5 cărți ale unui scriitor celebru despre care (poate) nu știai că avea o bunică de culoare

Alexandre Dumas tatăl (1802-1870), pe numele lui adevărat Alexandre Dumas – Dumas Davy de la Pailleterie, căci despre el este vorba, a fost descendent al unui marchiz și a unei sclave din Haiti.

Bunicul său, marchizul Antoine-Alexandre Davy de la Pailleterie, a fost comisar general de artilerie a guvernului Franței în colonia Saint-Domingue (astăzi Haiti), s-a căsătorit cu Marie-Césette Dumas, o sclavă de culoare, dar aceasta a murit la scurt timp după ce l-a născut pe Thomas-Alexandre, în 1762. Acesta a devenit general al Revoluției franceze și, în 1802, s-a născut fiul său, Alexandre, cel care avea să devină un scriitor celebru, cunoscut ca Alexandre Dumas tatăl.

Cele mai cunoscute 5 romane ale lui Alexandre Dumas tatăl sunt:

1. Cei trei mușchetari

„Toţi pentru unul şi unul pentru toţi.”

Romanul Cei trei mușchetari a fost publicat mai întâi în revista Le Siècle în perioada martie-iulie 1844. Se pare că autorul se inspirase din cartea Mémoires de Monsieur d’Artagnan, capitaine lieutenant de la première compagnie des Mousquetaires du Roi (Memoriile Domnului d’Artagnan, căpitan-locotenent al primei companii a Mușchetarilor Regelui) de Gatien de Courtilz de Sandras, carte împrumutată de la biblioteca publică din Marsilia, pe care Dumas a uitat s-o restituie când s-a întors la Paris.

Cei trei mușchetari spune povestea lui D’Artagnan și a celor trei prieteni ai săi, Athos, Porthos și Aramis și aventurile lor la curtea regelui Ludovic al XIII-lea (sau Ludovic 13, ca un fotbalist, după noile reglementări) și a reginei Anna de Austria. Nu lipsesc nici intrigile puternicului cardinal Richelieu și a misterioasei Milady de Winter.

O carte neapărat de citit pentru pasionații de romane de aventuri. A fost deliciul livresc al adolescenței mele.

2. Contele de Monte-Cristo

„Aşa trecem adeseori pe lângă fericire, fără să o vedem, fără să o privim, şi dacă am văzut-o şi am privit-o, fără să o cunoaştem.”

Romanul Contele de Monte-Cristo a fost publicat în 1844 și povestește viața lui Édmond Dantes care a fost închis, fiind considerat informator a lui Napoleon Bonaparte. A fost arestat de către autorități chiar în ziua logodnei sale și dus la închisoarea din satul său, urmând ca apoi să fie judecat de către procurorul de Villefort. A fost condamnat la 14 ani și închis în temnița de la Chateau d’If. La închisoare se împrietenește cu abatele Faria, care-i lasă ca moștenire o comoară secretă, ascunsă pe insula Monte-Cristo. După ce evadează, Edmond își schimbă radical înfățișarea și, devenit contele de Monte-Cristo se întoarce să se răzbune.

3. Regina Margot

„Prietenia este o stea, pe când dragostea … dragostea nu este decât o lumânare. O să-mi spui că există mai multe tipuri de lumânări, și că, printre ele, sunt unele mai bune; cea trandafirie e cea mai bună, dar oricât de trandafirie ar fi lumânarea, tot se topeşte, pe când steaua străluceşte mereu.”

Regina Margot este un roman de dragoste și aventură, publicat în anul 1845. Personajul principal este Margareta de Valois, fiica lui Henric al II-lea și a Caterinei de Medici. La sfârșitul secolului al XVI-lea, catolicii își disputau cu protestanții puterea politică, căsătoria catolicei Margot cu protestantul Henric de Bourbon, a părut o șansă de reconciliere. Care nu s-a mai întâmplat, a urmat, în schimb, masacrul sângeros din Noaptea Sf. Bartolomeu, în 1572. Intrigile de la curte se înmulțesc, alimentate de Caterina de Medici, iar regina Margot trăiește o poveste de dragoste cu un tânăr protestant.

4. După douăzeci de ani

„Închipuirea zboară ca un înger; ea străbate mările unde am trăit naufragii, întunecimile unde ne-am pierdut iluziile, prăpastia unde ne-am îngropat fericirea.”

După douăzeci de ani este continuarea romanului Cei trei mușchetari, carte în care sunt povestite aventurile celor patru prieteni, care au, de data asta, dușmani și mai puternici: cardinalul Mazarin, fiul lui Milady de Winter, generalul Oliver Cromwell și regina Ana de Austria.

Athos a moștenit o moșie lângă Blois, a devenit contele de La Fere și a înfiat un copil, Aramis este abatele unei mănăstiri, Porthos are trei castele și pomposul nume Porthos Du Vallon de Bracieux de Pierrefonds, iar d`Artagnan devine locotenent de muschetari.

5. Vicontele de Bragelonne

„Orice s-ar spune, femeia e pururea tânără. Într-un colţ al inimii ei, ea are întotdeauna douăzeci de ani.”

Vicontele de Bragelonne este al treilea și ultimul roman despre aventurile lui D’Artagnan și ale mușchetarilor. A fost publicat în 1848, iar personajul principal este Raoul, băiatul înfiat de Athos, devenit viconte de Bragelonne. Alte personaje care dau viață poveștii sunt cei patru muschetari, regele Ludovic al XIV-lea, domnișoara de La Valliere (logodnica vicontelui de Bragelonne), domnul Fouquet (ministrul de finanțe), Colbert și multe alte personaje.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.