Publicitatea și rolul ei în activitatea companiei

Dacă nu ai timp să mă citești, poate vrei să mă asculți

Publicitatea

Ce este publicitatea și care este rolul ei?

Publicitatea este o formă de comunicare de tip persuasiv (de convingere) care are rolul de a modifica atitudinea consumatorilor în scopul achiziționării unui produs/serviciu.

Publicitatea cuprinde toate acțiunile de comunicare impersonale, plătite de o persoană/organizație, prin intermendiul unui mijloc de comunicare în masă, cu scopul influențării comportamentului de cumpărare a publicului.

Pe termen lung, prin publicitate se înțelege orice demers făcut de o firmă care are drept scop modificarea comportamentului clienților în așa fel încât aceștia să aibă un grad ridicat de fidelitate pentru oferta firmei.

Pe termen scurt, publicitatea înseamnă orice acțiune destinată informării publicului cu privire la activitatea și oferta unei firme, precum și determinarea clienților să efectueze actul de achiziție.

Conținutul și structura mesajului publicitar

Mesajul publicitar trebuie să fie simplu, argumentele cât mai concrete și exprimate într-un limbaj ușor de înțeles de către consumator.

Cele mai importante elemente trebuie plasate la începutul și la sfârșitul mesajului, iar imaginile trebuie să aibă un loc privilegiat în comparație cu textul mesajului.

Titlul trebuie să determine consumatorul să citească mesajul și trebuie să transmită ceva important pentru cititor. Titlul este componenta de bază a textului și are o funcție similară titlurilor din mass-media: captează atenție și sintetizează mesajul transmis. Se pot folosi jocuri de cuvinte, contraste, cuvinte cu înțelesuri multiple, cu condiția să fie interesante și inteligibile, să nu solicite auditoriului un efort intelectual prea mare. Nu trebuie să conțină prea multe cuvinte, pentru a putea fi procesat rapid.

Exemple: toate titlurile din campaniile publicitare ale Absolut Vodka conțin cuvântul ABSOLUT, urmat de aproape orice cuvânt posibil – Absolut Paris, Absolut Perfection, Absolut Magnetism, Absolut Squeeze, etc.

Am ales ca exemplificare compania Absolut, pentru că a făcut, dintr-un produs de nișă, cea mai promovată băutură alcoolică din lume și dintr-o sticlă (mai corect, butelie) absolut banală, cea mai recunoscută sticlă din lume.

Sloganul este alcătuit din cuvinte atrăgătoare și ușor de memorat (8-10 cuvinte). Poate fi un fost titlu care s-a bucurat de succes și care are rolul de a exprima o idee anume.

Exemple: Our Devotion to Perfection is Absolut., ABSOLUT PERFECTION., In An Absolut World.

Textul trebuie să fie simplu și convingător. Pentru a fi citit, el trebuie să prezinte beneficiile pentru piața țintă, să fie cât mai accesibil, cu fraze scurte și cuvinte ușor de înțeles. Se folosesc virgule cât mai rar, pentru a nu fragmenta textul. Se recomandă ca mesajul să fie redactat la persoana a doua singular (tu, ție) și va fi scris din perspectiva acestuia, nu a firmei. Exemplu: „tu primești” NU „noi îți dăm”. Argumentele trebuie să fie credibile și în acord cu promisiunea făcută în titlu. Beneficiul este avantajul, exprimat sau implicit, pe care-l dobândește consumatorul. Mesajul va fi concentrat pe 2-3 beneficii majore, evitându-le pe cele minore.

Exemplu de text: pe fiecare butelie de vodcă Absolut stă scris următorul text: „Fiecare picătură din această vodcă superbă este obținută din grîu de iarnă suedez lângă orășelul Ahus și continuă angajamentul pentru perfecțiune pe care l-am făcut încă din 1879.”

Grafica constă în imagini, culoare, desene, caractere deosebite, folosirea spațiilor, etc. Identitatea vizuală a unei mărci eset un set de elemente grafice care au ca rol diferențierea unui produs/serviciu/companie de altele existente pe piață. Logo-ul face parte din identitatea vizuală a unei companii. Un logo trebuie să fie relevant pentru produs/companie, simplu (ușor de înțeles și de memorat), simbolic, diferit de celelalte.

Absolut Vodka

Mesajul publicitar trebuie conceput astfel încât să răspundă dorințelor fundamentale ale indivizilor – siguranță, liniște, protecție, așteptări legate de hrană, dorința de afirmare, de explorare, etc.  El trebuie adresat nu indivizilor în general, ci unei persoane bine individualizate din segmentul de consumatori. De ce? Simplu, ca să convingă fiecare individ în parte că mesajul publicitar îi este adresat direct și personal, nu unei mulțimi nedefinite.

Pentru ca o companie să găsească cel mai bun mod în care să-și prezinte produsul, trebuie să răspundă mai întâi la întrebarea: ce nevoie a consumatorului satisface produsul/serviciul pe care îl ofer? Ce problemă rezolvă acesta? Răspunsul corect va face ca legătura la nivel emoțional care se va stabili cu consumatorul să fie greu de ignorat.

Mesajul publicitar este transmis publicului țintă cu ajutorul unui suport publicitar: presa scisă, presa audio-vizuală, flyere, bannere, afișe, etc. Acesta trebuie ales cu mare grijă, astfel încât mesajul publicitar să ajungă la segmentul țintă de consumatori.

Publicitatea este atât de importantă în activitatea unei companii, încât poate face diferența dintre reușită și eșec. Iar exemplul cel mai bun este compania Coca-Cola, care a înțeles acest lucru de mai bine de o sută de ani.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.