
Despre autoare:

Jane Austen (1775–1817) a fost cea mai importantă romancieră engleză din perioada romantică pre-victoriană. În timpul vieții nu s-a bucurat de prea mult succes, acesta venind abia după moartea scriitoarei. S-a născut și a crescut într-o familie mare și unită din mica nobilime engleză, ca al șaptelea copil din opt.
Jane Austen a scris primul său roman, Elinor și Marianne, devenit, mai târziu, Rațiune și simțire, când avea aproape nouăsprezece ani. Apoi s-a îndrăgostit, a trăit o dezamăgire în dragoste, iar familia s-a mutat în Bath, un loc care nu-i plăcea prea mult.
Până la treizeci și cinci de ani, a scris trei romane importante și l-a început pe al patrulea. A mai scris apoi două romane, Mănăstirea Northanger și Persuasiune, ambele publicate după moartea ei, care a survenit prea devreme.
Despre carte:
Rațiune și simțire este unul dintre acele romane clasice pe care le citești, îți plac, dar, după un timp, îți amintești că le-ai citit, dar nu-ți mai aduci aminte despre ce a fost vorba. Asta nu face din ele cărți slabe, după părerea mea, ci cărți cu atât mai interesante cu cât le recitești de fiecare dată de parcă ar fi o primă lectură.
Rațiune și simțire este povestea a două surori, Elinor și Marianne Dashwood, care sunt nevoite să plece din casa în care au crescut și care a revenit fratelui lor vitreg, după moartea tatălui său. Amândouă s-au îndrăgostit, apoi au fost dezamăgite și și-au trăit toate sentimentele la intensitate maximă. Mai ales Marianne, o fire mai romantică și mai melancolică decât mai raționala Elinor.
Nu sunt neapărat o pasionată a cărților romantice, dar Rațiune și simțire se încadrează în acest gen doar la o privire superficială. De fapt, Jane Austen scrie subtil și sarcastic, realizând astfel o frescă uneori necruțătoare a moravurilor epocii victoriene. In acest roman, nu e vorba despre dragoste (e și dragostea e pe acolo, pe undeva), ci despre
Bani. Toată povestea se învârte în jurul banilor.
Inclusiv căsătoria. Sau în primul rând căsătoria. În Anglia secolului al XIX-lea, dincolo de aspectul fizic și personalitate, oamenii căutau un partener cu bunăstare financiară. Și făceau (aproape) orice ca să pună mâna pe el, sau pe ea, după cum era cazul. Mai puțin surorile Dashwood. Elinor, mai rațională, își dorea un partener cu gusturi rafinate și pasionat de literatură, Marianne, mai romantică, visa la dragostea perfectă și la un Făt-Frumos călare pe cal alb, care apare o singură dată în viață.
„Cu cât cunosc mai mult lumea, cu atât sunt mai convinsă că n-am să întâlnesc niciodată un bărbat pe care să-l pot iubi cu adevărat. Cer atât de mult!”
Marianne Dashwood
Jane Austen satirizează atât vânătoarea de averi, cât și gusturile extravagante (și neapărat scumpe) ale compatrioților săi. Un moment amuzant este cel în care Elinor și Marianne îl văd prima dată pe filfizonul Robert Ferrars, într-un magazin în care acesta își alegea o cutie pentru scobitori.

Personajele
Galeria de personaje care populează povestea imaginată de Jane Austen este bogată și eterogenă. Orice caracter ar avea, un lucru au în comun toate personajele: sunt bine conturate și ancorate în realitatea societății victoriene. Și cele mai multe dintre ele, nu scapă de ironia fină și sarcasmul ușor al autoarei. Personajele sunt atât de bine realizate, încât par că prind viață din paginile romanului, în timp ce citești.
Cele două personaje principale, Elinor și Marianne (o primă versiune, epistolară, a cărții le-a purtat chiar numele, Elinor și Marianne), deși surori, sunt cum nu se poate mai diferite. Văd lumea în mod diferit și au sisteme de valori diferite. Elinor este Rațiunea, iar Marianne Simțirea. Cu toate acestea, relația dintre cele două surori este una foarte strânsă, sunt foarte atașate una de cealaltă. Amândouă, împreună cu mama lor, reprezintă adevăratele valori familiale, în puternic contrast cu fratele lor vitreg, John Dashwood și cu soția lui, Fanny.
Atât Elinor cât și Marianne sunt femei inteligente și puternice, care fac față rigorilor epocii victorie cu demnitate, chiar dacă suferă din dragoste. Apropo de epoca victoriană, un obicei foarte enervant, după mine, al reprezentanților „elitei” era acela de a se muta săptămâni sau chiar luni întregi în casele cunoscuților, migrând practic de la o casă la alta.
John Dashwood iubește banii, dar pare incapabil să facă rost de ei. Așa încât, sub influența soției sale, devine un avar, preocupat doar cum să cheltuiască fără să risipească din moștenirea lăsată de tatăl său.
N-aș putea să spun că am un personaj preferat, dar, cu siguranță, am două pe care le-aș caracteriza ca nesuferite, asta ca să mă exprim cumva elegant. Ele sunt Willoughby, un dandy vânător de fuste și de bani, infatuat și plin de propria lui persoană și doamna Ferrars, mama a doi fii, Edward și Robert, cu viețile cărora îi plăcea să se joace de parcă erau niște pioni pe tabla de șah. Cu fiica sa, Fanny Dashwood părea să se joace mai puțin.
Pe scurt, despre personaje:
- Vânătorul perfect de averi: John Willoughby
- Personajul inodor și incolor, deși avea potențial: colonelul Brandon
- Vanitoasa: Lucy Steele
- Un personaj care e în poveste, dar nu apare niciodată: Margaret Dashwood, sora lui Elinor și Marianne
- Scorpia perfectă: Fanny Dashwood, cumnata celor două surori
- Un personaj simpatic, deși uneori cam enervant: doamna Jennings.
Spre deosebire de celelalte romane ale lui Jane Austen, nu poți să-ți dai seama, până la sfârșit, cine cu cine rămâne, iar asta face lectura cu atât mai interesantă.
Asocieri
Dacă Rațiune și simțire ar fi:
- o culoare – ar fi galben, o culoare legată mai mult de rațiune decât de emoții
- un cuvânt – acesta ar fi bani
- un animal – o pisică de salon, preocupată de confortul propriu
- o floare – Sporul casei
- o băutură – un Campari Orange, puțin amărui.
Un fel de concluzie
O poveste de 4/5 stele pe Goodreads, pentru că, pentru o frescă socială zugrăvită (în cuvinte) de un contemporan, mi-ar fi plăcut să aflu mai multe despre epoca victoriană. De exemplu, cum se îmbrăcau sau ce mâncau personajele.
Recomand cartea:
- cititorilor de romance și a celor de ficțiune istorică
- pasionaților de epoca victoriană.
CARTEA POATE FI COMANDATĂ LA LIBRĂRIILE ONLINE:
ELEFANT
LIBRIS
∗ Articolul conține link-uri de marketing afiliat. Dacă achiziționezi cartea din sursa recomandată, tu plătești același preț, iar eu primesc un mic comision, util pentru întreținerea blogului. Fapt pentru care îți foarte mulțumesc!
Frumoasa si complexa prezentare! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mulțumesc!
ApreciazăApreciat de 1 persoană