A TREIA FATĂ de Agatha Christie

A treia fată Agatha Christie

A treia fată este romanul cu numărul 38 din seria Hercule Poirot a Agathei Christie. A apărut în 1966, când scriitoarea avea deja 76 de ani și o îndelungată experiență în ale scrisului. N-aș zice că asta a ajutat-o prea mult când a scris acest roman.

O să spun de la început că A treia fată nu se numără printre preferatele mele dintre cărțile scrise de Agatha Christie. Și o să mă spun că e prima dată când am impresia că autoarea pare că s-a săturat de personajul care a făcut-o celebră, micul detectiv cu capul în formă de ou, Hercule Poirot pe numele lui. Până acum, chestia asta mi se părea o pură speculație.

Poate că nu e de mirare că Agatha Christie se cam plictisise de cel mai cunoscut personaj al său, având în vedere că A treia fată este cartea cu numărul 38 din seria Poirot. Poți obosi și doar să le numeri, dar să le scrii!

Prezentarea cărții

„Trei fete singure împart un apartament în Londra. Prima este secretară, a doua lucrează la o galerie de artă, iar a treia, care vine la Hercule Poirot pentru a-i cere ajutorul, mărturisește că a comis o crimă, apoi dispare înainte de a-i da acestuia mai multe detalii. Deși există informații despre un foc de revolver, un cuțit și urme de sânge, va fi necesară o investigație a lui Poirot și a prietenei sale Ariadne Oliver pentru a stabili dacă a treia fată este vinovată, inocentă ori și-a pierdut mințile…” (©Litera)

A treia fată

Părerea mea

I-am dat doar 3 steluțe pe Goodreads pentru că:

  1. O intrigă ciudată, care, deși a fost (oarecum) explicată la sfârșit, mi s-a părut cam trasă de păr. Nici mistere, nici drame umane (deși consumul de droguri poate duce la asta), nici crime, până aproape de final.
  2. În cea mai mare parte a romanului, nu există, de fapt, niciun caz, chiar dacă Poirot era de părere că ar trebui să fie unul. O carte mystery fără un caz de rezolvat nu e prea atrăgătoare, cel puțin din punctul meu de vedere.
  3. Spre deosebire de cărțile din anii ’30, ’40 sau chiar ’50, care par cumva atemporale și pot fi citite oricând, A treia fată, cu acțiunea în anii ’60, nu reconstituie atmosfera vremurilor, în afară de referirile la noile „pasiuni” (unii le spun vicii) ale tinerei generații.
  4. Deși Poirot e prezent în carte de la prima pagină până la sfârșit, pare lipsit de consistență, mai ales pentru un cititor începător în Agatha Christie. Nici prietena lui, scriitoarea Ariadne Oliver, nu aduce un plus de valoare cărții. Nici unul dintre personaje nu o face, de altfel.

În concluzie

A treia fată nu se numără neapărat printre preferatele mele, pare că Agatha Christie, după 45 de ani de scris și ajunsă la 76 de ani, a cam obosit. Scrierile ei anterioare mi-au plăcut mai mult. Sorry, Lady Agatha!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.