Vertigo de Boileau-Narcejac

Despre autori:

Vertigo este un roman scris de doi autori, Pierre Boileau și Pierre Ayraud (Thomas Narcejac), publicat în 1954, sub pseudonimul Boileau-Narcejac.

Pierre Boileau (1906-1989) și Thomas Narcejac (1908-1998) au fost scriitori de roamne polițiste și de aventuri. Colaborarea lor a început în 1948, iar tandemul lor a devenit cunoscut pentru multe romane care s-au bucurat de succes. Boileau era responsabil cu intriga, iar Narcejac cu atmosfera și cu caracterizările.

Cei doi autori au scris și scenarii de cinema, radio și teelviziune și au publicat recenzii de roamne polițiste. Cărțile lor au fost ecranizate, cel mai important regizor fiind Alfred Hitchcock.

Despre carte:

Vertigo este povestea unui fost detectiv, Roger Flavières, care suferă de rău de înălțime și este structurată în două părți.

Prima parte începe la Paris, în 1940, când fostul detectiv, actualmente avocat, este angajat de un fost coleg să o supravegheze pe soția sa, Madeleine, despre care pretindea că are uneori un comportament ciudat. Roger începe s-o urmărească pe Madeleine pe străzile Parisului și începe să se simtă ca într-o vacanță.

„Niciodată Parisul nu semănase atât de mult cu un parc. Turnul Eiffel, albastru și roșu, se ridica deasupra peluzelor ca un totem familiar. Grădinile se înclinau spre Sena, înconjurând treptele scărilor precum niște cascade imobile mărginite de flori.”

Doar că fericirea nu avea să dureze mult, fiindcă Madeleine are un comportament tot mai ciudat. Într-o zi, Flavières o salvează pe Madeleine când aceasta încearcă să se sinucidă, aruncându-se într-un râu, după care devine obsedat de ea, chiar dacă nu putea să-și explice transele ciudate în care intra uneori și credința ei într-o viață anterioară.

La a doua încercare, Madeleine reușește să se sinucidă, aruncându-se din clopotnița unei biserici dintr-un mic sat, iar Flavières, incapabil să urce după ea, din cauza răului de înălțime, asistă neputincios și fără să înțeleagă prea bine cum e posibil să se întâmple așa ceva.

Dar, pentru că al Doilea Război Mondial începuse, iar Parisul fusese ocupat de naziști, dezlegarea misterului comportamentului Madeleinei a trebuit să mai aștepte câțiva ani.

După patru ani, partea a doua începe cu un Flavières întors din Africa, într-o stare de sănătate nu prea bună și căruia medicul îi recomandă să mănânc bine, să se odihnească și să evite grijile. Înainte să se îndrepte spre sud, fostul detectiv intră într-un cinematograf, unde, în jurnalul de știri, i se pare că o vede pe Madeleine într-un reportaj din Marsilia.

Ce s-a întâmplat mai departe e imposibil să vă povestesc fără să dezvălui prea mult din intriga romanului. Așa că o să vă recomand să citiți cartea, fiindcă, dacă sunteți pasionați de thrillerele psihologice, o să vă placă.

CARTEA POATE FI COMANDATĂ PE SITE-UL CRIME SCENE PRESS

Sursa foto: dreamstime.com

Despre pastis

Odată ajuns în sud, Flavières, în mod obișnuit un băutor de whisky, nu ține cont de recomandarea medicului să renunțe la băutură, și se delectează des cu pastis, un aperitiv provensal. Pastis (în provensală înseamnă amestec) este un lichior pe bază de anason, din aceeași familie cu grecescul ouzo sau cu balcanica mastică. Aroma particulară a pastis-ului este dată de amestecul de ierburi provensale cimbru, rozmarin, salvie, verbină, isop şi melisă plus rădăcina de lemn dulce.

Pastisul are, de obicei, culoarea chihlimbarului, dar poate fi și alb sau chiar albastru. El se consumă diluat, în mod normal cinci părți apă, o parte pastis, dar pot exista și alte combinații. Anetolul din anason, în contact cu apa, se transformă într-un precipitat lăptos.

Poate fi consumat și în amestec cu siropuri de fructe (migdale, căpșuni, rodie, banane), cu alte băuturi alcoolice (de exemplu, cocktailul Diesel din pastis și vin alb).

Pastisul poate fi folosit și la prepararea unor mâncăruri, de exemplu, ca adaos la pește, fructe de mare, dulciuri sau la bouillabaisse.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.