Sherlock Holmes, unul dintre cei mai celebri detectivi literari din lume este protagonistul unei serii de 12 povestiri narate de prietenul și ajutorul lui de-o viață, doctorul James Watson.
Despre autor:
Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930) a fost un romancier britanic, cunoscut pentru personnajul său, Sherlock Holmes, primul detectiv care a apărut într-o serie de romane polițiste. A mai scris romane istorice, piese de teatru, povestiri științifico-fantastice, romane de dragoste, poezie și nonficțiune.
A studiat medicina la Edinburgh și la Viena, a lucrat ca medic pe un vas, apoi și-a deschis un cabinet în Plymouth, apoi unul de oftalmologie în Londra A publicat prima povestire în Chambers’s Edinburgh Journal, iar Sherlock Holmes a apărut pentru prima dată în Un studiu în roșu.
A fost căsătorit de două ori și a avut cinci copii.
Despre carte:
„… viața este infinit mai stranie decât orice ar putea inventa mintea omului. Noi nici nu am îndrăzni să concepem lucrurile care de fapt sunt doar banalități ale existenței.”
Ca un cititor foarte pasionat de romanele cu crime – polițiste, mystery sau cum vreți să la mai spuneți – găsesc că este absolut de neînțeles cum de nu l-am citit până acum pe Arthur Conan Doyle și n-am făcut cunoștință cu unul dintre cei mai celebri detectivi literari din lume, Sherlock Holmes.
Aventurile lui Sherlock Holmes este o colecție de 12 povestiri mystery, care-l au ca protagonist pe Sherlock Holmes. Povestirile, narate de prietenul său Watson, au același tipar (apariția unui nou client care reclamă o crimă sau un jaf, investigația lui Holmes și soluția), deci nimic spectaculos din acest punct de vedere. Probabil că povestirile au lungimea perfectă obligând astfel autorul să condenseze textul și să renunțe la posibilele descrieri lungi și plictisitoare. Fapta, investigația și soluția vin rapid, una după alta, fără divagări inutile, menite să încarce textul. Voi citi, desigur, și romanele lui Doyle ca să văd dacă am dreptate sau nu.
Sarea și piperul povestirilor este, fără îndoială, Sherlock Holmes, un londonez fumător de pipă și băutor ocazional de whisky cu apă, cu excelent spirit de observație, un simț al detaliilor extraordinar și cu o capacitate de deducție deosebită.
- Povestirea preferată – „Fagii de aramă”
- O povestire de groază (gotică) – Banda pestriță
- O povestire mai puțin reușită – Scandal în Boemia.
Sherlock Holmes – portret de detectiv
Pentru cei care încă nu-l cunosc, un scurt portret al lui Sherlock Holmes, pe baza constatărilor făcute de prietenul său de o viață, doctorul James Watson.
- avea o gândire logică, făcea deducții rapide, bazate de multe ori pe intuiții și îi plăcea să se ocupe de cazurile neobișnuite
„Lucrând mai degrabă de dragul artei decât ca să se îmbogățească, Holmes refuza să se ocupe de orice investigație care nu avea nimic neobișnuit, dacă nu chiar fantastic.”
- îi plăcea să se deghizeze și să joace roluri
„Teatrul a pierdut un actor de prima mână, tot așa cum știința a pierdut un fin cugetător atunci când Holmes a devenit specialist în criminalistică.”
- era pasionat de muzică
„Prietenul meu era pasionat de muzică, fiind el însuși nu numai un muzicant capabil ci și un compozitor cu calități deosebite.”
- trecea cu ușurință de la lâncezeală totală la o stare de energie debordantă
„În caracterul său aparte, natura lui duală lua când una, când alta dintre fețe, iar precizia și agerimea minții lui reprezentau, după cum mi-am dat seama, reacția la dispoziția poetică și contemplativă căreia îi cădea uneori pradă.”
- când lua câte o urmă se transforma parcă într-un ogar de vânătoare
„Nările păreau și ele umflate, trădându-i pofta pur animalică de vânătoare. Era atât de concentrat asupra a ceea ce vedea, că nu auzea nicio întrebare sau observație, sau, cel mult, răspundea cu un mârâit scurt și impacientat.”
- chiar dacă era destul de egoist, Holmes nu era lipsit de simțul autoironiei
„Micul meu cabinet e pe cale să devină o agenție de recuperare a creioanelor pierdute și de sfătuire a domnișoarelor de pension.”
Asocieri
Dacă Sherlock Holmes ar fi:
- o culoare – ar fi culoarea gri, cu siguranță
- un animal – un copoi cu nasul fin
- o floare – un trandafir, elegant, dar cu spini
- un cuvânt – iscusit
- o băutură – whisky cu sifon, o băutură pentru domnii londonezi.
Pe scurt
Hello, Sherlock! Mi-a făcut mare plăcere să te cunosc, să te urmăresc și ne mai întâlnim, cu siguranță!