familie, Julie află în curând că cele peste șase secole care o despart de evenimentele din 1340 n-au stins nici dușmănia ancestrală dintre cele mai puternice clanuri ale Sienei, nici blestemul ce pare să apese în continuare asupra lor și căruia este pe cale să-i cadă ea însăși victimă. Singurul lucru capabil să împiedice acest deznodământ este apariția providențială a lui Romeo – asta dacă Julieta reușește să-l recunoască sub actuala lui înfățișare.” (©Elefant.ro)

Sursa foto: okian.ro

4. Sub soarele Toscanei de Frances Mayes

Cumpărarea unei vile în spectaculoasa zonă rurală italiană este o fantezie minunată – chiar dacă în preț sunt incluse 17 camere și o grădină care au nevoie de îngrijire imediată. Frances Mayes – bucătar gourmet, scriitoare de călătorie publicată pe scară largă și poetă – și-a schimbat viața făcând exact asta. Presărată cu delicioase rețete delicioase pentru inspirate mâncăruri italiene, cu anecdote amuzante despre riscurile de a fi propriul tău antreprenor și cu reminiscențele unui călător înțelept, Sub soarele toscan este povestea de dragoste a scriitoarei cu Toscana: panettone perfect și instalatorul perfect; dimineți petrecute cultivându-și grădina, iar după-amiezile bucurându-se de fructele prânzuri pe terasă; de excursii prin orașele de deal pe în căutare de vinuri renumite; și reînnoirea nu numai a casei, ci și a spiritului. O neobișnuită carte de memorii, care combină farmecul lui M.F.K. Fisher, Peter Mayle și a Marthei Stewart, Sub soarele toscan este o adevărată sărbătoare pentru simțuri. Din păcate, încă netradusă în limba română.

5. Primăvara în Toscana de Santa Montefiori

„Când Gracie Burton află că la Castello Montefosco, în zona Toscanei, se organizează un curs de artă culinară timp de o săptămână, aceasta nu poate rezista tentației de a se întoarce spre trecutul pe care l-a lăsat în urmă în Italia. Deși Gracie nu este în relații prea bune cu fiica ei, Carina, și cu nepoata Anastasia, cele două decid să o însoțească în călătorie, fără să aibă vreo idee despre secretele ascunse o viață întreagă. In acea săptămână, Gracie le dezvăluie adevărul despre motivul care a readus-o înapoi la castel și la misteriosul lui proprietar, contele Bassanelli. Carina și Anastasia află cu stupoare că Gracie a petrecut 15 ani în Italia ca ucenică a unchiului ei, un celebru restaurator și mare colecționar de artă. In acea perioadă s-a îndrăgostit lulea, iar acum, după 41 de ani, se întoarce cu speranța că va putea îndrepta unele dintre greșelile trecutului. Gătind rețete speciale și înconjurată de sufletele frumoase ale oaspeților de la castel, Gracie se apropie din nou de familia ei și, împreună, cele trei femei reînvață ce înseamnă iubirea.” (©Elefant.ro)

„Deja simțea parfumul de rozmarin și de cimbru sălbaric, de caprifoi și de iasomie, de gardenii luxuriante, de iarbă înrourată, laolaltă cu aroma pinilor. Auzea țârâitul blând al greierilor și vedea cerul de catifea spuzit de mii de stele, ca un vast baldachin presărat cu diamante și întins peste dealurile Toscanei.”

Voi ce cărți bune cu acțiunea în Toscana ați citit și ne recomandați?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.