Culorile și comunicarea de marketing

Dacă nu ai timp să citești, poate vrei să mă asculți

Culorile

Culorile sunt componente importante ale comunicării nonverbale și au o puternică influență asupra psihicului uman. Ele influențează percepția consumatorilor asupra unui produs și decizia de cumpărare a lui.

Studiile au dovedit că sunt, de multe ori, mai importante decât cuvintele. Sau, când vine vorba de produse, mai importante decât gustul, mirosul, aroma sau aspectul. Primele 90 de secunde sunt decisive în luarea deciziei de cumpărare, componenta vizuală și, mai ales, culoarea, fiind de cea mai mare importanță.

De aceea, în comunicarea de marketing este necesară folosirea culorilor în funcție de efectul lor asupra comportamentului uman. Fiecare culoare transmite un anumit mesaj, de aceea alegerea lor nu trebuie lăsată la voia întâmplării. Și în niciun caz, nu trebuie făcută în funcție de preferințele personale. Neapărat trebuie ținut cont de psihologia clienților.

SEMNIFICAȚIA CULORILOR

ROȘU

Culoarea roșu exprimă dinamism, vitalitate, tinerețe, pasiune, energie, dragoste, căldură, încredere. Este o culoare caldă, care favorizează comunicarea, dar crește metabolismul și presiunea sângelui.

Roșul este, de asemenea, o culoare puternică care îndeamnă la acțiune, încurajând cumpărătorii să facă achiziția produsului. Nu e de mirare că, adesea, butonul Cumpără acum de pe site-uri este de culoare roșie. Roșu este o culoare des utilizată de firmele care vând fructe, fructul roșu arată că este copt, gata de consum.

Până și Crăciunul are culoare roșie, datorită unei inspirate decizii de marketing a companiei Coca-Cola.

PORTOCALIU

Este o culoare caldă, prietenoasă, veselă, care încurajează comunicarea, transmite energie și voie bună. Are trăsături comune cu roșu, simbolizează tinerețea, prietenia, umorul, accesibilitatea, dar și toamna.

Este culoarea perfectă pentru un loc de joacă pentru copii sau pentru mărcile de produse cosmentice pentru femei. Portocaliul este adesea asociat cu un preț corect, determinând astfel clientul să treacă la acțiune (adică la achiziție).

GALBEN

Galbenul, asociat cu optimismul și accesibilitatea, completează celelalte culori care vor să transmită un mesaj clientului. Este o culoare caldă, deschisă și îndrăzneață. Favorizează comunicarea și simbolizează energie, fericire, joacă, tinerețe. Este un fapt cunoscut că determină creșterea apetitului, motiv pentru care este utilizat, în combinație cu roșu, de foarte multe lanțuri de restaurante fast-food.

Culorile în marketing care transmit ceva clientului nu ar fi complete fără asocierea cu galben, simbol al  optimismului și accesibilității.

Pericolul, de asemenea, este asociat cu galbenul, iar asta ar putea părea un dezavantaj. Dacă însă este folosit pentru a transmite mesajul „Ai grijă!”, de exemplu, pentru un brand de scule și unelte, poate transmite un mesaj pozitiv, acela al preocupării firmei pentru siguranța clienților săi.

VERDE

Este o culoare cu efect relaxant, simbolizează liniște, sănătate, prospețime, echilibru, creștere. Studiile arată că poate scădea presiunea sângelui și ritmul cardiac, fiind asociat cu armonia, calmul, reînnoirea.

Este o culoare preferată de firmele medicale, din turism, de cei care promovează ecologia sau cei care lucrează în domeniul resurselor umane. Mărcile eco-friendly folosesc cu succes verdele, deoarece este o culoare asociată cu reciclarea.

Verde s-a dovedit, de exemplu, o culoare de mare succes pentru compania Heinz, atunci când a schimbat ketchup-ul din roșu în verde. În șapte luni, a vândut peste 10 milioane de sticle.

ALBASTRU

Este o culoare care transmite încredere, profesionalism, credibilitate, liniște, stabilitate, responsabilitate, ambiție, putere. Este o culoare preferată de instituții, mai ales de cele bancare, dar și în domeniul IT sau medicină.

Albastru este de obicei recunoscut ca fiind o culoare masculină, fiind astfel preferată pentru produsele (sau ambalajele) destinate bărbaților. De fapt, este o culoare preferată și de femei, așa cum vom vedea puțin mai încolo.

VIOLET

Este o culoare mistică, senzuală, misterioasă, nu prea des întâlnită în natură. Inspiră creativitate și inteligență și îi poate determina pe oameni să plătească prea mult pentru un produs care nu merită. Violetul este adesea asociat cu intriga, magia, misterul, spiritualitatea, bogăția și imaginația.

Dacă vrem să aflăm cât de eficientă este culoarea mov, folosită inteligent, nu trebuie decât să ne gândim la vaca mov, care ne duce cu gândul la ciocolata Milka, dar și la Seth Godin, pentru cunoscători.

N-am să înțeleg însă la ce s-au gândit cei de la echipa de fotbal de pe malul Begăi, când au ales combinația mov cu alb pentru identitatea lor vizuală.

NON-CULORI ȘI NUANȚE

NEGRU

Este o culoare îndrăzneață, asociată cu rafinamentul, luxul, puterea, controlul, misterul, eleganța sau misticismul.

Este o culoare folosită mai ales pentru produsele de lux. Jack Daniels, de exemplu, a mizat încă de la început pe culoarea negru și bine a făcut. Editorii care aleg pentru cărțile de ficțiune cu crime culoarea negru pentru copertă știu sigur că n-au cum să dea greș. Dar negru înseamnă negru, nu o dungă neagră pe un fundal roz sau galben sau, mai rău, indigo.

ALB

Albul este o (non)culoare asociată cu puritatea, curățeniea, tinerețea, pacea, onoarea. Este o culoare rece, care nu încurajează comunicarea. Este folosită pentru produsele lactate, medicale sau pentru înghețată.

GRI

Gri este o (non)culoare asociată cu profesionalismul, eficiența, formalismul. Este preferat adesea în mediul corporate, dar, în combinație cu negru, a dat bune rezultate și pentru Wikipedia, Honda sau CartoonNetwork.

ROZ

Este o culoare (o să-i spun așa, deși tehnic nu e o culoare, ca să nu ne complicăm) destul de dificil de utilizat nu doar în marketing, ci în general. Simbolizează distracția, feminitatea, delicatețea, romantismul și, în marketing, se adresează, mai ales, femeilor, spre marea disperare a unor feministe.

Rozul are un efect calmant, iar oamenii au tendința să cheltuiască mai mult când sunt relaxați. Poate de aceea produsele de culoare roz sunt mai scumpe decât cele similare, sau chiar identice, în alte culori.

NUMELE CULORILOR

Nu doar mesajul pe care îl transmit culorile este important în marketing, ci și numele lor. Maro nu prea este culoarea preferată a nimănui, dar lucrurile se schimbă atunci când vorbim de mocha, colorado sau cappucino. La fel se întâmplă și cu denumiri mai sofisticate, precum marsala, turcoaz, bordeaux, jad, somon sau fuchsia.

De exemplu, culorile anului 2021 nu sunt galben și gri, ci galben luminat și gri suprem. Altfel sună, nu?

CULORILE ȘI PERCEPȚIA UMANĂ

Culorile influențează decisiv percepția umană. Un produs alb pare mai mare decât unul negru de aceeași dimensiune. Sau o băutură într-un cană roșie pare mai caldă decât una în cană verde.

Pentru autoturisme, de exemplu, roșu este folosit mai ales la modelele sport, la care pune în evidență linia și aripile mașinii. Negrul este preferat de iubitorii de viteză și de persoanele oficiale. Griul vinde și el destul de bine, deoarece ascunde mai bine murdăria. Aici mă recunosc „vinovată”, am ales o mașină gri fix din cauza asta.

De asemenea, culorile influențează și modul în care un brand, un logo sau un produs este perceput de către consumatori. In general, culorile clare, luminoase sunt cele care vând cel mai bine.

Percepția culorilor se face pe considerente de asociere naturală sau de asociere culturală și psihologică. Astfel, culoarea verde o asciem cu natura, galben cu soarele, albastrul cu apa sau cu cerul. Din punct de vedere cultural, într-o parte a globului, negrul este asociat doliului, pe când în altă parte această asociere se face cu albul.

CULORILE ȘI DEMOGRAFIA

Din punct de vedere demografic, impactul culorilor este diferit. Produse similare dar de culori diferite – sau cu ambalaje în culori diferite – pot atrage cumpărători diferiți Astfel, femeile preferă roșu, mov și verde și nu sunt deloc atrase de portocaliu, gri sau maro. Bărbații, pe de altă parte, sunt atrași de negru, verde și albastru și resping portocaliu, mov și maro.

S-ar părea că albastru și verde sunt lozurile câștigătoare, iar maro și portocaliu sunt de evitat. Nu întotdeauna, însă. Și nu trebuie să ne gândim decât la răsunătorul eșec al Pepsi Blue, ca să ne dăm seama de asta. Demografia nu e singurul criteriu de avut în vedere când se alege culoarea pentru un brand. Cu atât mai mult în ultimul timp, când a devenit o chestiune fluctuantă.

TIPOLOGIILE DE CONSUMATORI ȘI CULORILE

Consumatorii reacționează diferit la culori, în funcție de tipologia în care se încadrează:

Cumpărătorul impulsiv – este atras de roșu, galben, negru și albastru, culori care grăbesc decizia de cumpărare a unui produs.

Cumpărătorul econom – are un buget pe care nu vrea să-l depășească și reacționează bine la roz și albastru.

Cumpărătorul tradiționalist – este atras mai ales de pasteluri, de exemplu, roz și bleu.

Strategia cromatică este deci de cea mai mare importanță în comunicarea de marketing. Ea poate face, de multe ori, diferența între reușită și eșec.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.