Afaceri de familie de Teodora Matei

Afaceri de familie Teodora Matei

Despre autoare:

Teodora Matei (Elena Teodora Mateiu) s-a născut în Ploiești 1971. Din 1990 lucrează într-un institut de proiectare, unde a fost, pe rând: desenator tehnic, tehnician proiectant, secretar de proiect, document controller.

A publicat o nuvelă în foileton, proză scurtă SF în diverse reviste online și a debutat în volum în noiembrie 2015, cu romanul „Omul fluture”, scris în colaborare cu Lucian Dragoș-Bogdan.

Despre carte:

Când am început să citesc cartea mă gândeam că Teodora Matei scrie ca un bărbat, atât ca stil cât și ca forță a cuvintelor. Mai târziu, mi-am dat seama că, de fapt, scrie cu forța unui bărbat și cu creativitatea unei femei (no offence, guys!).

În primul rând vreau să spun despre Afaceri de familie că am citit-o cu mare plăcere și, mai ales, cu nerăbdare să văd ce se mai întâmplă. Lucru pe care vi-l doresc și vouă, când o fi să citiți cartea.

În al doilea rând, am fost foarte uimită să descopăr că limbajul colorat nu m-a deranjat deloc. În mod normal, nu-mi place să citesc (nici să aud, iar să citesc, cu atât mai puțin) genul acesta de cuvinte, dar se pare că Teodora Matei le-a folosit cu atâta pricepere că, nu numai că nu m-au deranjat, dar mi s-a părut că dau farmec poveștii. Sau poate o fi efectul primei doze de vaccin, cine știe? 🙂

Cam despre ce e vorba în cartea asta de zic că mi-a plăcut? Cam despre asta:

„- Măi, Sorine, ar fi ca-n filmele-alea la care se uită nevastă-mea: moșul e bolnav, e îngrijit de una care-i fiică-sa, dar el nu știe, e vizitat de una dintre soții, care crede că cealaltă soție îi e cumnată, în timp ce prima nevastă îi dăruise deja doi copii care nu-l pot vizita din motive de … pana mea … unul nu știe pe ce lume e, cealaltă pare să poarte pe umeri toată greutatea secretelor din familie.”

O intrigă complicată, derulată pe două planuri narative: unul, al amintirilor unui  bătrân pe patul de spital (ah, ce moș odios!), victimă a unei tâlhării în urma căreia a făcut un atac cerebral și al doilea, ancheta comisarului Anton Iordan și a adjunctului său, Sorin Matache, care încearcă să dezlege misterul celor două rânduri de acte găsite asupra lui Neculai Zainea (moșul cel nemernic).

Personajul preferat

Nu e comisarul Anton Iordan, cum ați putea crede, ci adjunctul lui, inspectorul Sorin Matache. Un tânăr arătos, inteligent, cu inițiativă și curajos. Cred că merită să devină personaj principal într-un roman de ficțiune cu crime. Poate după ce iese la pensie comisarul Iordan.

Un gând despre „Afaceri de familie de Teodora Matei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.